Hlavní obsah

7 způsobů, jak při úklidu využít starý kartáček na zuby

Foto: Evg Zhul, Shutterstock.com

Foto: Evg Zhul, Shutterstock.com

Reklama

Znovupoužití, recyklace. Módní slova, která znějí éterem čím dál častěji, a dají se využít v různých oblastech. My jsme tentokrát sáhli po předmětu denní potřeby – kartáčku na zuby. Že se neuplatní jen v ústní dutině, vás přesvědčí následujících sedm tipů.

Článek

Věci, které už dosloužily, patří do směsného odpadu nebo do kontejneru na tříděný odpad, ale než je tam hodíte, zvažte, jestli se nedají ještě nějak využít. Před časem jsme vám ukazovali, jak proměnit podložku pod konvici, čím může posloužit stará klávesnice, nebo kterak pomocí mozaiky ozvláštnit obyčejný bílý tác. Kartáček na zuby nebudeme umělecky přetvářet, spíš si s ním „pohrajeme“ při úklidu.

Připomeňme si, že na různé druhy úklidu musíte použít jiný kartáček. Na značce nezáleží, spíš je třeba mít na paměti, že ten, kterým čistíte zašlou špínu záchodového prkénka, by neměl přijít do styku třeba s potravinami a podobně. Klidně si je označte třeba nesmývatelným fixem.

1. Myčka taky potřebuje umýt

Foto: Jakub Jurdič

Když sítko vytáhnete, není to moc pěkný pohled, nechce se vám ho čistit holýma rukamaFoto: Jakub Jurdič

Pokud používáte myčku na nádobí denně, je třeba odpadové sítko čistit poměrně často – nejlépe v týdenním intervalu. Zbytky jídla, a především uvízlá mastnota, zkrátka musí pryč. Proto vytáhněte sítko, dejte pod tekoucí vodu a na kartáček kápněte trochu mycího prostředku. Za minutu je po všem a vy si ani neušpiníte ruce.

2. Šperky prokouknou raz dva

Foto: Jakub Jurdič

Na náušnice z kovu nepotřebujete nic jiného než mýdlovou voduFoto: Jakub Jurdič

Prstýnky, náušnice, řetízky… Ať už jde o zlaté, stříbrné, plastové nebo ze slitin, jednou za čas by měly projít očistnou koupelí ve vodě s mýdlem. Zašlé nečistoty pomůže odstranit právě jemný kartáček.

3. Zatočte se špínou

Foto: Jakub Jurdič

Místa, kde je přichyceno prkénko k míse, jsou opravdu nedostupná – bez tenkých štětinek se neobejdeteFoto: Jakub Jurdič

Udržovat toaletu čistou patří ke standardu při úklidu, ale někdy se zanedbávají místa, která jsou trochu skrytá pohledům. Zkuste starým kartáčkem vydrbat i spojení prkýnka a mísy a uvidíte, jak důslední jste v předchozím úklidu (ne)byli.

4. Pečete chleba? Pak ošatku nezanedbávejte

Foto: Jakub Jurdič

Před uložením stočeného těsta do ošatky je třeba ji řádně vysypat, ovšem mouka z předchozího pečení by tam být neměla, proto ji kartáčkem hezky vymeťteFoto: Jakub Jurdič

Ošatky na kynutí chleba se dělají z různých materiálů a není výjimkou ani plastová. Ty tradiční jsou ale z ratanu a ten nesnáší vodu. Doporučuje se proto udržovat ošatky jen kartáčováním. Můžete si na to samozřejmě koupit speciální kartáček, ale proč nepoužít ten na čištění zubů, co už dosloužil?

5. Dostane se i do malých štěrbin

Foto: Jakub Jurdič

Když si lis na česnek prohlédnete zblízka, nemusí to být příjemný pohled, ale tenké štětinky pomohouFoto: Jakub Jurdič

Ke každému lisu na česnek se prodává speciální čistítko, ovšem to se rádo zatoulá, a pak musíte zbytky seschlého česneku (pokud jste ho neumyli hned po použití) přímo dolovat z útrob. Vezměte si na pomoc kartáček na zuby a uvidíte, jak dobře to půjde!

6. Když chcete být důslední

Foto: Jakub Jurdič

Při generálním úklidu chcete vyčistit i místa, kam se běžně nedostaneteFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Otřít hadříkem obvykle nepomůže, to chce silnější kalibr Foto: Jakub Jurdič

Vodní kámen se rád usazuje na těch nejméně přístupných místech, a zvláště kolem vodovodní baterie může dělat nevzhlednou paseku. Vydrbejte alespoň jednou za čas i tuto zdánlivě neviditelnou špínu, třeba právě vysloužilým kartáčkem.

7. Koupelnová vychytávka

Foto: Jakub Jurdič

Suchý šampon je třeba nanášet hlavně ke kořínkům vlasůFoto: Jakub Jurdič

Vyrobit si domácí verzi suchého šamponu není žádná alchymie, ovšem trošku větší problém pak nastane, když chcete neposedný prášek přenášet z mističky na vlasy. S obyčejným hřebenem asi nepochodíte, ovšem kartáček je ideální. A když už jsme u vlasů – až si je budete příště doma barvit, zkuste opět hřeben zaměnit za kartáček. Osvědčil se zvláště při nanášení ke kořínkům.

Použijete některý z tipů? Máte nějaký podobný? 

Reklama

Související témata:

Načítám