Hlavní obsah

Chlamydie způsobují neplodnost?!

Foto: Thinkstock

Dá se této infekci bezpečně vyhnout?Foto: Thinkstock

Reklama

Nebolí, nemusí se nijak viditelně projevit a běžná preventivní prohlídka u gynekologa ji neobjeví. V tom jsou největší nástrahy genitální formy chlamydiové infekce, která ale může v případě neléčení způsobit třeba i neplodnost. Jak zákeřnou infekci odhalit? Jak se jí zbavit? A jak se jí nejlépe zcela vyhnout?

Článek

Naše čtenářka Katka toho o chlamydiové infekci bohužel ví hodně. Aniž by to věděla, trápila ji tato infekce celých šest let. „Celou dobu jsem tápala nad nenápadnými problémy, ale protože vyšetření na chlamydiovou infekci není součástí preventivní prohlídky, nebyla odhalena včas. V podstatě úplnou náhodou jsem si sama stanovila diagnózu a gynekologovi si řekla o provedení testu,“ vypráví šestadvacetiletá Kateřina. Výsledky byly samozřejmě pozitivní a konečně došlo na léčbu. „Ale bylo to pozdě. Bůh ví, jak dlouho jsem infekcí trpěla, aniž bych o tom věděla. Takže i po přeléčení jsem nezůstala bez následků,“ pokračuje Kateřina s tím, že chlamydie u ní způsobily neplodnost. „Je mi šestadvacet a spousta mých kamarádek si už v kočárcích vozí malá svišťata, ale já se touto přirozenou cestou bohužel vydat nemůžu,“ zakončuje smutně Katka.

Až polovina žen je bez příznaků

Genitální forma chlamydiové infekce je sexuálně přenosná, přičemž ji způsobuje bakterie Chlamydia trachomatis. „K nákaze dochází pohlavním stykem, vzácně i kontaminovanými předměty. Z pohlavních orgánů se může přenést na spojivky, novorozenec se pak může infikovat od matky v průběhu porodu,“ upřesňuje gynekoložka Kateřina Svojanovská z gynekologické ambulance Mediconet. A co je nejsmutnější, počet nakažených žen (ale i mužů) stále stoupá. „Vzhledem k nedostatečné diagnostice a tomu, že infekce často probíhá bez symptomů, nelze říci přesné číslo nemocných. Ale odhaduje se, že tato infekce je dnes čtyřikrát až šestkrát častější než kapavka,“ dodává Kateřina Svojanovská.

Nejčastější formou chlamydiové infekce u žen je zánět děložního hrdla, který však zůstává u 30–50 % žen bez klinických příznaků, tudíž je malá šance, jak zjistit, že je něco v nepořádku. „Žena o provedení testu může samozřejmě požádat svého lékaře. Lze ho provést přímo v ordinaci odběrem vzorku z hrdla děložního a výsledek je známý do patnácti minut,“ popisuje Kateřina Svojanovská s tím, že test si musí hradit pacientka a vyjde na 260 korun.

Foto: Isifa

Pokud nepodchytíte léčbu včas, hrozí trvalé následkyFoto: Isifa

Nepodceňujte varovné signály

Jenže proč si říkat o nějaký test, když nemáte žádné potíže? Podle odborníků je více než rozumné říci si o test jaksi preventivně, například po rizikovém nechráněném pohlavním styku či při vyšším počtu sexuálních partnerů.

„Vyšetření je pak vhodné udělat vždy při chronických potížích, jako jsou třeba bolesti v podbřišku, bolestivá menstruace nebo bolesti při pohlavním styku,“ říká Kateřina Svojanovská s tím, že to jsou nejčastější příznaky dlouhodobě neléčené infekce. Mezi další známky toho, že se vám v těle usadily chlamydie, jsou následující:

  • U mužů – zánět močové trubice (časté nucení na záchod, pálení při močení), zánět prostaty (ztížený průtok moče, časté močení po malých dávkách), zánět nadvarlete (teploty, nevolnost, zvětšení postižené části šourku)
  • U žen – zánět děložního hrdla (bolest v podbřišku, výtok) zánět Bartholiniho žlázky ve vchodu poševním (vznik bolestivé bulky na pravé či levé straně poševního vchodu, může bolet při chůzi či při sportu), zánět vejcovodů (teplota, nevolnost, bolest podbřišku, nadýmání, zácpa)

Ne vždy ale bolestivá menstruace značí chlamydiovou infekci. Pořádné peklo je i premenstruační syndrom. V článku Jak přežít premenstruační syndrom? o něm mluví gynekoložka Kateřina Svojanovská z portálu PMS-poradna.cz.

Hrozí trvalé následky

Jakmile test potvrdí přítomnost chlamydiové infekce, měl by gynekolog pacientce nasadit antibiotika. Vždy je ale potřeba současně léčit i partnera nakažené ženy!

Velkou roli ale hraje to, zda byla léčba nasazena včas. Při dlouhodobém neléčení totiž hrozí i neplodnost z důvodu neprůchodnosti vejcovodů. U těhotných žen vzniká riziko předčasného porodu či potratu.

Je tedy jasné, že chlamydiím je lepší se vyhnout. A jediným stoprocentním způsobem, jak to udělat, je zodpovědnost v oblasti sexuálního života. Je dobré nemyslet jen na rozkoš, ale také na své zdraví!

Prodělaly jste chlamydiovou infekci? Jak jste na to přišly? Myslíte, že by test na infekci měl být součástí preventivní prohlídky? Pokud potřebujete zdarma poradit, navštivte i naši gynekologickou poradnu on-line!

Reklama

Související témata:

Načítám