Hlavní obsah
3,3
(62)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Aktualizováno

Tenhle recept je časově náročnější, ale tak vynikající, že za to všechen čas strávený v kuchyni jednoznačně stojí!

40 min.
Příprava
2 hod., 30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 600 g zadního hovězího
  • 7 ks cibule
  • 3 ks mrkve
  • 200 g špeku
  • 3 lžíce rajčatové omáčky
  • 1 l hovězího vývaru
  • 450 ml červeného vína
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 100 g másla
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 1 lžička čerstvého rozmarýnu
  • 3 listy bobkového listu
  • 2 lžíce cukru krupice
K podávání
  • 2 ks bagety
Článek

Postup

01.

Nejprve očistěte a odblaňte maso, které poté nakrájejte na kostky a nechte odpočinout.

02.

2 cibule nakrájejte nahrubo, mrkev na větší kostky nebo půlměsíce a špek na kostičky.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

03.

Rozpalte hlubší pánev, vložte na ni kostičky špeku a nechte pustit tuk. Přilijte olivový olej a dejte na něj opékat kostky masa. Maso pustí vodu, kterou nechte úplně vyvařit – teprve pak může maso získat zlatavou barvu a v tomto případě barva znamená chuť.

04.

K opečenému masu přidejte mrkve, cibule a restujte asi pět minut. Poté přidejte rajčatové pyré, které nechte asi minutu probublávat, a následně jej zalijte vínem. Dávejte pozor, aby se pyré nepřipeklo, zhořklo by a kazilo by chuť výsledné omáčky.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

05.

Víno nechte probublávat, dokud se ho polovina neodvaří. Zalijte hovězím vývarem a vložte prolisovaný česnek, tymián, rozmarýn a bobkový list.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

06.

Promíchejte, nechte ještě 10 minut vařit a vložte do trouby rozehřáté na 160 °C. Přiklopené duste v troubě asi hodinu a půl.

07.

Mezitím oloupejte zbylé cibule a nakrájejte je na měsíčky. V kastrůlku nechte rozpustit máslo a vložte do něj cibule. Pozvolna je opékejte. Až dostanou zlatavou barvu, zasypte je cukrem a intenzivně míchejte asi 5 minut.

08.

Když je maso hotové, zkaramelizovanou cibuli vmíchejte do omáčky. Podle chuti můžete dosolit a dopepřit, nám přišlo další dochucování zbytečné. Podávejte s bagetou nebo bramborovou kaší.

Reklama

Související témata:

Načítám