Hlavní obsah

Chlebíčky s vajíčkovou pomazánkou

Hodnocení:
(93)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
10 minut
Náročnost
nízká

Méně je někdy více. Moje oblíbená vajíčková pomazánka je jen ze 7 surovin (které ale můžete libovolně obměňovat dle stavu lednice), během chvilky hotová, ale přitom naprosto bezkonkurenční. Využijete ji na jednohubky, chlebíčky i prostě jen tak k snídani.

Ingredience pro:
1 misku
Na vajíčkovou pomazánku
  • 6 vajec
  • 3 lžíce majonézy
  • 150 g sýru žervé
  • 1.5 lžíce dijonské hořčice
  • 2 jarní cibulky
  • sůl a pepř
Na obložení (vejce dejte klidně slepičí)
  • křepelčí vejce
  • čerstvá pažitka
  • ředkvičky
Článek

Postup

Krok 1: Vejce vložte do vroucí vody, 10 minut povařte, zchlaďte studenou a po vychladnutí oloupejte. Pokud chcete slepičími vejci i zdobit, uvařte jich rovnou více, ať máte na obložení chlebíčků. Šest vajec nasekejte nadrobno. Jarní cibulku očistěte a také nasekejte.

Krok 2: Vajíčka smíchejte s majonézou, cibulkou a žervé. Dochuťte hořčicí, solí a pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře.

Krok 3: Natírejte na pečivo (podstatně lepší než klasická veka je čerstvá bageta nebo i dobrý chléb), zdobte dle chuti a stavu zásob. Já dala na 4 minuty povařit křepelčí vejce, plátky ředkviček a pažitku, ale hodí se i jarní cibulka, camembert, šunka, slepičí vejce a podobně.

Obměny: Místo jarní dejte kousek klasické cibule nebo hrst pažitky, přidejte sušená rajčata, pokrájenou šunku nebo žervé nahraďte tvarohem. Dochutit můžete i sladkou či pálivou paprikou nebo pomazánku smíchat s rozmačkaným avokádem a trochou citronu proti zhnědnutí. Snadno z ní uděláte i tuňákovou pomazánku – stačí přidat plechovku scezeného tuňáka.

Pomazánka dobrá, ale na Silvestra by to chtělo něco originálnějšího? Zkuste želé panáky, sladko-slané preclíky a růžový hummus!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek