Hlavní obsah
3,3
(97)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Méně je někdy více. Oblíbená vajíčková pomazánka je jen ze 7 surovin (které ale můžete libovolně obměňovat dle stavu lednice), během chvilky hotová, ale přitom naprosto bezkonkurenční. Využijete ji na jednohubky, chlebíčky i prostě jen tak k snídani.

15 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 misku
Vajíčková pomazánka
  • 6 ks vejce
  • 3 lžíce majonézy
  • 150 g čerstvého krémového sýru
  • 1,5 lžíce dijonské hořčice
  • 2 ks jarní cibulky
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Na obložení (vejce dejte klidně slepičí)
  • 10 ks křepelčích vajec
  • 2 lžíce čerstvé pažitky
  • 1 svazek ředkviček
Článek

Postup

01.

Vejce vložte do vroucí vody, 10 minut povařte, zchlaďte studenou a po vychladnutí oloupejte. Pokud chcete slepičími vejci i zdobit, uvařte jich rovnou více, ať máte na obložení chlebíčků. Šest vajec nasekejte nadrobno. Jarní cibulku očistěte a také nasekejte.

02.

Vajíčka smíchejte s majonézou, cibulkou a žervé. Dochuťte hořčicí, solí a pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře.

03.

Natírejte na pečivo (podstatně lepší než klasická veka je čerstvá bageta nebo i dobrý chléb), zdobte dle chuti a stavu zásob. Můžete dát na 4 minuty povařit křepelčí vejce, plátky ředkviček a pažitku, ale hodí se i jarní cibulka, camembert, šunka, slepičí vejce a podobně.

Obměny: Místo jarní dejte kousek klasické cibule nebo hrst pažitky, přidejte sušená rajčata, pokrájenou šunku nebo žervé nahraďte tvarohem. Dochutit můžete i sladkou či pálivou paprikou nebo pomazánku smíchat s rozmačkaným avokádem a trochou citronu proti zhnědnutí. Snadno z ní uděláte i tuňákovou pomazánku – stačí přidat plechovku scezeného tuňáka.

Pomazánka dobrá, ale na Silvestra by to chtělo něco originálnějšího? Zkuste želé panáky, sladko-slané preclíky a růžový hummus!

Reklama

Související témata:

Načítám