Hlavní obsah
3,1
(108)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Chlupaté knedlíky se hodí nejen jako příloha k pečenému či dušenému masu, fungují také jako skvělé hlavní jídlo. Hledáte-li tip na vydatný rychlý oběd, jsou chlupaté knedlíky se zelím přesně pro vás. A nebojte se, nejsou ani zdaleka tak složité, jako se o nich traduje.

20 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 500 g brambor
  • 1 ks vejce
  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
K podávání
  • 75 g špeku
  • 1/2 sklenice červeného sterilovaného zelí
Článek

Postup

01.

Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Strouhejte je nejlépe do cedníku, aby z nich rovnou mohla odkapávat přebytečná voda. Když jsou nastrouhané, všechnu nadbytečnou tekutinu z nich přes cedník vymačkejte.

02.

Do hrnce dejte vařit dostatečné množství vody. K bramborám přidejte trochu soli, vejce a mouku a vypracujte jednolité hustší těsto. Hladká mouka dělá těsto hutnější, to ale lépe drží pohromadě. S hrubou moukou jsou knedlíky kypřejší, ale snáz se rozvaří – nejvíc mi vyhovuje poměr obou mouk 1 : 1.

03.

Do vroucí osolené vody lžící sázejte knedlíky: v první várce zkuste jen 2–3 kousky, abyste zjistili, zda se knedlíky nerozvářejí, to by bylo potřeba ještě trochu mouky do těsta přidat. Jinak knedlíky vařte podle velikosti asi 10–12 minut.

04.

Mezitím nakrájejte špek na kostičky a vypražte jej na sádlo a škvarky. Zelí slijte a případně dochuťte: můžete ho nechat, jak je, ale jestli si chcete trochu pohrát, udělejte si třeba brusinkové zelí s červeným vínem.

05.

Uvařené knedlíky vyndejte z hrnce a promíchejte s trochou sádla, aby se neslepily. Podávejte se škvarky a zelím.

Tip: V sádle osmahněte dokřupava jednu nahrubo nakrájenou cibuli a vmíchejte ke knedlíkům. Vegetariáni na knedlíky samozřejmě nepoužijí slaninu ani sádlo, ale dobrý olej nebo máslo.

Tradiční slaná jídla z těsta miluje celý svět. Vyzkoušejte vietnamské knedlíčky plněné masem, čínské knedlíčky dim sum anebo sýrové špecle s osmaženou cibulkou.

Reklama

Načítám