Hlavní obsah

Klasika české kuchyně: Špekové knedlíky s křupavou cibulkou

Hodnocení:
(6)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
nízká

Jestliže máte chuť na poctivou klasickou kuchyni, nedržíte zrovna žádnou dietu a nechce se vám péct se s vepřovým, tohle je recept pro vás. Naučte se špekové knedlíky, které provoní celý byt škvarky a cibulkou.

Ingredience pro:
2 porce
Špekové knedlíky
  • 120 g špeku
  • 2 ks housky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g krupice
  • 150 ml vody
  • sůl
  • 1 hrst plocholisté petržele
Cibulka
  • 1 ks cibule
Článek

Postup

Krok 1: Špek nakrájejte na kostičky, vložte do rendlíku a nechte vyškvařit. Mezitím nakrájejte housky na kostičky a dejte do mísy. Přidejte škvarky a zhruba polovinu vyškvařeného sádla. Promíchejte a nechte housky nasáknout tuk. Mouku promíchejte s krupicí a doprostřed udělejte důlek. Do něj nalijte vodu a vidličkou vymíchejte hladké těstíčko. Se solí a nasekanou petrželí ho přidejte k houskám a promíchejte. Hotové těsto nechte asi 20 minut odpočinout.

Krok 2: Nakrájejte cibuli na půlkolečka a ve zbylém vyškvařeném sádle je pozvolna osmahněte dozlatova. Počítejte s tím, že cibule v horkém tuku bude ještě chvíli docházet, takže ji z plotny radši stáhněte ještě za bledší barvy, než je váš cíl. Máte-li ke knedlíkům rádi i zelí, vyzkoušejte naše skvělé zelí s brusinkami.

Krok 3: Ve velkém hrnci dejte vařit vodu. Z odpočinutého těsta tvořte kulaté knedlíky a podle jejich velikosti vařte 10 až 12 minut. Hotové je překrojte, podle chuti je doplňte zelím, a v žádném případě ale nevynechejte křupavou cibulku s trochou tuku, aby knedlíky nebyly suché.

Máte rádi typickou chuť špeku? Tak to vám bude chutnat naše znojemská nebo masové závitky z červeného zelí.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama