Hlavní obsah

Neuvěříte, co všechno umí obyčejná okurka! Chrání srdce i odpuzuje slimáky

Foto: _Cookie-Studio, Shutterstock.com

Foto: _Cookie-Studio, Shutterstock.com

Reklama

Právě teď je doba vyloženě okurková – zahrádkáři tmavězelené plody sklízejí ve velkém a v obchodě je koupíte za pár korun. Proto by byla věčná škoda nevyužít toho, že jsou skvělé i jako kosmetický či úklidový prostředek.

Článek

Jasně že byste měli okurky především jíst – a zvlášť v případě, že jste si je sami vypěstovali čili jsou naprosto bez „chemie“. Obsahují asi pětadevadesát procent vody, ale i vlákninu, vitaminy B, C, E a K, betakaroten, železo, zinek, vápník, sodík, draslík i fosfor. Najdete v ní kyselinu tartronovou a enzym erepsin. Všechny tyto látky jsou skvělé nejen pro vaše zdraví, ale i pro pokožku – a ve výsledku třeba i pro kohoutky v koupelně. Nevěříte?

Okurka jako lék

Ačkoliv se může zdát, že okurka je vlastně jen „dobře zabalená voda“, má mnoho léčivých schopností.

  • Je jedním ze skvělých prostředků na likvidaci červů, kteří parazitují v lidském organismu. Obsahuje enzym, který je zabije – a stejně ničivě působí i na bakterie.
  • Pročistí ledviny a pomůže detoxikovat, odvodňuje, ulevuje nemocným trpícím dnou. Pro detoxikaci si připravte nápoj s citronem – jednu salátovou okurku nakrájejte asi do litru vody a přidejte do ní šťávu z celého citronu. Nechejte odležet minimálně dvě hodiny a pak pijte chlazené. Kromě detoxu má tento nápoj údajně i schopnost omlazovat.
  • Neloupané, jen dobře omyté okurky chrání srdce. Právě ve slupce jsou antioxidační látky a protein, který má preventivní účinek, co se nemocí srdce týče.
  • Nahořklá chuť ve světlých částech okurky pod slupkou je pro vás možná trochu nepříjemná, ale má ji na svědomí látka, která je protizánětlivá a prý omezuje i růst nádorů.
  • Jestli se potřebujete rychle zbavit kocoviny, schroustejte okurku – doplní tekutiny i látky, které zmírní bolesti hlavy a nevolnosti.
  • Kyselina tartronová brání přeměně škrobů z potravy na tuky, takže dostatečná konzumace okurek podporuje hubnutí, navíc rychle zasytí.
Foto: LanaSweet, Shutterstock.com

Obyčejná okurková limonáda? Kdepak! Detoxikační nápoj s omlazujícími účinkyFoto: LanaSweet, Shutterstock.com

Jako kosmetický přípravek

Okurku si můžete naordinovat i jako účinnou kosmetiku s velmi dobrými výsledky.

  • Plátky okurky uklidní sluncem spálenou pokožku.
  • Kolečko okurky, které podržíte jazykem na horním patře, vás zbaví zápachu vycházejícího z úst. Takto použitou okurku pak ale vyplivněte.
  • Obklad z plátků okurky pomůže zmírnit nejen otok očí, ale i jejich bolest.
  • Hydratační, ale i výživná nebo čisticí maska vznikne smícháním velmi jemně nastrouhané okurky a buď jogurtu, zakysané smetany, nebo trochy olivového oleje. Vyplatí se nechat tuto směs odležet, potom nanést na obličej a nechat asi dvacet minut působit.
  • Díky vitaminu E dokážou obklady z plátků či slupek od okurek pleť celkově osvěžit a zklidnit, dokonce i omladit.
  • Šťávu vymačkanou z okurek můžete použít i jako posilující masku pro vlasy – stačí ji asi na deset minut nanést na čerstvě umytou kštici a pak smýt.
Foto: kazmulka, Shutterstock.com

Maska z okurek se osvědčila jak na pokožku, tak na vlasyFoto: kazmulka, Shutterstock.com

V domácnosti a na zahradě

Méně tradiční je využití okurek například při úklidu v domácnosti nebo péči o zahradu. Ale i tady je skvělým pomocníkem.

  • Potřebujete vyčistit a lehce impregnovat boty? Vyleštěte je proužkem okurky bez slupky. Pak je vytřete dosucha třeba papírovým kapesníčkem.
  • Po potření okurkou docílíte lesku i při čištění nerezové baterie či konvice. Šťávu z okurky nechejte na nerezu chvíli působit a potom otřete měkkým hadříkem. Výhodou je, že po takovém ošetření nezůstávají na povrchu skvrny.
  • Vržou vám dveře, ale nemáte je čím namazat? Potřete panty okurkou a na chvíli by mělo být po problému.
  • Jestli vás štve neustále zamlžené zrcadlo v koupelně, natřete jeho okraje plátkem okurky – mělo by to pomoct.
  • Pomalovaly děti zeď nebo nábytek pastelkami? Vyzkoušejte jejich dílo „vygumovat“ kusem neoloupané okurky.
  • Ožrali vám okurky slimáci? Pak zbytky hostiny použijte k jejich odpuzení. Kromě okurky k výrobě odpuzovače potřebujete něco z hliníku, na co plátky okurky naskládáte – její šťáva a kov společně reagují a vytvářejí pro slimáky velmi odpuzující aroma, které vy ale neucítíte.

Máte také nějaký osvědčený recept na využití okurky? Máte rádi okurkové smoothie nebo limonádu? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám