Hlavní obsah

Chrání srdce, snižují cholesterol i cukr v krvi. Jíte tyhle potraviny dostatečně často?

Foto: Alliance, Shutterstock.com

Foto: Alliance, Shutterstock.com

Reklama

Jídlo neslouží jen k tomu, aby zahnalo hlad. Řada potravin nabízí další benefity, dokonce i pro naše vlasy a pokožku, štíhlou postavu či bělejší zuby. Poradíme, díky kterým dobrotám budete krásnější.

Článek

Obyčejné jídlo může prospět hned v několika ohledech. Potěší oko, utiší hlad, je zážitkem pro duši – a také lékem pro vaše tělo. Vhodně zvolené potraviny pomáhají budovat imunitu, udržovat zdravý střevní mikrobiom, chrání před nemocemi, vyživují orgány, ale svědčí i vzhledu. Jaké jsou ty hlavní?

Mrkev: Pro zpomalení stárnutí

Chroupete ji, protože je dobrá pro zrak? Děláte pro sebe mnohem víc. Umí posílit pokožku a zpomalit její stárnutí, dodává jí zdravější, jakoby opálený odstín. Dopřejte si klidně dva kousky denně, třeba v některém z našich receptů.

Foto: 5 second Studio, Shutterstock.com

Mrkev nás provází už od batolecího věku, a to je dobře!Foto: 5 second Studio, Shutterstock.com

Batáty: Pro zdravé oči

Batáty znají hlavně maminky malých dětí, zařaďte je ale i do svého jídelníčku. Jsou bohaté na betakaroten, z kterého vzniká vitamin A. „Středně velká brambora obsahuje skoro 50 procent jeho doporučené denní dávky. Navíc je bohatá na vlákninu a vitamin C,“ prozrazuje nutriční specialistka Monika Bartolomějová ze Světa zdraví. Zkuste naše oblíbené recepty.

Jablečný ocet: Pro pleť bez šupinek

Jablečný ocet dokáže nastartovat metabolismus a odplavování toxinů z těla, což prospěje štíhlejší postavě, projasní pokožku, zbaví vás otoků, nafouknutého břicha i celulitidy. Pokožce dělá dobře i jeho vysoký obsah vitaminu B. Užívat ho můžete vnitřně (skvělý je do zálivek a omáček), ale i zvnějšku. Pravidelným potíráním pleť projasní, zmírní akné a funguje i jako šetrný peeling. Hravě ho vyrobíte i doma.

Foto: Gayvoronskaya_Yana, Shutterstock.com

Jablečný ocet je univerzálním pomocníkemFoto: Gayvoronskaya_Yana, Shutterstock.com

Tvrdé sýry a tvaroh: Stop lámavosti nehtů

I když jsou tučnější, nebojte se jich. Pomáhají proti lámavosti nehtů a jsou užitečné pro pevnost zubů. Nejde jen o obsah vápníku, ale i další látky, které likvidují zubní plak a nebezpečné bakterie v ústech.

Vejce: Pro lesk i zdraví vlasů

„Vejce jsou bohatá na vitamin D, který podporuje stavbu kostí a může tak pomoci předcházet vzniku osteoporózy. Také mají spoustu bílkovin, které hrají důležitou roli v každém správném jídelníčku,“ popisuje Monika Bartolomějová.

Vaječná bílkovina je prospěšná i kráse vašich vlasů, vyživuje a zamezuje jejich vypadávání. Žloutek užívejte jako masku (můžete přidat med, olej či avokádo), na hodně se mastící vlasy zas vyšlehejte masku z bílku, medu a šťávy z citronu.

Foto: EVGENIYA68, Shutterstock.com

Vajec se nebojte, mají spoustu příznivých účinků Foto: EVGENIYA68, Shutterstock.com

Pohanka: Ozdraví vaše srdce

„Obsahuje spoustu vlákniny, je bohatá na hořčík, mangan, zinek nebo železo. Její předností je také obsah antioxidantu rutinu neboli vitaminu P. Pomáhá udržovat zdravé cévní stěny, čímž předchází srdečním chorobám,“ vysvětluje Monika Bartolomějová.

Rutin ale posiluje i ty nejmenší krevní kapiláry, což oceníte, pokud vás trápí rozpraskané červené žilky v obličeji, krvácející dásně nebo křečové žíly. Podívejte se na naše tipy, jak pohanku v kuchyni využít.

Aloe vera: Zkuste ji, zhubnete

Populární léčivku si můžete pěstovat klidně doma. Šťáva z čerstvého řezu pomůže zhojit řezné rány, štípance, zanícené pupínky, spáleniny od slunce i bradavice.

Osvědčí se ale i při hubnutí a pomůže správnému trávení. „Obsažené vlákniny inositol a lignin pomáhají optimalizovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Steroly působí zásaditě na trávicí šťávy a chrání žaludek před překyselením,“ doporučuje PharmDr. Tomáš Arndt, poradce portálu Prozdravi. Lze ji doporučit i na podporu imunity, léčbu zánětlivých procesů, tlumení bolesti i snižování vysoké teploty.

Foto: inewsfoto, Shutterstock.com

Aloe vám poroste i doma na parapetu, jen ji nesmíte moc zalévatFoto: inewsfoto, Shutterstock.com

Černá ředkev: Vyzmizíkuje akné

U nás zatím méně známá plodina vyniká obsahem prospěšných antioxidantů a bohatým zdrojem vitaminu C, známého pro svůj anti-aging efekt. Extrakt z černé ředkve pomáhá správné funkci štítné žlázy, posiluje mentální funkce a slouží jako prevence žlučníkových a ledvinových kamenů. Především ale prospívá očistě jater.

„Pokud je vaše krev plná nečistot, je to patrné také na pokožce,“ říká odbornice na výživu a autorka makrobiotických kuchařek Dagmar Lužná. „Černá ředkev je bohatým zdrojem vitaminu B, zinku, fosforu a dalších látek.“ Pokud máte akné nebo černé tečky na kůži, černá ředkev pomůže.

Trápí-li vás vypadávání vlasů, pijte denně sklenici šťávy z ředkve. Stimuluje vlasové kořínky a zvyšuje krevní oběh v pokožce hlavy. Napomáhá také proti lupům.

Na jakou potravinu pro krásu nedáte dopustit vy?

Reklama

Načítám