Hlavní obsah

Máte slabé a lámavé nehty? Může za to dieta nebo stres!

Foto: Thinkstock

Poradíme vám, jak vylepšit stav vašich nehtůFoto: Thinkstock

Reklama

Nezdravé nehty mívají lidé, kteří drží dietu, málo spí a hodně se nervují. Ale také ti, kteří na dovolené milují koupání v hotelovém bazénu. Jak poznáte, že máte s nehty problém a jak se o ně starat?

Článek

Kvalita nehtů se může změnit vlivem chyb v jídelníčku, diety, ale třeba i dovolené, jejíž větší část trávíte v hotelovém bazénu. Pokud si všimnete, že slábnou, třepí se a lámou, objevují se na nich bílé skvrny nebo se jinak zhoršuje jejich stav, pak je dobré začít včas s nápravou.

7 rad, jak napravit vzhled a stav nehtů

Příčin, proč se zhoršila kvalita vašich nehtů, je mnoho, proto jsme shromáždili nejčastější z nich a poradíme, co s tím udělat.

1. Lámavé nehty znamenají nedostatek esenciálních mastných kyselin, především omega 3 mastných kyselin. Vyplatí se zábaly z arganového oleje a do jídelníčku přidat ryby, slunečnicová semínka, ořechy a kvalitní olivový nebo sezamový olej.

Lámavost nehtů se může zvýšit i v případě, když tělo trpí nedostatkem vápníku. Pak se zamyslete, jestli nemáte i další příznaky – bušení srdce, bolesti svalů a kloubů, svědění, podrážděnost, nespavost… Pokud ano, doplňte vápník stravou nebo potravinovými doplňky. Jestliže další příznaky nemáte, může jít o nedostatek vitaminů C a B, takže si kupte nesolené a nepražené mandle a užívejte je třikrát denně po hrstičce jako lék.

Foto: Thinkstock

Mandle jsou skvělým lékem pro nehtyFoto: Thinkstock

2. Bílé skvrnky mohou být následkem přílišné konzumace mouky, cukru a majonézy, ale i varováním před hromaděním kyseliny močové, tedy dnou. Často jsou ale také následky drobných úrazů. Namodralý odstín odkazuje na možné plicní potíže, ale i nedostatek zinku, železa, nebo dlouhodobou únavu z nevyspání a stresu. Zkuste vynechat mouku a cukr a raději si dopřejte více ovoce a zeleniny.

3. Suché nehty může mít na svědomí i práce s čisticími prostředky, hlavně odmašťujícími. Pokud tedy nechcete mýt nádobí a vytírat v rukavicích, vyplatí se ihned pak ruce opláchnout a namazat hydratačním krémem, olivovým olejem nebo měsíčkovou mastí. Totéž platí v případě, že se koupete v chlorované vodě, která nehty také vysouší.

4. Pomalu rostoucí nehty trápí hlavně nemocné, upracované a vystresované lidi. Nehty se pak mohou i deformovat. Dobré je doplňovat vitaminy, hlavně ze skupiny B a vitamin H (biotin) a minerály, dostatečně pít a spát. Nehty se spraví spolu s celkovým fyzickým stavem organismu.

Foto: Thinkstock

Málo vyživené nehty se častěji třepí a zatrhávajíFoto: Thinkstock

5. Rýhy na nehtech mohou vzniknout následkem úrazu, ale i problémů se zažíváním. Mívají je lidé po horečkách, otravě. Mohou je mít i náruživí kuřáci. Tyto potíže lze částečně vylepšit detoxikační kúrou, ale vždy je to dlouhodobý proces. Hlavně je zapotřebí odstranit příčinu – tedy nemoc či kouření.

6. Záděry vás upozorňují na celkový nedostatek vitaminů. Omezte bílou mouku, cukr, kávu a dejte si o tři porce zeleniny denně víc.

7. Třepení nehtů ukazuje na poruchu jejich výživy. „Obvykle spolu se zevními nepříznivými vlivy, jako je přesušování a dráždění zejména detergenty. Někdy se změny na nehtech spojují s dědičností i s vnitřními chorobami, zejména štítné žlázy a chudokrevností. Také mohou být projevem kožní choroby – ekzémů, lupénky,“ říká MUDr. Nina Benáková z Dermatovenerologické kliniky 1. LF UK a webu Potřebuji poradit.

„Potíže s nehty mohou být i následkem operace, stresu, úrazu a vykolejení ze zavedené rovnováhy. Na zlepšení výživy nehtu neexistuje sice univerzálně účinný lék, nicméně lze doporučit hořčík, zinek, vápník, panthenol a biotin, z aminokyselin methionin a cystein,“ doplňuje Nina Benáková.

Jak se staráte o zdraví svých nehtů? Poraďte i ostatním, jak na to!

Reklama

Související témata:

Načítám