Hlavní obsah

Tři luxusní přílohy z batátů: Smažené noky, pečené měsíčky nebo pyré

Foto: Jakub Jurdič

Batáty můžete využít na mnoho způsobů, my vám dnes ukážeme, jak z nich připravit tři skvělé přílohy, které se hodí k masu i omáčkámFoto: Jakub Jurdič

Reklama

Sladké brambory v roli slaných příloh. To jsou batáty v podobě opečených noků, pečených měsíčků a jemného pyré. Tyto batátové přílohy stojí rozhodně za vyzkoušení, tak neváhejte a pusťte se do nich.

Článek

Nevíte si rady, jakou přílohu zvolit k omáčkám, steaku nebo špízům a rádi byste vyzkoušeli něco originálnějšího? Nechte se inspirovat přílohami ze sladkých brambor neboli batátů v dnešních třech receptech.

Hlízy povijnice batátové obsahují mimo jiné významné množství vitaminu B6, C, vlákniny i rostlinné barvivo betakaroten. Lze je zařadit mezi energeticky velmi bohaté a nejvýživnější druhy zeleniny. Batáty mají v kuchyni mnohostranné využití, můžete je vařit, péct, grilovat nebo je využít při přípravě salátů či dezertů. My vám dnes představujeme tři různé batátové přílohy, vařené, i ty pečené.

Opečené batátové noky

Na 4 porce potřebujete: 2 velké batáty, 1 vejce, 1,5 hrnku hladké mouky, hrst čerstvě nasekaných bylinek (petržel, libeček), 30 g mandlových plátků, 1 lžíci rostlinného oleje, bylinky na ozdobu, sůl, bílý pepř

Foto: Jakub Jurdič

Vylepšete noky mandlovými lupínky a čerstvými bylinkamiFoto: Jakub Jurdič

Postup: Batáty oloupejte, umyjte, pokrájejte na větší kousky a nechte vařit v osolené vodě po dobu 15 minut, dokud nezměknou. Po uvaření nechte brambory vychladnout a v mezičase si na suché pánvičce opečte mandlové plátky. Do zlatova opečené mandle dejte stranou, jejich čas ještě přijde.

Vychladlé batáty propasírujte, osolte, opepřete, přidejte vajíčko, nasekané bylinky a vše pořádně promíchejte. Ke směsi přisypejte postupně mouku. Těsto pořádně prohněťte, mělo by být vláčné, ale nemělo by se v závěru lepit.

Rozdělte si ho na 6 částí a na pomoučeném vále vyválejte z každé části hada o průměru 1,5 cm. Jednotlivé hady vyrovnejte k sobě a pokrájejte na velikost noků. Noky dejte vařit do vroucí osolené vody na asi 2–3 minuty, dokud nevyplavou na povrch.

Noky sceďte, nechte pořádně okapat a mezitím si rozpalte pánev zastříknutou olejem. Okapané noky přidejte do rozpálené pánve a opečte je dozlatova. Posypte je na závěr opečenými mandlemi a čerstvými bylinkami (stejnými, které jste použili do těsta). Podávejte za tepla jako přílohu k masovým pokrmům s omáčkou.

Tip: Aby se vám při válení jednotlivých hadů těsto nelepilo k rukám, namočte si prsty do vody a zvlhčete si tak celé dlaně.

Pikantní batátové měsíčky pečené v troubě

Na 4 porce potřebujete: 4 větší batáty, 1 palici česneku, 8 sušených chilli papriček, čerstvé bylinky, 6 lžic olivového oleje, hrubou sůl, čerstvý pepř

Foto: Jakub Jurdič

Na pečených batátech si pochutnáte s kouskem dobrého masa nebo i jen tak samostatně s tatarskou omáčkouFoto: Jakub Jurdič

Postup: Před samotným pečením si předehřejte troubu na 180 stupňů. Sladké brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte dle libosti na měsíčky nebo hranolky

. Plech vyložte pečicím papírem a umístěte na něj pokrájené batáty. Palici česneku rozdělte na jednotlivé stroužky, ale neloupejte je, celé stroužky přidejte na plech k batátům. Na plech přidejte také sušené chilli papričky, jejich množství zvolte podle stupně pálivosti a podle toho, jak moc pálivé pokrmy preferujete.

Dále přidejte čerstvé bylinky, můžete použít petržel, koriandr, tymián, oregano, rozmarýn. Zvolte takové bylinky, které máte doma a nejraději.

Všechny vyskládané ingredience na plechu osolte hrubou solí, opepřete čerstvým pepřem a zakápněte olivovým olejem. Pečte v předehřáté troubě asi 30 minut do změknutí.

Batáty v průběhu pečení promíchejte, abyste docílili opečení ze všech stran. Po upečení podávejte například jako přílohu ke steaku, přírodnímu masu, smaženému řízku nebo jen tak s domácí tatarkou.

Tip: Veškeré ingredience, které pokládáte na plech, můžete nejprve vložit do igelitového sáčku a promíchat, aby se chutě propojily. Pak vysypte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct.

Batátové pyré

Na 4 porce potřebujete: 4 větší batáty, 2 lžíce másla, 4 stroužky česneku, 50 g parmezánu, 1 hrnek mléka, sůl. Na ozdobu: česnek, hrst čerstvě nasekané petrželky, parmezán

Foto: Jakub Jurdič

Parmezán dodá batátovému pyré lahodnou chuť!Foto: Jakub Jurdič

Postup: Batáty oloupejte, umyjte a pokrájejte na větší kostky. Vařte v mírně osolené vodě 15 minut do změknutí. Máslo nechte rozpustit v malém hrnci na plotně. Rozpuštěné máslo přidejte k uvařeným batátům a v hrnci, kde se rozpouštělo máslo, opečte na kousky rozdrcený česnek, dejte ho zatím stranou.

K bramborám s rozpuštěným máslem přidejte nastrouhaný parmezán a mléko. Vyšlehejte ručním šlehačem dohladka, pozor jen na to, abyste pyré nevyšlehali hodně, až do lepivé konzistence.

Pyré ochutnejte a dle potřeby dosolte, díky parmezánu bude stačit špetka soli. Pyré zbývá už jen dozdobit opečeným česnekem, čerstvou petrželkou a nastrouhaným parmezánem. Podávejte jako přílohu k sekané pečeni nebo kuřecím špízům, perfektně se k oběma pokrmům hodí.

Tip: Abyste předešli lepivé konzistenci pyré, můžete ho vyšlehat ručně pomocí šťouchadla, bez použití mixéru. Budete si tak výsledek lépe korigovat a pyré nemůžete přešlehat.

Jakou přílohu zvolíte vy?

Reklama

Načítám