Hlavní obsah

Chutnají, léčí a hubne se po nich! Tropické ovoce králů

Foto: Yuri Shevtsov, Shutterstock.com

Foto: Yuri Shevtsov, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdysi se na ně stála fronta, dnes jsou vyhledávaným druhem ovoce v době, kdy na našich stromech nic nedozrává. Jak vám pomeranče prospívají? Jaké vybírat a kde je skladovat?

Článek

Jsou velké „masité“, menší s tenkou kůrou, červené zvané krvavé a pamatujete na trpké kubánské? Pomerančů je spousta druhů. Většina těch, které si v zimě koupíte, je z Brazílie, koncem léta můžete narazit na španělské nebo turecké plody.

Pomeranče proti rakovině

Asi každý ví, že pomeranče obsahují vitamin C, proto se hojně doporučují jako obrana proti virům a bakteriím. Ovšem méně známý je fakt, že obsažené limonoidy pomáhají tělu bránit se proti rakovině kůže, plic, prsu, žaludku a tlustého střeva. Zajímavé je také zjištění, že pomerančová šťáva přispívá k obnově tkáně v ledvinách poškozených záněty a snižuje riziko ledvinových kamenů.

Snižují tlak, prospívají srdci

Vzhledem k tomu, že jsou pomeranče plné rozpustné vlákniny, mají vliv na snížení cholesterolu i krevního tlaku. Díky draslíku se zase řadí mezi ovoce příznivě působící na srdce. Nízká hladina draslíku totiž může způsobovat abnormální srdeční rytmus, známý jako arytmie.

Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

V zimě jsou k nám pomeranče dováženy z Brazílie, v létě hlavně ze Španělska a TureckaFoto: Lucky Business, Shutterstock.com

Na oči i dobrou erekci

Už babičky věděly, že na oči je dobré jíst mrkev, ale pozor, i pomeranče jsou bohaté na karotenoidní sloučeniny, které se přeměňují na vitamin A. Ten právě zpomaluje degeneraci centrální části sítnice, tedy makuly. Když už jsme u těch prastarých rad, v Asii se traduje, že pomeranče mají afrodiziakální vlastnosti. Používají se tedy ke zvýšení sexuální výkonnosti u mužů i žen. Při pravidelném pití pomerančového freshe se zmírňuje erektilní dysfunkce a zlepšuje libido. Z vědeckého pohledu jde o vyšší vylučování pohlavních hormonů vázané právě na kombinaci flavonoidů, vitaminů a minerálů.

Diabetici a pomeranče

Pro diabetiky je důležité, že pomeranč má glykemický index zhruba 40 (hodnoty pod 55 jsou vnímány jako pozitivní), proto nezpůsobuje rychlé kolísání inzulinu v krvi (svačinky pro diabetiky). Přesto je třeba vědět, že pokud si často pochutnáváte na čerstvě vymačkané šťávě z pomerančů, je nutné si po vypití alespoň vypláchnout ústa vodou nebo sníst třeba jablko, které „stáhne“ cukr ze zubní skloviny, kterou může narušovat.

Foto: The Rabbit Hole, Shutterstock.com

Po vypití pomerančové šťávy je dobré dát si jablko, vyčistí zubní sklovinu od cukruFoto: The Rabbit Hole, Shutterstock.com

Co jste o pomerančích nevěděli

  • Brazílie produkuje více pomerančů než kterákoli jiná země světa. -
  • Dvě nejběžnější odrůdy se nazývají Navel a Valencia. -
  • Odrůda Navel se jmenuje podle anglického výrazu pro pupek (viz níže). -
  • Jen v Americe se každý rok vypěstuje asi 25 miliard kusů pomerančů. -
  • Květ pomerančovníku proslavila v roce 1840 královna Viktorie – měla ho na svatební tiáře. -
  • Pomerančová je po čokoládové a vanilkové třetí nejoblíbenější příchutí na světě. -
  • Pomerančovníky jsou tropické, stále zelené kvetoucí stromy rostoucí do výšky 5 až 8 metrů. -

Jaké pomeranče jsou nejlepší?

Jaké plody vybírat? Brazilci tvrdí, že čím větší je „pupek“, tedy spodní strana plodu, tím sladší je dužina. Neplatí to však u všech odrůd a velmi záleží na zralosti. Jestli byl pomeranč sesbírán ještě téměř zelený a dozrál až cestou na pult se nedozvíte, ale i tak vybírejte jen ty plody, které mají co nejméně zvrásněný povrch, tedy nevýrazné póry. V pokojové teplotě by měly vydržet týden, dvakrát tak dlouho pak v nejnižších přihrádkách lednice.

Reklama

Související témata:

Načítám