Hlavní obsah

Vláčné pomerančové řezy s mandlemi a růžovou vodou

Hodnocení:
(33)
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
1 hodina 50 minut
Náročnost
nízká

Upečte si snadný a efektní koláč s chutí Orientu: z mandlí, celých šťavnatých pomerančů a sladkého sirupu. Lehounce voní po růžové vodě a je krásně vláčný i třetí den.

Ingredience pro:
1 plech
Na koláč
  • 3 bio pomeranče
  • 200 g cukru krupice
  • 300 g jemně mletých mandlí
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 6 vajec
Na sirup
  • 2 pomeranče
  • 100 g cukru krupice
  • 2 lžíce růžové vody
Na ozdobu
  • nesolené pistácie
  • sušené růže
Článek

Postup

Krok 1: Chemicky neošetřené pomeranče vložte do vroucí vody a hodinu povařte. Vyndejte, nechte vychladnout a poté rozmixujte.

Krok 2: Vejce prošlehejte s cukrem, vmíchejte mouku, mandle, kypřicí prášek a rozmixované pomeranče a vlijte na pekáč vyložený pečicím papírem.

Krok 3: Pečte 40 minut při 180 °C nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte vychladnout.

Krok 4: Mezitím asi deset minut povařte na hustý sirup šťávu ze dvou pomerančů a cukr. Vmíchejte růžovou vodu a ihned nalijte na vychladlý koláč a případně dozdobte nasekanými pistáciemi a sušenými růžemi. Uchovávejte v chladu.

Tip: Sušené růže i růžovou vodu koupíte v orientálních potravinách. Voda je vyrobena z okvětních plátků růží a bude se vám hodit do orientálních sladkostí, domácí kosmetiky i k ovonění pot-pourri.

Jaký byl nejexotičtější dezert, který jste kdy ochutnali?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek