Hlavní obsah

Problém se sexuálním apetitem? 6 bylinek, které prý zázračně fungují!

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mít větší chuť na milování a podpořit svoji i partnerovu plodnost? Žádný problém. Bylinná afrodiziaka, která se dají považovat za balíček „dva v jednom“, přece jen existují!

Článek

Chilská spisovatelka Isabel Allende, která ráda sbírá informace o vášních, chutích, půvabech a prohřešcích lásky, ve své knize „Afrodita“ zmiňuje, že koření se v minulosti nepoužívalo jenom k úpravě jídla a výrobě parfémů, ale také k přípravě nápojů lásky.

Nestárnoucí pověsti

„Ve směsi s aromatickými bylinkami koření zlepšovalo chuť, nezapomínejme, že recepty obvykle obsahovaly nastrouhané nehty, žluč či kravské výkaly. Jestliže tyto nápoje měly nějaký výsledek v probouzení lidských vášní, nebylo to kvůli odporným přísadám, ale kvůli bylinkám a kořením použitým při vaření,“ popisuje Isabel Allende účel afrodiziakálních rostlin, které se pěstovaly jak na domácích záhoncích, tak ve velkých klášterních zahradách, a to spíše k medicínským než kuchyňským účelům.

Retro, které se vrací

„Mnohé byly prostředky proti impotenci a sterilitě. Tato moudrost zanikla. Dnes přidáváme petržel do salátu a šafrán do rýže, aniž bychom je podezřívali ze skrytých vlastností,“ trochu lituje Isabel Allende, která se do určité míry mýlí. Vypadá to totiž, že současní lidé se vracejí zpět k přírodě a sílu bylinek začínají opětovně využívat. Tak to aspoň tvrdí Rahul Gupta, indický sexuolog a bakalář ájurvédy, lékařství a chirurgie, který na byliny používané v souvislosti se sexuálními dysfunkcemi nedá dopustit. Také vás nebo partnera trápí poruchy vzrušení, orgasmu, potence či ejakulace? Nechte si od indického odborníka doporučit následující přírodní léčiva, která lze užívat pravidelně.

Muškátový oříšek

Semeno muškátovníku vonného (Myristica fragrans) zvyšuje sílu, vytrvalost a libido mužských pacientů a hodí se i ženám s nedostatkem touhy – údajně mnoho afrických žen používalo již od starověku dary tohoto stromu pro lepší sexuální zdraví. Ovšem pozor: nedoufejte, že čím více, tím lépe. Muškátový oříšek ve větších dávkách působí jako psychotropní droga – v lepším případě očekávejte halucinace. Na druhou stranu ho snadno seženete v každém supermarketu... Zkuste třeba aktuální dýňovou polévku ochucenou muškátovým oříškem. Zahřeje nejen vaši duši!

Foto: Oksana Shufrych, Shutterstock.com

Muškátový oříšek patří k tradičním afrodiziakům pro obě pohlavíFoto: Oksana Shufrych, Shutterstock.com

Datlovník pravý

Pyl z datlovníku (Phoenix dactylifera) může pomoci zvýšit počet spermií. Studie íránské Univerzity lékařských a zdravotních služeb, kterou uveřejnil Íránský žurnál reprodukční medicíny, prokázala, že pyl z datlovníku u 35 sledovaných potkanů vykouzlil nevídané účinky. Po 35 dnech orálního podávání se pokusným zvířatům zvýšil počet spermií i jejich pohyblivost a vzrostly hladiny testosteronu a estradiolu. Není tedy divu, že se v některých zemích palmový pyl používá jako afrodiziakum a k léčbě mužské neplodnosti. Kam na něj? Datlovník seženete v zahradnictví, jak jinak, přičemž si jej můžete vypěstovat ze semen. Doporučená denní dávka pylu ovšem není známá. A ostatně ani to, jak pyl chutná. Berte to jako takovou ruskou ruletu.

Ašvaganda (indický ženšen)

Vitánie snodárná (Withania somnifera), v sanskrtu ašvaganda (do angličtiny přepisováno jako Ashwagandha), je vytrvalá, subtropická až tropická rostlina, kterou ájurvéda využívá jako afrodiziakum pro muže i pro ženy. Podle indického odborníka působí zvlášť na ty osoby, které se již setkaly s nějakými sexuálními poruchami. „Tato bylina může pomoci při sexuální stimulaci a zároveň řeší erektilní dysfunkce,“ nechal se slyšet Rahul Gupta pro magazín Lybrate. Využívají se listy, stonky i kořen a osvědčuje se pravidelné užívání tří až pěti gramů denně. K dostání je v prodejnách zdravé výživy či bylinkářství. Pudrový prášek chutná trochu hořče, ale když třeba čaj ochutíte troškou medu, milenci to vadit nebude.

Fadogia agrestis

Nigerijská křovina pomáhá zvyšovat hladinu testosteronu, která je zodpovědná za lepší pohlavní vzrušivost a působí i na další sexuální funkce u mužských pacientů. Když si nigerijský poklad, jehož hlavní aktivní složkou jsou alkylamidové glykosidy, dáte, zvýšíte svoji sexuální touhu a pozitivně ovlivníte schopnost mít orgasmus. I tady by se bylinné afrodiziakum mělo užívat pravidelně, a to až 900 až 1800 miligramů denně. Kde se dá koupit? Obvykle v zahraničních e-shopech s potravinovými doplňky. Jelikož má obvykle podobu kapslí, bude třeba přiznat barvu: Miláčku, tohle bys měl snídat!

Maca (peruánská viagra)

Neplodnost muže nebo ženy? Ale kdeže. Peruánská bylina známá jako maca (Lepidium meyenii, česky řeřicha peruánská, někdy maka) obsahuje množství látek, jako jsou steroly a antioxidant sitosterol, které velmi dobře působí na sexuální a rozmnožovací funkce. Zajděte pro ni do lékárny, prodejny zdravé výživy či bylinkářství a zvolte, zda prášek nebo tobolky – stačí prý užívat obden, pokud chcete vydržet déle a víc, berte denně. Přidává se do smoothie, lze ji rozmíchat v mléce, šťávě či přidat do jídla. Dobrou chuť!

Foto: Ildi Papp, Shutterstock.com

Bulva řeřichy peruánské je zdrojem mnoha účinných látek, které podpoří potenciFoto: Ildi Papp, Shutterstock.com

Šafrán

Ájurvéda učí, že v kombinaci s mlékem působí šafrán (což jsou velice ceněné čnělky květů šafránu setého, Crocus sativus) jako mocné afrodiziakum povzbuzující libido. Sklenka těsně před spaním dělá divy… Jdete do toho? Pak si dejte pozor na důvěryhodné zdroje: sehnat pravý šafrán není jenom tak. Ve světě i u nás. Jestli se vám to podaří, přidejte špetku do jídla nebo již zmíněného mléka a užijte si.

A čím svůj sexuální život udržujete v chodu právě vy?

Načítám