Hlavní obsah

5 nejlepších svačin pro cukrovkáře. Vyberete si tu svou?

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte cukrovku? Pak jistě víte, jak důležitá je pravidelnost a skladba stravy. Správně zvolené svačiny šikovně pracují s hladinou cukru v krvi. Víme o pěti ideálních variantách. Které to jsou a s čím je kombinovat?

Článek

Cukrovkáři prvního i druhého typu musejí nad svačinou přemýšlet víc než ostatní. „Klíčem je volit občerstvení s dostatečným množstvím bílkovin a zdravých tuků, jako jsou rostlinné oleje, ořechy, semínka a rybí tuk, a s obsahem složených sacharidů a vlákniny, například celozrnné obiloviny a luštěniny, spolu s porcí ovoce nebo zeleniny,“ radí Jiřina Mačková, výživová poradkyně z Kralup nad Vltavou. Tyto živiny pomohou udržet hladinu cukru v krvi pod kontrolou.

Čemu se vyhnout

„Lidé s cukrovkou by se měli vyhnout sladkým nápojům, alkoholu a samozřejmě cukrovinkám. Potraviny s vysokým glykemickým indexem také nejsou vhodnou svačinkou cukrovkářů, protože cukry z těchto potravin se uvolňují rychle do krevního řečiště,“ doplňuje Lucie Tvrdoňová, výživová poradkyně a majitelka firmy Krabičkujeme.

Které svačinky těmto zásadám odpovídají?

1. Vejce natvrdo

Jedno velké vejce nabízí až šest gramů bílkovin. To je pro diabetiky užitečné, protože právě proteiny zvyšují sytivost pokrmu a udržují hladinu cukru po jídle na přiměřených hodnotách. Vejce kombinujte se zeleninovým salátem nebo z něj připravte vajíčkovou pomazánku s polotučným tvarohem či tvarohovým sýrem a bylinkami podle chuti. Podávejte s celozrnným pečivem.

2. Mandle

Studie ukázaly, že mandle mohou u diabetiků podporovat snížení hladiny cukru v krvi. Pravděpodobně je to způsobeno kombinací vlákniny, bílkovin a zdravých tuků – všechny tyto látky hrají při léčbě diabetu důležitou roli. Vzhledem k vysokému počtu kalorií je však vhodné omezit konzumaci mandlí na hrst denně.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Správně zvolené svačiny udržují hladinu cukru v krvi stabilní a brání jejím výkyvůmFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

3. Avokádo

Vysoký obsah vlákniny a zdravých tuků činí z avokáda potravinu vhodnou pro cukrovkáře. Tyto látky mohou po jídle zabránit zvýšení hladiny cukru v krvi. Avokádo lze jíst samotné nebo ho smíchejte s nakrájeným rajčetem, citronovou či limetkovou šťávou a čerstvým koriandrem a pochutnejte si na něm v podobě guacamole, třeba s proužky čerstvé mrkve. „Výborná je také pomazánka ze zralého rozmačkaného avokáda smíchaného s tvarohovým sýrem a dochuceného stroužkem rozetřeného česneku se špetkou soli,“ radí Jiřina Mačková. Podívejte se na 5 skvělých dietních tipů z avokáda.

4. Jablko a arašídové máslo

Lahodná a osvěžující svačinka, to je jablko a arašídové máslo – obě tyto potraviny jsou známí pomocníci při léčbě diabetu. V arašídech je mimo jiné vitamin E, hořčík a mangan a také dost bílkovin. Jablka zase obsahují vitaminy B a C, draslík a polyfenolové antioxidanty, které chrání buňky slinivky před dalším poškozením. Kromě toho do sebe dostanete i spoustu vlákniny. Doporučená porce je jedno středně velké jablko a 28 gramů arašídového másla.

Foto: michaeljung, Shutterstock.com

Antioxidanty, které obsahuje jablko, chrání slinivku před poškozením zhoršujícím cukrovkuFoto: michaeljung, Shutterstock.com

5. Sýr cottage

Půl šálku tvarohového sýra cottage (asi 112 gramů) poskytuje vitaminy (B, A, E a K), minerály (fosfor, zinek, hořčík draslík, vápník, železo), pouhé čtyři gramy sacharidů a plných 13 gramů bílkovin. Právě pro poměrně vysoký obsah bílkovin je to potravina vhodná nejen při diabetu, ale také na podporu tvorby svalové hmoty a během hubnutí. Sýr cottage kombinujte s dalšími zdroji vlákniny a zdravých tuků – třeba s jablkem, mandlemi nebo arašídovým máslem. Skvěle chutná i jako salátový dresink. Přečtěte si 9 dietních tipů, jak sýr cottage upravit nasladko i naslano.

A co nejraději svačíte vy?

Reklama

Načítám