Hlavní obsah

Chyby při porodu. Nedělejte je!

Foto: Isifa

Co dělají ženy nejčastěji při porodu špatně?Foto: Isifa

Reklama

Porod patří k nejkrásnějším i nejtěžším chvílím v životě ženy. Mnohdy ale z nezkušenosti, stresu či z pudu sebezáchovy dělají maminky během porodu zbytečné „chyby“, kvůli nimž se pak bolest může značně protáhnout. Na ty nejčastější omyly si teď posvítíme!

Článek

Porod je přirozený děj, který převážně řídí jiná centra než ta, která žena dokáže ovládat vlastní vůlí. Přesto můžete jeho průběh zásadně ovlivnit. Tyhle věci mu ale rozhodně uškodí!

Chyba 1: Nesmyslný porodní plán

Porodní plány jsou novinkou posledních let a jsou projevem vůle nastávající maminky, jak má její porod probíhat. Problém nastane, pokud jsou jejich přání extrémní a ženy odmítají rady lékařů i v situacích, kdy sama příroda průběh porodu odchýlí od směru, který plán matky předpokládá. Například se žena zcela brání jakýmkoli medikamentům, monitorování miminka, císařskému řezu a podobně.

Jak na to: Uvědomte si, že může dojít k nepředvídatelným komplikacím. Lékaři v porodnici jsou oproti vám profesionálové. Když vám navrhnou řešení v rozporu s vaším porodním plánem, pokud to bude jen trochu možné, respektujte jejich názor. Často jde o vypjaté situace, které není radno protahovat v neprospěch zdraví děťátka.

Chyba 2: Panika a neschopnost uvolnit pánevní dno

První dobu porodní, tzv. otevírací, může značně prodloužit, pokud rodička nedokáže ovládnout strach. Je pak celkově sevřená, v křeči. Povolení svalů dna pánevního je přitom jednou z nejdůležitějších věcí pro otevření porodních cest před narozením dítěte. Někdy ale stačí i pud sebezáchovy.

„Při prvním dítěti jsem sice teoreticky věděla, že se musím při nástupu bolesti co nejvíce uvolnit, aby miminko mohlo porodními cestami lépe procházet. Instinkt či pud sebezáchovy mi ale vždy zavelel sevřít ruce v pěst, zatnout břišní svaly a snažit se bolest přečkat. Po šesti hodinách častých kontrakcí mi porodní asistentka sdělila, že jsem se neotevřela ani o centimetr. Při druhém dítěti jsem takovou chybu už neudělala. Úplným uvolněním při kontrakcích jsem sice pustila bolest do celého těla, rychleji ale odešla a otevírání branky bylo mnohem efektivnější a rychlejší,“ vzpomíná pětatřicetiletá Klára.

Jak na to: Zvládnout strach pomohou kromě nácviků v předporodních kursech i méně běžné metody, jako je hypnóza či akupunktura. Hypnózu nelze použít jako akutní první pomoc. Žena musí kontaktovat psychologa již v době těhotenství. „Akupunkturu lze použít jako akutní první pomoc, ale vždy je lepší být předem obeznámen, zda ta která porodnice s lékařem provádějícím akupunkturu spolupracuje. Nejlepší je samozřejmě se s ním opět předem domluvit. Musím říci, že stoupá počet žen, které by o akupunkturu při porodu měly zájem. Tato metoda spojená s neurologií totiž dokáže nejen uvolnit stažené svaly, ale i ulevit od bolesti,“ uvedl MUDr. Petr Ullrych, primář Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Kladno.

Pro správné uvolnění pánevního dna je pak nutné, aby se žena při kontrakci nechovala úplně intuitivně. Naopak musí pánev zcela povolit vědomě, nejlépe rozkročena s mírně pokrčenými koleny, aby se branka, kudy dítě prochází, mohla otevřít až na deset centimetrů.

Foto: Thinkstock

Panika. Panika? Panika! Tak se jí zbavte!Foto: Thinkstock

Chyba 3: Špatná technika dýchání

Aby se děloha dostatečně stahovala, musí žena správně dýchat. Pokud během kontrakcí zatají dech, či naopak příliš křičí, děložní sval po čase ztrácí energii. Může se unavit a nepracovat tak, jak by mohl, protože není dostatečně vyživován kyslíkem. Nehledě k tomu, dostatečné množství kyslíku potřebuje z krve matky také dítě.

Jak na to: „Pokud si žena potřebuje v určitou chvíli tlačení pomoci výkřikem, jen ať to udělá. Chybou však je křičet v kuse delší dobu. Tlak pak nemůže být tak efektivní a porod se prodlužuje,“ vysvětluje MUDr. Hana Brádková.

Pokud si chcete porod ulehčit, máme pro vás čtyři další triky – najdete je ZDE!

A co vy? Vzpomněly jste si na nějakou chybu, které jste se při porodu dopustily? Máte nějakou dobrou radu pro nastávající maminky? Předejte si zkušenosti v diskusi pod článkem...

Reklama

Související témata:

Načítám