Hlavní obsah

Chytré triky, jak denně ušetřit spoustu kalorií!

Foto: Thinkstock

Na některé potraviny si dejte pozor. Víme, jakými je bez problémů nahradíte!Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K snídani zdravé müsli, k obědu libové maso se salátkem, k svačinám nějaké to ovoce... Zdá se vám, že jíte vesměs správně, přesto ručička na váze hlásí opak? Možná některé stravovací chyby přehlížíte!

Článek

Pro to, abyste zhubli, možná nebudete muset provést radikální a bolestné zásahy do svého jídelníčku. Postačit může i pár drobných úprav, které zvládnete aplikovat zcela hravě.

Zdánlivě zdravá snídaně

Některé potraviny, zejména ty balené a instantní, se sice tváří jako zdravé a dietní, ale není to s nimi o moc lepší než s některými cukrovinkami. Chybovat se tak mnohdy začíná už při snídani. Právě snídaňové cereálie se často prodávají v zapékané verzi, které zdravou snídani rozhodně nepředstavují.

Dalším příkladem za všechno jsou i instantní ovesné kaše. „Obsahují velké množství cukru, někteří výrobci používají palmový tuk, který obsahuje především nasycené mastné kyseliny, je do nich přidávána sůl, které je v běžném jídelníčku až dostatek,“ komentuje nutriční specialistka Světa zdraví Monika Bartolomějová.

Hned ráno tak vaše tělo dostane nálož nežádoucích látek, a to úplně zbytečně. Vyhnout se takovým chybám je totiž nanejvýš snadné a bezbolestné.

Co s tím?Místo sladkého zapékaného müsli si opražte semínka a vločky na pánvi a smíchejte je s čerstvým ovocem. Máte-li chuť na kaši, snadno ji uvaříte z jemných ovesných vloček a mléka.

Foto: Thinkstock

Kaše nebo bílý jogurt s ovocem připravené doma jsou méně kalorické než většina podobných jídel z obchoduFoto: Thinkstock

Není salát jako salát

Podobně jako snídaňové pokrmy mohou být matoucí i další potraviny. Typickým příkladem jsou balené zeleninové saláty. Zdá se, že byste si nemohli zdravější oběd dát, ale v závěru to zase taková sláva není. Pro lepší chuť jsou tyto saláty často dochucovány různými tučnými a mastnými zálivkami, jejichž výživová hodnota je opravdu žalostná.

Co s tím? Opět si proto připravte salát raději doma a do práce si ho odneste v krabičce. Zálivku si zkuste namíchat z bílého jogurtu a bylinek, případně dijonské hořčice.

I svačiny jsou důležité

Svačiny mezi hlavními denními jídly představují kámen úrazu. U spousty žen obvykle bývají buď zcela nedostatečné, nebo plné cukrů, a často i žádné.

Velmi oblíbené jsou různé energetické a cereální tyčinky, které podobně jako instantní kaše obsahují velké množství jednoduchých cukrů. Navíc převažují sacharidy a chybí bílkoviny.

Co s tím? Pokud dáváte přednost sladkým svačinkám, tak se trochu podveďte a připravte si zdravý tvaroh s ovocem. Jak pomůže hubnutí, se dozvíte zde.

Foto: Thinkstock

Sklenka vína je zdravá. Víc ale ne, jde o přísun poměrně velkého množství kalorií!Foto: Thinkstock

Večerní pohoda bez zobání a alkoholu

Přijdete domů z práce, správně se navečeříte a konečně máte klid? S ním je ale často spojeno sledování televize a drobné uzobávání nějakých pamlsků.

Jedení před obrazovkou televize je ale velmi zásadní chybou, protože obvykle nejíte z hladu, a často ani ne z chuti, jako spíše ze setrvačnosti. „V naprosté většině případů jde o vaše emoční programy a zažité rituály. Jejich spouštěčem je většinou stres,“ podotýká Zuzana Komůrková ze studia Výživou ke změně.

Ještě větší problém představuje alkohol, zabiják všech diet. Dáte-li si po večeři pivo nebo třeba míchaný nápoj, je to jako by jste si dali večeře dvě. „Sklenička nejlépe bílého vína k dobrému jídlu je určitě v pořádku, ale když jsou to skleničky čtyři, rovná se energetický příjem už například obědu ve formě kuřecího steaku s bramborami a grilovanou zeleninou,“ upřesňuje Zuzana Komůrková. „Že v případě českého tradičního nápoje piva to bude ještě horší, je naprosto jasné,“ dodává výživová poradkyně.

Co s tím?Když už si nemůžete pomoct, zkuste zdravé zobání, třeba si nakrájejte na proužky mrkev nebo nějaké ovoce. A co se alkoholu týká, když už se mu nevyhnete, preferujte třeba vinné střiky.

Jaké chyby ve stravování jste zpozorovali ve svém okolí? A co vy? Děláte všechno správně?

Reklama

Načítám