Hlavní obsah

Chytrý dům, v němž se dobře bydlí

Foto: Mimolimit

Zajímavým prvkem je šikmá střechaFoto: Mimolimit

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý, kdo uvažuje o rodinném domě, musí nejprve vyřešit otázku: stačí mi dům z katalogu, kterých budou stát v různých městech stovky, nebo si připlatím a nechám si od architekta navrhnout originální bydlení? Pokud se vám nelíbí ani jedno z těchto řešení, je zde kompromis.

Článek

Architektka Barbora Škorpilová a studio Mimolimit jsou autory limitované edice dvaceti domů Milmolimit 2010. Sedm z nich vzniklo v rámci developerského projektu v Zámeckých zahradách ve Vysokém Újezdu. Ostatní si mohou noví majitelé postavit, kde chtějí.

Dům Mimolimit má dispozici 4+kk , podlahová plocha činí 174 metrů čtverečních a součástí je i skoro čtyřicetimetrová garáž a sklad. První, co na stavbě upoutá, je výrazně tvarovaná šikmá střecha z hliníkových sendvičových prvků se skrytými okapy. „Tím jsme vyšli vstříc obvyklé stavební regulaci, kdy obce předepisují šikmou sedlovou střechu a také určitou výšku domu. Nevnímám to jako omezení, ale naopak,“ říká architektka.

Přáním autorů bylo, aby dům maximálně zapadl do okolní krajiny. Exteriéru domu dominuje kámen a tradiční omítky. Dům je postaven jako energeticky úsporný, což majitelé ocení nejen při platbě účtů za topení.

Jednoduchost a účelnost v hlavní roli

Stačí se podívat na dispozice domu a každému je jasné, že jsou opravdu promyšlené tak, aby se zde bydlelo dobře a pohodlně. Příkladem může být malá místnosti označovaná jako „sklad - kuchyně“, kterou se prochází z garáže do kuchyně. Kdo by majitelům nezáviděl to pohodlí, když přivezou velký nákup a kartony a láhve s pitím, zeleninu, ovoce i další potraviny jim stačí poponést v suchu a teple pouze tři nebo čtyři metry a mají je na svém místě. A zároveň hned při ruce při vaření.

Foto: Mimolimit

Horní místnosti mají místo zdi skleněnou příčkuFoto: Mimolimit

Kuchyň volně přechází v jídelnu a obývací pokoj, vše je koncipováno jako jeden otevřený společenský prostor. Nejsou zde vzájemně propojeny jen místnosti, ale také vnitřek domu s terasou a navazující zahradou. Stěny zde nahrazují velká okna, která lze v létě z velké části otevřít. Ukázkový prostor je celý zařízený do bílé a světlých odstínů. Důvodem je hlavně jednoduchost a přirozenost, které by měly být v tomto domě vidět jak vevnitř, tak zvenku.

V přízemí se ještě nachází jedna samostatná místnost, která může sloužit například jako pracovna či pokoj pro hosty. Také proto tady najdeme jak samostatnou koupelnu, tak oddělenou toaletu.

Nechybějí ani dvě komory, které nabídnou spoustu místa na umístění technického zázemí a zároveň poskytnou dostatek prostoru na sezonní věci, sportovní potřeby, nářadí a podobně.

Foto: Mimolimit

Půdorys domu ukazuje uspořádáníFoto: Mimolimit

Výška stropů uchvátí

Druhé patro má v porovnání s tím prvním pouze asi poloviční plochu. Důvodem jsou úchvatné vysoké stropy nad obývacím prostorem. Architektka otevřela prostor nejen ven do zahrady, ale také do výšky až ke krovům.

Přesto zde zbylo místo na dvě prostorné ložnice – zřejmě budou sloužit v budoucnu jako ložnice a dětský pokoj. Každá z nich má vlastní koupelnu a toaletu, zbylo dost místa i na velké vestavné skříně, které nabídnou dostatek úložného prostoru.

Do pokojů se chodí po galerii chráněné skleněným zábradlím a sklo v druhém patře hraje větší roli, než je obvyklé. Vyrobené jsou z něj i vnitřní příčky obou ložnic. Aby zde měli majitelé dostatek soukromí, jsou ještě doplněné posuvnými či skládacími panely. Stačí je zatáhnout a vznikne tak neprůhledná zeď. Pokud naopak zůstanou rozevřené, mohou mít neustálý přehled o svých potomcích, ačkoli dospělí sedí v obýváku a děti si hrají ve svém pokoji.

Dům totiž není navržen výhradně pro mladé bezdětné páry nebo naopak rodiny s dětmi. Lze ho variabilně zařídit tak, jak majitel potřebuje a jak se mění jeho požadavky na bydlení. „Navrhovali jsme ho pro naše typické klienty, tedy lidi, kteří mají rádi moderní design, jednoduché tvary a přírodní materiály,“ uzavírá Barbora Škorpilová.

Reklama

Související témata:

Načítám