Hlavní obsah

Čím rozsvítit interiér? Poskládejte si papírový pompom!

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Reklama

Trochu připomíná bambuli, můžete si ji udělat střapatou, různě barevnou… Tahle jednoduchá koule z ubrousků může skvěle nahradit zaprášenou suchou dekoraci. Náklady jsou minimální a efekt vás ohromí!

Článek

Původně byly papírové bambule zvané pompomy ozdobou různých oslav a party, ale poslední dobou si je oblíbili i bytoví designéři. Vědí, že barevně doladěná křehká dekorace dovede pozdvihnout jakýkoli nudný prostor. Můžete ji pověsit na větev v interiéru, jako jsme to udělali my, nebo zakomponovat do vázy s květinami.

Když už jsme u těch ozdob na nejrůznější oslavy, možná oceníte tip na světelnou dekoraci do okna z košíčků na muffiny 

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Pro vytvoření dekorativní koule budete potřebovat hedvábný papír. Seženete ho v dobře zásobeném papírnictví a prodává se buďto poskládaný v metrových arších (6 kusů v balení za asi 60 korun) nebo v rolích v půlmetrové šířce. Na trhu jsou různé odstíny. Krásně je můžete doladit k ostatnímu nábytku v interiéru.

Zbytek hedvábného papíru pak můžete použít třeba na kašírovanou ozdobu: poradíme vám, jak na to.

Pokud byste si chtěli ušetřit cestu do obchodu a pustit se do výroby pompomu hned, podívejte se, jaké máte v kuchyni ubrousky. Ty silnější, voskované, skvěle nahradí hedvábný papír, když se rozeberou na jednotlivé vrstvy. Výsledek bude sice trochu křehčí, ale nemělo by to vadit.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Z papíru si nastříháte čtverce o délce strany zhruba 15 cm. Jejich počet záleží na tom, jak moc chcete mít květinu kadeřavou. Abyste při této velikosti byli schopni vytvořit kouli, potřebujete minimálně 8 čtverců. My jsme jich však použili 15, abychom dosáhli větší bohatosti.

Kdybyste chtěli experimentovat s barvami, tak teď je ten správný okamžik. Žíhanou kouli vyrobíte tak, že buď budete střídavě prokládat základní barvu a doplňkovou, nebo jen doprostřed vložíte několik čtverců jiného odstínu.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Čtverce dáte na sebe, aby lícovaly, a poskládáte z nich klasickou harmoniku ve zhruba centimetrovém odstupu. Výsledek na koncích obstřihnete dokulata nebo do špičky, podle toho, jestli chcete střapatou, nebo zaoblenou ozdobu.

Pokud se rozhodnete pro patnáct vrstev, bude se vám to špatně stříhat složené. Proto si harmoniku roztáhněte a obstřihněte každý oblouček zvlášť, vždy ve všech vrstvách zároveň. Je to trochu piplačka, ale ve výsledku to oceníte.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Poskládané vrstvy papíru uprostřed svažte provázkem nebo jemným drátkem a nezapomeňte si nechat delší konce pro pověšení.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Teď přijde ta nejdůležitější aranžérská práce. Ale nebojte se, není to nic těžkého, jen je třeba kapka trpělivosti. Nejprve opatrně oddělte první vrstvu od zbytku a postavte ji jakoby do pravého úhlu. Dávejte pozor, abyste papír neroztrhli. Pokračujte postupně se všemi vrstvami. Prsty vždy naaranžujte každou vrstvu ve stejném odstupu, aby byla koule co nejpravidelnější. Stejně postupujte i na druhé polovině.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Jsme ve finále! Ozdobný pompom je hotový. Můžete ho zavěsit a třeba se pustit do dalšího, aby tomu prvnímu nebylo smutno.

Reklama

Načítám