Hlavní obsah

Cítíte se oteklá? Asi zadržujete v těle vodu! 7 tipů, které vám pomohou

Foto: OLHA TOLSTA, Shutterstock.com

Foto: OLHA TOLSTA, Shutterstock.com

Reklama

Cítíte se oteklí, oplácaní a všechno včetně váhy naznačuje, že jste asi přibrali? Možná vaše tělo odpovídá na hříchy z léta a obalilo se trochou tuku navíc. A nebo to má jiný důvod! Co když to není tuk, ale voda?! Víme, jak na zavodněný organismus vyzrát.

Článek

Váš organismus je více než z poloviny voda (zdravá míra je mezi 55 a 60 procenty), a jestli chcete zůstat mezi živými, rozhodně se jí zbavit nemůžete. „Voda tvoří většinový podíl těla, je důležitá pro správné fungování organismu. Ovšem pokud jí je příliš, vadí nejen esteticky. Lidé, kteří mají problém s hospodařením s vodou, mohou trpět otoky nohou a rukou, nadměrně se potit, mít nafouklé břicho či celulitidu,“ uvádí MUDr. Hana Mojžíšová, specialistka na výživu a zdravý životní styl.

Zadržujete vodu?

Trpíte otoky na končetinách, celkově se cítíte nadmutí a máte vyšší váhu bez příčiny? Pak je pravděpodobné, že vodu zadržujete. „Svůj předpoklad si velmi zhruba můžete ověřit na některých domácích digitálních váhách, které disponují i funkcí analýzy složení těla,“ uvádí výživová odbornice a psychoterapeutka MUDr. Kateřina Cajthamlová. Na výsledek se ale rozhodně nemůžete stoprocentně spolehnout.

Kdo chce mít absolutní jistotu, může zajít na profesionální diagnostiku – nabízejí ji fitness studia, výživové poradny, sportovní lékaři a další. Každopádně, většina lidí se nakonec spolehne na vlastní intuici. Své tělo přece jenom znáte dlouho a sami nejlépe víte, jestli se cítíte, nebo necítíte fit.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Některé váhy umějí alespoň orientačně analyzovat složení tělaFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Špatný jídelníček i vážná nemoc

Nezdravý podíl tekutiny v organismu může být způsoben celou řadou příčin – nejen drobných a snadno odstranitelných, ale i závažných. „Za zadržováním vody může stát premenstruační syndrom, zhoršená funkce lymfatického systému, chyby v jídelníčku, nevyhovující hormonální antikoncepce, ale také závažné nemoci. Například cirhóza jater, ale především onemocnění ledvin, srdeční choroby a vysoký krevní tlak,“ uvádí Hana Mojžíšová s tím, že je-li problém způsoben chorobou, neuchylujte se k samoléčbě a obraťte se na lékaře. Neprodleně se k němu vydejte tehdy, když se k otokům končetin přidá dušnost nebo únava a posléze i otoky břicha. Jedná se o varovné signály srdečního selhání, a to žádnou úpravou jídelníčku nespravíte.

Sedmero rad, jak si poradit sám

V případě, kdy víte, že za vaším problémem stojí některá z běžných banálních příčin, můžete si zkusit pomoct sami. Vyhněte se umělým diuretikům a dalším chemickým přípravkům a poupravte životosprávu. Tohle jsou základní pravidla:

  • 1. Hlídejte si, kolik solíte - kromě toho, kolik soli dáváte do jídla, mějte pod kontrolou především zařazování rizikových potravin. Nadměrné množství soli obsahují zejména polotovary, uzeniny, pokrmy z fastfoodů, chipsy a podobně.
  • 2. Pozor na rafinované sacharidy - hojná konzumace bílého cukru a bílé mouky vede ke kolísání hladiny glukózy v krvi a spolu s tím dochází k reakcím, které vedou ke zvýšení podílu vody v těle.
  • 3. Pitný režim je základ - ač se to zdá jako protimluv, při nedostatečné hydrataci může organismus reagovat zadržováním vody.
  • 4. Jezte odvodňující potraviny - skvělé jsou hlavně meloun, jablko a okurka, dále chřest, šalotka a kořenová zelenina: celer, petržel, pastinák, mrkev, bílá ředkvička.
  • 5. Doplňujte draslík - mezi bohaté zdroje draslíku patří meruňky, banány, brambory, datle, avokádo nebo luštěniny.
  • 6. Vsaďte na močopudné bylinky - uvařte si čaj z přesličky, březových listů, jitrocele, kopřivy nebo lopuchového kořenu.
  • 7. Dopřejte si lymfatické masáže - především manuální práce s lymfou by vám měla vždy ulevit.

Jak řešíte zavodňování a odvodňování organismu vy?

Reklama

Načítám