Hlavní obsah

Trápí vás nafouklé břicho? Těchto 5 důvodů vás překvapí!

Foto: Nikodash, Shutterstock.com

Foto: Nikodash, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete si beze stresu vyrazit ven v upnutých šatech nebo zkráceném topu, ale často vám vaše plány zhatí nafouklá střeva? Možná je za tím docela jasná příčina, která se dá vcelku snadno odstranit, a vy tak získáte přitažlivé ploché břicho jednou provždy.

Článek

Udržet si krásně ploché břicho je docela obtížné. Nejenže se jedná o problematickou partii, která je velice náchylná k usazování tuku, navíc existuje řada věcí, které můžou způsobit plynatost – a potom mají břicho jako balon i hubeňouři. Potýkáte se s tímto problémem častěji? Možná za tím stojí jedna z následujících pěti příčin.

1. Vedete sedavý způsob života

Jedním z méně známých, přitom mimořádně obvyklých důvodů nafouklého břicha je časté sezení. Pro správnou funkci střev je totiž velmi důležitý pravidelný pohyb. Ne nadarmo východní učení, jako je třeba ájurvéda, doporučují po každém jídle krátkou procházku. Jakmile se totiž aspoň na chvíli projdete, zvýší se pohyb střev, díky čemuž pak dochází ke snadnému vyprazdňování.

Foto: Solis Images, Shutterstock.com

Sedavé zaměstnání má řadu zdravotních nevýhod. Dokonce může stát i za problémy s trávenímFoto: Solis Images, Shutterstock.com

2. Máte potravinovou alergii

Potravinová nesnášenlivost nebo alergie jsou čím dál častější. Řada lidí ale o své zdravotní nesnázi vůbec neví a rizikové potraviny stále konzumuje. To vede k trávicím nepříjemnostem a z dlouhodobého hlediska mohou být následky i mnohem závažnější.

„V případě dlouhotrvajících potíží doporučuji vyzkoušet eliminační dietu, kdy se na pár týdnů vyřadí nejběžnější potravinové alergeny,“ doporučuje specialistka na výživu PharmDr. Margit Slimáková. Patří sem mléčné výrobky, vejce, obilniny nebo pro Evropany v zásadě exotické potraviny, jako jsou ořechy, mořské plody, sója, ananas nebo avokádo.

3. Neumíte si poradit s luštěninami

Občas se možná potýkáte s nafouklým břichem po konzumaci fazolí či některých druhů křupavé zeleniny, jako je brokolice, květák, zelí nebo kapusta. Ty jsou bohaté na vlákninu a na sloučeniny, jež působí preventivně proti rakovině. Spolu s nimi ale obsahují i škrob rafinóza, který může plynatost zapříčinit.

Bojovat s problémem tak, že zkrátka luštěniny a uvedenou zeleninu jíst nebudete, není zrovna dobré řešení – vašemu zdraví skutečně mimořádně prospívají. Někteří odborníci dokonce větrům způsobeným těmito potravinami říkají „dobré plyny“.

Nejlepším řešením je proto upravit nadýmavé potraviny tak, aby to dobré bylo zachováno a to špatné (vyvolávání plynatosti) šlo pryč. Tohle jsou ověřené triky:

  • Citronová šťáva - pokapejte zeleninu citronovou šťávou, která podporuje tvorbu trávicích enzymů.
  • Namáčení - fazole před konzumací namočte, ideálně je nechte ve vodě přes noc.
  • Fenykl - dejte si po jídle fenyklový čaj nebo alespoň rozžvýkejte trošku fenyklových semínek (stačí půlka lžičky).

4. Nezvládáte stres

„Nadměrný stres, respektive chronické přetěžování organismu, oslabuje jednak imunitní systém a jednak se také podílí na funkčních poruchách trávicího traktu,“ říká specialistka na léčbu obezity MUDr. Hana Mojžíšová s tím, že stresu nejlépe předejdete zařazováním pravidelného odpočinku a relaxu.

5. Jíte příliš umělých sladidel

Potraviny s náhražkami cukru, jako je sacharin nebo aspartam, často konzumujete nejen při hubnutí. Pochutnat si na sladkosti s minimálním obsahem kalorií je ale jen zdánlivou výhrou – umělá sladidla mají řadu stinných stránek. Kromě toho, že skutečnou chuť na sladké nezaženou, je váš trávicí trakt jen obtížně zpracovává. Navíc podporují zadržování plynu v tenkém střevu.

Trpíte nadýmáním břicha, nebo máte nějaký vlastní způsob, jak jste si s ním poradili?

Reklama

Načítám