Hlavní obsah

Citronové dezerty. Zkuste drobenkové řezy, rozmarýnový dort i bábovku!

Foto: Eva Malúšová

Oslaďte si život s našimi svěžími dezerty!Foto: Eva Malúšová

Reklama

Žádné kyselé obličeje, s dnešními citronovými dezerty okolo sebe uvidíte jen samé radostné tváře! Kdo by se na vás taky mračil po přísunu takových dobrot…

Článek

Známé anglické přísloví zní, že když vám život nadělí citrony, měli byste si z nich udělat limonádu. S tím sice souhlasím, ale raději než limonádu bych upekla citronový koláč! Respektive dort. A ovoněla ho rozmarýnem. A pak ještě přidala křehké drobenkové řezy s citronovou náplní a také vláčnou jogurtovou bábovku s citronem a mákem. Aby byla jistota, že si ten život opravdu osladíme!

Citronový dort s rozmarýnem

Potřebujete: 125 g másla, ¾ hrnku cukru krupice, ½ lžičky vanilkového extraktu, ¼ lžičky soli, 4 vejce, 1 chemicky neošetřený citron, lžíci čerstvého rozmarýnu (skvělý je i tymián), hrnek podmáslí, 2,5 hrnku hladké mouky, lžičku kypřicího prášku

Na krém: 250 g krémového sýra (Philadelphia, Buko, Fénix), 125 g másla, ½ chemicky neošetřeného citronu, lžíci čerstvého rozmarýnu (nebo tymiánu), hrnek cukru moučka, rozmarýn na ozdobu

Foto: Eva Malúšová

Chuť a vůně rozmarýnu se s citronovým korpusem a jemným krémem báječně doplňujíFoto: Eva Malúšová

Postup: Troubu předehřejte na 180 °C a dvě 20 cm dortové formy vyložte pečicím papírem. Změklé máslo utřete s cukrem, vanilkou a solí, vmíchejte žloutky, kůru (jen její žlutou část!) a šťávu z citronu, nasekaný rozmarýn a podmáslí a nakonec i mouku a prášek do pečiva. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, který po částech opatrně zapracujte do těsta.

Těsto rozdělte do forem a pečte 20-30 minut. Vychladlé korpusy seřízněte do roviny a promažte krémem z čerstvého sýra, změklého másla, citronové kůry a šťávy, nasekaného rozmarýnu a cukru (pokud by byl krém příliš tekutý, nechte ho zatuhnout v lednici). Zbylým krémem dort potřete a ozdobte ho větvičkami rozmarýnu.

Tip: Nebojte se kombinace sladkého a bylinek! Báječně chutná i v křehkém meruňkovém koláči s rozmarýnovou drobenkou podle Dagmar Derré.

Citronové drobenkové řezy

Na plech 20x20 cm potřebujete: 125 g másla, ½ hrnku cukru krupice, ¼ lžičky soli, 1 a ¾ hrnku hladké mouky, ¼ lžičky jedlé sody, kůru z 1/2 chemicky neošetřeného citronu

Na krém: kůru z 1/2 chemicky neošetřeného citronu, šťávu z 1-1,5 citronu, 6 lžic cukru krupice, 2 vejce, ¼ lžičky soli, 60 g másla

Foto: Eva Malúšová

Mezi vrstvami křupavého máslového těsta překvapí svěží nakyslá náplňFoto: Eva Malúšová

Postup: Nejprve si připravte náplň: kůru, šťávu (začněte jedním citronem), cukr, vejce a sůl prošlehejte a na mírném ohni za stálého míchání zahřívejte, až směs lehce zhoustne. Postupně přidejte na kostky pokrájené máslo a ještě asi 5 minut povařte do zhoustnutí. Podle chuti přidejte další citronovou šťávu, překryjte fólií a nechte (klidně v lednici) vychladnout na pokojovou teplotu.

Troubu vyhřejte na 180 °C. Z rozpuštěného másla, cukru, soli, mouky, sody a citronové kůry vytvořte drobenku, něco málo přes polovinu jí natlačte na dno formy vyložené pečicím papírem a dejte na 15 minut péct. Nechte chvíli vychladnout, potřete krémem a posypte zbytkem drobenky. Pečte dalších asi 30 minut dozlatova a po vychladnutí krájejte na kousky (snáze to jde, když dáte koláč na chvíli do chladu).

Citronovo-maková bábovka

Potřebujete: 250 g másla, ½ hrnku cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 4 vejce, 125 g bílého jogurtu, 2 chemicky neošetřené citrony, 2 hrnky polohrubé mouky, lžičku kypřicího prášku, ¼ lžičky soli, 1/4 hrnku celého máku, lžičku másla, lžičku hrubé mouky

Na polevu: hrnek cukru moučka, 3 lžíce citronové šťávy, lžíci másla

Foto: Eva Malúšová

Bábovka je díky jogurtu krásně vláčná a mák v ní příjemně křupeFoto: Eva Malúšová

Postup: Máslo utřete s oběma cukry do pěny, postupně zapracujte všechna vejce a vmíchejte jogurt, citronovou kůru (pouze její žlutou část) a šťávu, mouku, kypřicí prášek a sůl. Na závěr přidejte mák a pečte ve vymazané a vysypané formě asi 50 minut při 180 °C. Vychladlou bábovku zdobte polevou z cukru, citronové šťávy a rozpuštěného másla.

Jak byste se s nadílkou citronů vypořádali vy? Vyhrál by to gin tonic, limonáda, nebo sladkosti?

Reklama

Načítám