Hlavní obsah

Meruňkový koláč s rozmarýnovou drobenkou

Foto: Mona Martinů
Doba přípravy
1 hodina
Doba vaření
30 minut
Náročnost
střední
Ingredience pro 1 formu
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g změklého másla
  • 50 ml ledové vody
  • sůl
  • 20 g mletých mandlí
  • 600 g meruněk
Na drobenku
  • 50 g studeného másla
  • 50 g cukru krupice
  • 80 g polohrubé mouky
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu

Druhý týden seriálu s blogerkou je provoněný sladkým pečením. Ale ne jen tak ledajakým: křehký meruňkový koláč totiž Dagmar Derré připravuje s rozmarýnovou drobenkou!

Článek

Postup

Krok 1: Máslo nakrájejte na kostky.

Krok 2: Na pracovní desku nasypte mouku, lehce osolte a posypejte nakrájeným máslem. Suroviny zpracujte tak, jako když tvoříte drobenku.

Foto: Mona Martinů

Krok 3: Pak do těsta nalijte polovinu vody, prohněťte a vypracujte pevné těsto. Podle potřeby můžete přidat vodu, až těsto přestane lepit.

Krok 4: Utvořte kouli, zabalte ji do potravinové fólie a nechte 30 minut odpočívat v lednici.

Krok 5: Meruňky vypeckujte a nakrájejte na měsíčky.

Krok 6: Rozmarýn nasekejte nadrobno, máslo na drobenku nakrájejte na kostičky, posypte cukrem, postupně přisypávejte mouku a prsty vypracujte drobenku, do které na závěr zapracujte podle chuti nasekaný rozmarýn.

Foto: Mona Martinů

Krok 7: Několik snítek můžete také omočit v olivovém oleji a položit navrch koláče na ozdobu.

Foto: Mona Martinů

Krok 7: Formu vyložte rozváleným těstem, propíchejte vidličkou, posypte mletými mandlemi (ty zabrání navlhnutí těsta), navrch rozložte nakrájené meruňky a posypte rozmarýnovou drobenkou. Pečte asi 30 minut při 200 stupních.

Tip: Na koláč můžete použít i jiné sezonní ovoce: jahody, broskve, nektarinky…

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama