Článek
Postup
Krok 1: Máslo nakrájejte na kostky.
Krok 2: Na pracovní desku nasypte mouku, lehce osolte a posypejte nakrájeným máslem. Suroviny zpracujte tak, jako když tvoříte drobenku.
Krok 3: Pak do těsta nalijte polovinu vody, prohněťte a vypracujte pevné těsto. Podle potřeby můžete přidat vodu, až těsto přestane lepit.
Krok 4: Utvořte kouli, zabalte ji do potravinové fólie a nechte 30 minut odpočívat v lednici.
Krok 5: Meruňky vypeckujte a nakrájejte na měsíčky.
Krok 6: Rozmarýn nasekejte nadrobno, máslo na drobenku nakrájejte na kostičky, posypte cukrem, postupně přisypávejte mouku a prsty vypracujte drobenku, do které na závěr zapracujte podle chuti nasekaný rozmarýn.
Krok 7: Několik snítek můžete také omočit v olivovém oleji a položit navrch koláče na ozdobu.
Krok 7: Formu vyložte rozváleným těstem, propíchejte vidličkou, posypte mletými mandlemi (ty zabrání navlhnutí těsta), navrch rozložte nakrájené meruňky a posypte rozmarýnovou drobenkou. Pečte asi 30 minut při 200 stupních.
Tip: Na koláč můžete použít i jiné sezonní ovoce: jahody, broskve, nektarinky…