Článek
Postup
01.
Troubu zahřejte na 180 °C. Formu (kulatou o průměru 22 cm, hranatou asi 30 x 30 cm) vyložte pečicím papírem nebo vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Vejce vyšlehejte se zakysanou smetanou, vanilkou, kůrou z 1 citronu a cukrem. Mouku prosejte s práškem do pečiva a špetkou soli.
02.
K vaječné směsi zašlehejte olej, šťávu z 1 citronu a prosetou mouku. Těsto nalijte do připravené formy a pečte asi 20 minut dozlatova. Pak nechte úplně vychladnout.
03.
Moučkový cukr prosejte přes sítko a metličkou nebo vidličkou prošlehejte se 2 lžicemi citronové šťávy. Nedávejte jí víc, poleva po prvotním ztuhnutí později trochu poleví, a kdyby byla příliš řídká, na koláči se rozteče. Vychladlý koláč potřete polevou a nechte ji zaschnout. Čistý citron nakrájejte na kolečka, ta osušte a ozdobte jím koláč.
Máte raději pomeranče? Jednoduše je použijte místo citronů!