Hlavní obsah
3,2
(104)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Připomeňte si vůni letních limonád s tímhle skvělým, svěžím a přitom tak jednoduchým koláčem!

15 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
Těsto
  • 150 g zakysané smetany
  • 3 ks vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 ks citronu
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje
Poleva a zdobení
  • 1 hrnek cukru moučka
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 ks citronu
Článek

Postup

01.

Troubu zahřejte na 180 °C. Formu (kulatou o průměru 22 cm, hranatou asi 30 x 30 cm) vyložte pečicím papírem nebo vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Vejce vyšlehejte se zakysanou smetanou, vanilkou, kůrou z 1 citronu a cukrem. Mouku prosejte s práškem do pečiva a špetkou soli.

02.

K vaječné směsi zašlehejte olej, šťávu z 1 citronu a prosetou mouku. Těsto nalijte do připravené formy a pečte asi 20 minut dozlatova. Pak nechte úplně vychladnout.

03.

Moučkový cukr prosejte přes sítko a metličkou nebo vidličkou prošlehejte se 2 lžicemi citronové šťávy. Nedávejte jí víc, poleva po prvotním ztuhnutí později trochu poleví, a kdyby byla příliš řídká, na koláči se rozteče. Vychladlý koláč potřete polevou a nechte ji zaschnout. Čistý citron nakrájejte na kolečka, ta osušte a ozdobte jím koláč. 

Máte raději pomeranče? Jednoduše je použijte místo citronů!

Reklama

Načítám