Hlavní obsah
2,9
(44)
Foto: Petra Veselá

Foto: Petra Veselá

Hledáte klasický pečený koláč, do kterého dáte jen dvě lžíce oleje, ale vydrží vám nádherně vláčný i po třech dnech (což si asi neověříte, protože tak dlouho v žádné domácnosti nevydrží :-))? Tady je recept!

25 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 chlebíček
  • 1 špetka soli
  • 1/3 hrnku cukru moučka
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 230 g hladké mouky
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 350 g bílého jogurtu
  • 100 g cukru krupice
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 ks vejce
  • 2 lžíce citronové šťávy
Článek

Postup

01.

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Vejce prošlehejte s olejem, cukrem, jogurtem, vanilkou a citronovou kůrou. Přimíchejte mouku s kypřicím práškem a špetkou soli a nalejte do vymazané a vysypané formy na biskupský chlebíček. Pečte asi 50 minut nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení téměř suchá.

02.

Po upečení nechte ještě 10 minut ve formě, poté vyklopte a ještě horký chlebíček z vrchu i ze stran potřete citronovým sirupem. Ten snadno připravíte tak, že citronovou šťávu budete zahřívat s cukrem tak dlouho, až se cukr rozpustí. Po úplném vychladnutí můžete ještě pokapat polevou z citronové šťávy a moučkového cukru (kdyby byla příliš řídká, přidejte ještě trochu cukru). Chlebíček zůstává krásně vláčný i po 2–3 dnech.

Milujete sladkokyselé moučníky? Pak určitě vyzkoušejte citronovo-makové palačinky nebo citronové řezy s tymiánem.

Reklama

Související témata:

Načítám