Hlavní obsah

Pistolník i režisér slaví 90 let. Znáte Clinta Eastwooda?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Charismatický herec a režisér Clint Eastwood vyniká ostrými rysy a vysokou štíhlou postavou. Na kontě má mnoho výrazných rolí a režisérských počinů, které mu vynesly hned několik Oscarů a Zlatých glóbů. Westernová legenda stále aktivně sportuje a dodržuje zdravý životní styl. Co ještě o něm víte?

Článek

Velikán americké kinematografie Clint Eastwood slaví 31. května devadesáté narozeniny. Proslavil se westerny a policejními thrillery. Nesmlouvavého inspektora Harryho Callahana se suchými hláškami poprvé ztvárnil ve filmu Drsný Harry (1971) – v průběhu let pak následovaly ještě další čtyři „drsné“ detektivky. Jako režisér získal dva Oscary a jeho filmy jsou mimořádně úspěšné. Diváky i kritiku zaujal například temným snímkem Tajemná řeka (2003) nebo Sully: Zázrak na řece Hudson (2016).

Víte, jak začínal, s kým prožil bouřlivý rozchod a kolik má dětí? Udělejte si kvíz!

1. Metr devadesát tři vysoký herec získal smlouvu u Universal Studios a začal hrát role v béčkových filmech. V kterém roce debutoval v hororu Tarantule?
2. Následně se ale znelíbil jednomu z producentů a byl vyhozen. Proč?
3. V roce 1959 získal roli ve westernovém seriálu Rawhide, který pro něj znamenal odrazový můstek. Ztvárnil postavu Rowdyho Yatese a do roku 1965 natočil celkem 217 dílů. Hvězdou se stal už po odvysílání prvního dílu. Kolik mu v té době bylo let?
4. Díky seriálu Rawhide si Clinta Eastwooda všiml italský režisér Sergio Leone (1929–1989) a obsadil ho v letech 1964–66 do tří úspěšných špagetových westernů. Který snímek do trilogie nepatří?
5. Roku 1971 začal Clint Eastwood filmy i režírovat. Za který snímek z roku 1992 získal jako režisér svého prvního Oscara?
6. Proslavil se westerny a jeho filmy nebývají příliš odpočinkové. Jediný opravdu romantický snímek, který natočil, se jmenuje Madisonské mosty (1995). Sám ztvárnil jednu z hlavních postav, fotografa Roberta, který zasáhne do života hlavní hrdinky. Kterou herečku obsadil do role Francesky?
7. Clint Eastwood miloval muziku, byl vášnivý pianista a napsal hudbu pro několik svých filmů. Je mezi nimi i proslulé sportovní drama Million Dollar Baby (2004), za které dostal druhého Oscara. Také představitelka hlavní role získala díky snímku svou druhou zlatou sošku. Jak zní její jméno?
8. Slavný muž měl početnou rodinu. Se šesti ženami zplodil kolik dětí?
9. Jednou z jeho životních partnerek byla herečka Sondra Locke. Žili spolu od roku 1975 a zahráli si spolu i v několika filmech. Dvakrát s ním čekala dítě, ale pokaždé potratila. Bouřlivě se rozešli po čtrnácti letech. Jak rozchod proběhl?
10. Clint Eastwood při režírování svých filmů místo klasického slova „akce“ pronášel za kamerou...

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Viděli jste zatím poslední film Clinta Eastwooda, drama podle skutečné události Richard Jewell?

Reklama

Načítám