Hlavní obsah

Emma Thompson slaví narozeniny. Nahá, bez plastik a šťastná

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je úspěšná, na svém kontě má dva Oscary a dva Zlaté glóby a skoro to vypadá, že čím je Emma Thompson starší, tím její hvězda plane jasněji. Naposledy zazářila ve snímku Hodně štěstí, pane Veliký, v němž se dokonce nezdráhala ani svléknout. A to dnes slaví 65. narozeniny. Jenže tahle herečka a scenáristka stárne přirozeně a s grácií, odmítá plastiky a s každým rokem se prý cítí svobodnější.

Článek

U filmu nezačínala jako mladinká, své první větší role získala až ve svých třiceti letech, a to od svého prvního manžela, režiséra Kennetha Branagha. Její manželství se po šesti letech sice rozpadlo, ale její hvězda rostla dál. V průběhu let si na své konto připsala nespočet naprosto ikonických rolí a podruhé se vdala. Vzala si herce Grega Wise, s nímž má dceru a adoptovaného rwandského sirotka, bývalého dětského vojáka.

Nejlepší role Emmy Thompson

Milujeme ji například ve filmu Rozum a cit, ke kterému napsala i scénář, za nějž získala Oscara (na druhého byla nominovaná za svůj herecký výkon ve snímku). Ale jistě si ji pamatujete i jako poněkud vyčerpanou matku a manželku z Lásky nebeské, jako dokonalou gynekoložku Bridget Jones ve třetím filmu o ní, úžasnou chůvu Nanny McPhee či jako profesorku jasnovidectví z filmů o Harry Potterovi Sybillu Trelawney.

V poslední době zářila například ve filmu Cruella, ale hlavně ve snímku Hodně štěstí, pane Veliký.

Po šedesátce nahá

Film je to dva roky starý, tudíž Emmě Thompson bylo v době natáčení přes šedesát. Hrála ženu, která celý život strávila po boku jediného muže, jenž byl zároveň jejím jediným sexuálním partnerem, a to ještě ne moc šikovným. Když ve zralém věku zůstala sama, zjistila, že nemá ani ponětí, co je to dobrý sex. A tak si objedná gigola, profesionála, který by jí měl dopřát její první orgasmus v životě…

A v jedné z nejsilnějších scén filmu je Emma Thompson nahá. Nejde o žádnou erotickou ani milostnou scénu, jde o chvíli, kdy její postava konfrontuje sama sebe. Stojí zcela nahá před zrcadlem a hledí na sebe – na ženu ve zralém věku, která neví, co je to kvalitní sex.

Sama herečka přiznala, že natočení této scény pro ni bylo těžké, ale zároveň věděla, že bez ní by se film neobešel. „Svléknout se v 62 letech je náročné, protože nejsme zvyklí ve filmu vídat nedokonalá těla. Kvůli mému věku to bylo extrémně náročné, ale zároveň jsem si jistá, že v mladším věku bych se k tomu neodhodlala,“ řekla Thompson v rozhovoru pro The New York Times.

Svěřila se, že vyrůstala ve světě, kde pro ni nebylo možné přijmout své tělo takové, jaké je. Že si nedovedla představit, jen tak stát před zrcadlem, aniž by zatáhla břicho, pootočila se, snažila se vytvořit lepší obraz sebe sama. V přijímání našich těl podle Thompson nejsme moc dobří a jí v tom prý pomáhají právě přibývající roky.

Plastiky? Nikdy!

Některé ženy se cítí s každým rokem nejistější a snaží se zastavit čas, Emma Thompson to má jinak, o svém věku mluví téměř s nadšením. V rozhovoru pro britský Vogue označila už své šedesáté narozeniny za přelomový okamžik. „To, co od té chvíle cítím, je svoboda,“ řekla. Svoboda v tom, jaká je, jak vypadá, jak se obléká, jak se chová, to je to, k čemu prý konečně dospěla.

A snaha zastavit či zpomalit stárnutí? Pro Emmu Thompson nepřípustné. Ve formě se udržuje pravidelnými procházkami a pilates, ale jakékoli úpravy a plastické operace odmítá. „Proč to někdo sám sobě dělá? Nechápu to. Upřímně si myslím, že nechat do sebe řezat jen proto, abyste zastavili stárnutí, které je naprosto přirozené, pokládám za určitou formu davové psychózy,“ řekla v době, kdy propagovala právě film Hodně štěstí, pane Veliký.

Načítám