Hlavní obsah

Nejčastější chyby při užívání léků: Špatná kombinace, půlení tablet i skladování (nejen) v ledničce

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Reklama

I léky, které mají prospět a vylepšit váš zdravotní stav, mohou ublížit. Někdy i proto, že je užíváte špatně, nesprávně je skladujete nebo je nevhodně kombinujete. Jaké jsou nejčastější chyby při užívání léků?

Článek

Víte, že každý 15. člověk, který se dostane do nemocnice, je tam kvůli následkům nesprávné kombinace a chybného užívání léků? Proto byste si měli vždy prostudovat příbalový leták a informace brát vážně. A jestli si nejste jistí, zda víte o svých lécích a přípravcích vše potřebné, sepište si je a poraďte se s lékárníkem. „K tomu lze využít i centra prevence a poradenství, kde na to bude víc času,“ říká lékárnice Ivana Lánová. Na co si při užívání všech léčiv dávat pozor?

Nepřekračujte doporučenou dávku

Hlídejte, zda nepřekračujete vhodnou denní dávku konkrétní účinné látky. Často k tomu dojde tak, že užíváte najednou různé léky, které ji obsahují. U mnoha léčiv vyšší dávka neznamená vyšší účinek, navíc si tak můžete způsobit otravu, a dokonce selhání jater! Typické je předávkování paracetamolem.

Pozor na nevhodné kombinace

Sledujte nejen lékové kombinace, ale i to, čím prášky zapíjíte a co během užívání jíte! „Problematické bývá mléko či mléčné výrobky, černý čaj a černé uhlí, které snižují vstřebání zejména antibiotik. Účinky léků může snižovat také rakytník, rooibos, echinacea, sója či kurkuma. Velmi problematická je kombinace některých léků s alkoholem, který může zvyšovat či snižovat jejich účinky nebo zhoršovat vedlejší účinky,“ varuje lékárnice Ivana Lánová z lékárny Benu.

Nejčastější interakce způsobují přípravky na ředění krve, které reagují téměř se všemi léky proti bolesti. Nebezpečné jsou také v kombinaci s léky na pálení žáhy, jejich účinek může zvýšit česnek či šalvěj. Kombinace léků na snížení hladiny cholesterolu v krvi a některých antibiotik zas může vést k poškození svalových buněk.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Složení některých léků může v nevhodné kombinaci způsobit vznik toxinů, které nadměrně zatěžují játraFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Na co pozor při užívání léků

1. Léky v tabletách – ne všechny lze půlit! Některé mají speciální povrch, aby účinná látka zůstala uvnitř, byla chráněna před žaludečními šťávami a uvolnila se až ve střevě: např. obalené tablety s ibuprofenem.

2. Inhalátory – aby účinkovaly, musíte inhalovat správně. Jaké jsou nejčastější chyby? Před nádechem léku nevydechnete, po inhalaci nezadržíte dech na doporučenou dobu, vydechujete do inhalátoru, inhalátor dostatečně neobemknete rty nebo lék vdechujete příliš krátkou dobu.

3. Krémy, masti, gely, pasty, spreje, pěny, zásypy, roztoky na problémy s kůží – přípravky proti plísni se na kůži používají ještě 14 dnů po vymizení příznaků a na nehet, dokud místo zasažené plísní neodroste. U mastí na bolest pozor na slunce: způsobují fotosenzitivitu (zesilují citlivost kůže na UV záření) a reakce (svědivá vyrážka) se může objevit i mimo místa, která jste mazali. Použité aplikátory (třeba u nosních sprejů) dobře omyjte po každém použití, a pokud je v domácnosti víc smrkajících, raději kupte každému vlastní balení.

4. Léčivé náplasti – aplikovat se smějí jen na neporušenou kůži, dodržujte přitom doporučenou dobu působení.

5. Rektální a  vaginální přípravky – pečlivě si prostudujte návod na aplikaci! „V tomto případě lidé většinou nestojí o to, aby je lékárník před ostatními seznamoval s aplikací, proto dělají často chyby,“ varuje Ivana Lánová.

6. Léky s omezenou použitelností – kapky do očí nebo masti. Je třeba sledovat, jak dlouho po otevření vydrží: může to být měsíc, ale i týden a mohou vyžadovat uchování v chladu, po uplynutí doby použitelnosti už nejsou sterilní nebo jsou neúčinné. „Doporučujeme si na obal poznamenat datum otevření,“ radí lékárnice Michaela Bažantová, tisková mluvčí České lékárnické komory.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Inhalace léků vyžaduje správný postup, jinak nemusí fungovat tak, jak je žádoucíFoto: New Africa, Shutterstock.com

7. Skladování léků – většina léčiv se uchovává při 15–25 °C v temnu a suchu, jinak mohou ztratit účinnost či být nebezpečné. Až do chvíle použití je nechte v blistru, může je rozkládat i vzdušná vlhkost. „Léky neskladujte v teple a vlhku. Ale ani je automaticky nedávejte do lednice, chlad může vadit stejně jako teplo a použitelnost tím neprodloužíte,“ upozorňuje Michaela Bažantová.

Reklama

Související témata:
Příbalové letáky
Skladování léků

Načítám