Hlavní obsah

Co dělat, aby vaše prádlo zůstalo opravdu černé? Víme!

Foto: Thinkstock

Můžete se usmívat, protože vaše prádlo už jen tak nevybledneFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mění se vaše černé oblečení postupně v nepěkně šedé? Pomůžeme vám uchovat barvy co nejdéle syté a jasné. Stačí dodržet pár zásad.

Článek

Milovníci černého oblečení dobře vědí, že udržet jeho původní barvu, si chce rozmyslet, jak a čím prát, ale i jak sušit. Na co tedy pozor? Tady jsou ty nejkrizovější chvíle.

Jak správně prát?

Pokud to s barvami svého prádla myslíte vážně, pak se vyplatí porozhlédnout se po vhodných přípravcích. Ne nadarmo výrobci nabízejí speciální varianty pro prádlo bílé, barevné nebo černé.

„Prát černé a temné prádlo v univerzálním pracím prostředku nebo v prostředku na bílé prádlo rozhodně nedoporučujeme. Obsahují opticky zjasňující látky a bělidla, které svědčí bílému prádlu nebo světlým pastelovým odstínům. Rozjasní je, a bílá je pak oslnivě bílá. Tmavé barvy ale kvůli nim blednou a mění se do šeda,“ varuje František Černý, ředitel společnosti Dedra.

Na černé a tmavé prádlo je lepší vybrat přípravek v podobě gelu než prášku – lépe se rozpustí a nehrozí, že na prádle budou bílé fleky. Ideální je ale přímo speciální gel (níže vám nabízíme tipy).

Prostředky na ochranu barev

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Perwoll Black Magic, 2 litry za 110 Kč, udrží barvu sytou a jasnou a odstraní zašedlost vláken. Dedra prací gel na černé prádlo, 1,5 litru za 219 Kč, chrání barvu před vyblednutím, ale má i UV ochranný faktor CPF24 aktivní substanci pro černé a tmavé barvyFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Booster Black prací gel na černé prádlo, 1 litr za 68 Kč, chrání barvu před vyblednutím, s přídavkem kokosového mýdla pro vyšší prací účinek. Woolite Black Magic, 2 litry za 136 Kč, obsahuje složky pro zachování tmavých pigmentů ve vláknech a zabraňuje jejich vyblednutí, pečuje o prádlo jako při ručním praníFoto: archiv firem

Při výběru kvalitního a pro barvy šetrného pracího prostředku je ale dobré pamatovat i na pár dalších zásad:

  • Černé ani tmavé prádlo neperte po várce ručníků, flanelu a podobných materiálech, po kterých by mohly v pračce zůstat jemné chloupky – ty odstraníte tak, že pračku pustíte naprázdno, na nejkratší program, třeba máchání.
  • Perte tmavé prádlo zvlášť, odděleně od světlého – při třídění prádla se snažte udělat hromádku co nejvíc barevně shodného prádla.
  • Dodržujte teplotu předepsanou výrobcem.
  • Perte oblečení naruby.
  • Do černého prádla lze přidat trochu octa – v množství asi jako aviváž.
  • Nedávejte víc pracího prostředku, než je nutné – držte se doporučení výrobce.

Jak správně sušit?

Tmavé prádlo sušte naruby a chraňte ho před přímým a prudkým sluncem, protože jeho paprsky mohou látku vyšisovat. Nenechávejte ho tedy na slunci zbytečně dlouho, pokud můžete, otočte sušák tak, aby bylo trochu chráněné.

Jak napravit škody?

Někdy se stane, že přes všechnu snahu prádlo i tak vybledne. Pokud máte pocit, že to může být vinou použití nekvalitních barev, tedy důvod k reklamaci, nebojte se ji uplatnit. Jinak se můžete pokusit barvu oživit. „Postačí, když černé prádlo začnete prát v gelu na černé prádlo. Po třech až pěti praních praních sami uvidíte, že se černá a tmavé barvy opět vracejí a mají opět plnější odstín,“ ujišťuje František Černý.

Kvalitní prací prostředky na černé prádlo obsahují složky, které si poradí se zašednutím, kvůli kterému oblečení vypadá obnošené a oprané. „Speciální přípravky na černé prádlo mohou obsahovat inhibitor, který zachytí veškeré částečky barev, které se během praní uvolní a zamezí jejich přilnutí k ostatnímu oblečení v pračce. Zabrání tedy tomu, aby prádlo přijímalo barvu od ostatního, naopak rozjasňuje ty jeho,“ dodává Jana Očadlíková, zastupující značku Perwoll.

Podobně mohou účinkovat i speciální utěrky do praní, které zabraňují přenosu barev.

Přípravky, které pomohou oživit černou

V případě, že černá hodně vybledne, ať již špatnou péčí nebo stářím, je tu ještě možnost znovu ji obarvit.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Barva na textil Duha, 15 g za 21 Kč, nabízí možnost ručního barvení, ale i to v pračce. Jedno balení zvládne 300 g prádla. Iberia, 25 g za 59 Kč, kromě většiny textilních materiálů obarví i dřevo a korekFoto: archiv firem

Přípravky na nechtěně obarvené prádlo

Nezoufejte, když se vám černé či barevné prádlo přimotá k tomu světlému a obarví ho. Stačí vyzkoušet některý z přípravků na trhu.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Odbarvovač Dr. Beckmann, 75 g za 69 Kč, na všechny druhy textilií (ne na syntetické tkaniny a džínovinu), vhodný do pračky. Finito, 150 g za 99 Kč, s velkou odbarvovací silou použijte pouze na omylem obarvenou bavlnuFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Odbarvovač Eurona, 150 g za 99 Kč, na bílé a světlé prádlo, na teploty 30–60 °C podle druhu tkaniny. Heitmann Ubrousky pro bělení prádla, 15 ks za 109 Kč, udělá z bílé opět bílou, bez bělicích složek, tedy i pro jemné tkaninyFoto: Archiv firem

Jak se staráte vy o černé prádlo? Napište nám své zkušenosti!

Reklama

Související témata:

Načítám