Hlavní obsah

Co dělat, když nás uštkne had?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Co nejrychleji se dostaňte k lékařiFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Hadi! Většina z nás se jich bojí a máme důvod. Ono kousnutí či uštknutí není nic příjemného. Důsledkem jsou bolestivé bodné rány s tendencí ke krvácení a vzniku zánětu. Ale víte, jak se správně při uštknutí hadem zachovat? Ne? Pak je náš článek právě pro vás!

Článek

Časopis Uzlíček

Kousnutí není uštknutí! Pojďme si rozdíl vysvětlit na v Česku jediném v přírodě volně žijícím jedovatém hadu - zmiji. Při kousnutí zmijí nemusí vždy dojít k uštknutí, protože had svým jedem šetří a může se během útoku rozhodnout ho nepoužít. Statisticky připadá na 1000 kousnutí zmijí na našem území 500 uštknutí a pouze jeden mrtvý.

Co jed způsobuje ?

Vniknutí jedu do rány může způsobit bolest, otok, krevní výron či puchýře. V případě působení jedu (hemotoxinu a neurotoxinu) způsobuje poškození nervů a projevuje se změnou citlivosti, mravenčením, otoky a případně i křečemi. Smyslem ošetření je zpomalit vstřebávání jedu.

Chyby, které mohou ohrozit život:

1. Nikdy nepoužívejte škrtidlo!

Riziko úmrtí z uštknutí je nízké, zatímco dlouhodobé zaškrcení končetiny poškozuje tkáň a ohrožuje končetinu. Pokud je zaškrcená déle než hodinu, může to vést až k její amputaci.

2. Jed z rány neodsávejte!

Jed z rány zásadně neodsávejte. V důsledku sání se rána zvýšeně prokrvuje a vstup jedu do oběhu tak může být významně urychlen.

3. Poraněnou tkáň nevyřezávejte!

Poraněnou tkáň nikdy nevyřezávejte, může tak být ještě významněji poškozena.

Foto: uszsmsk.cz

Vyhýbejte se místům, které mají hadi rádiFoto: uszsmsk.cz

4. Neaplikujte sérum!

Zásadně neaplikujte sérum proti hadímu uštknutí. Aplikace laikem může vést k vyvolání těžké alergické reakce organismu na sérum, která je daleko nebezpečnější než vlastní uštknutí či účinek jedu. Pro použití séra je nutné odborné zázemí lékařské pomoci v nemocnici.

5. Hada nechytejte!

Hada se nikdy nesnažte chytit pro případnou identifikaci, předejdete tak dalšímu uštknutí. V případě uštknutí jiným druhem hada (v přírodě na území České republiky toto nehrozí), je nezbytné ihned kontaktovat specializované toxikologické pracoviště.

První pomoc při uštknutí

  • Ránu po dezinfekci nechte volně krvácet, spontánně se tak čistí.
  • Poraněnému zajistěte maximální klid s vyloučením veškerého pohybu a odstraňte všechnystahující předměty (šperky, hodinky, těsné oblečení).
  • Postižené místo se snažte umístit pod úroveň srdce, např. poraněnou končetinu nechte volně viset z nosítek, vždy ji ale znehybněte dlahou.
  • Co nejrychleji zajistěte transport zraněného k odbornému ošetření s minimem vlastního pohybu postižené osoby. Nejvhodnější je transport vleže na nosítkách.

Přejeme vám, ať výše zmiňovanou první pomoc při vašich toulkách přírodou nemusíte použít! Krásné léto!

Časopis Uzlíček

Reklama

Načítám