Hlavní obsah

Co je na ženách sexy? Není to mládí ani věk!

Foto: Thinkstock

Někteří partneři spolu vydrží celý život. V čem je to tajemství?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemáte pleť jako z alabastru ani ideální míry? A i těch sladkých osmnáct jste už nechaly daleko za sebou? Věřte, že to zas tak nevadí. Erotická přitažlivost i prožitek závisí na úplně jiných věcech.

Článek

Když prožíváte svou první lásku a někdo začne tvrdit, že opravdový sexuální život začne až po třiceti, nejspíš si pomyslíte něco o kyselých hroznech. A přece je na tom něco pravdy. Většinou to nebývá sotva zletilá dívenka s bezchybnou pokožkou, kdo prožívá nejúžasnější milování! Jak upozorňuje sexuolog Petr Weiss: „Sexuální potřeba mužů obvykle v průměru s věkem klesá, zatímco u žen se vyvíjí postupně a vrcholu dosahuje mezi třicítkou a čtyřiačtyřicítkou.“

Krása není všechno

„Sexuální atraktivita žen je samozřejmě částečně na vzhledu a věku závislá, ale určitě ne do té míry, která bývá někdy prezentována,“ ujišťuje sexuoložka Hana Fifková. „To, zda žena má nebo nemá sex-appeal, souvisí s mnoha jinými faktory, jakými jsou její způsob chování, míra sebevědomí, typ osobnosti, způsob komunikace a podobně.“

Foto: thinkstock

Jedna si pořád laje, že je baculatá a nehezká, druhá se podobným starostem jen zasměje. Sebevědomí muže bavíFoto: thinkstock

V mládí je sice tělo pružné a tvář hladká, v hlavičce ale nezřídka panuje pěkný zmatek. Jsem dost hezká? Je tohle ten pravý? Kdo vlastně jsem a co od života chci? Ve třiceti už má naprostá většina žen jasno. Už něčeho dosáhly, prožily několik vztahů, dobře znají svoje tělo a jeho možnosti, nestydí se a mají svou osobnost. Už nehledají kohokoli, kdo je bude mít rád. Naopak: stávají se někým, kdo je schopen milovat.

Kouzlo sebedůvěry

Znáte to určitě samy. Když jste přesvědčené, že vám to ten den obzvlášť sluší, chováte se trochu jinak. To, že je víra ve vlastní přitažlivost důležitější než dokonalé rysy obličeje, dokumentuje zajímavý pokus, při kterém muži dostali za úkol konverzovat se ženou po telefonu. Každý muž dostal údajný snímek své společnice – buď mimořádně atraktivní, nebo docela obyčejné.

Ve skutečnosti všichni mluvili se stejnou ženou. Zajímavé ovšem bylo, že dobrovolnice projevovala mnohem větší sebevědomí, jiskřila vtipem a flirtovala, když mluvila s muži, kteří věřili, že je krásná. Také oni se totiž chovali vyzývavěji, předváděli se a přenášeli toto chování i na svůj protějšek.

Foto: thinkstock

Když si máte s partnerem o čem povídat, máte napůl vyhránoFoto: thinkstock

Jako dva dílky skládačky

Definovat podstatu ženského sex-appealu je i pro odborníky složité. Sice si můžeme namlouvat, že víme, po jakých ženách muži touží, ve skutečnosti jsou ale jejich preference nesmírně rozmanité.

„To, jestli to mezi dvěma lidmi zajiskří, je také věcí jejich individualit, daných kromě jiného i vrozenými vlastnostmi, osobnostním vývojem i sexuálními preferencemi. Ve větě ,s touhle ženskou (s tímhle chlapíkem) bych si chtěl/a něco začít' je vyjádřena kromě jiného i pudová podstata sexuality – tedy podvědomé hledání vhodného protějšku tak, aby budoucí eventuální potomci měli co nejvýhodnější genetickou výbavu. A v tom je ta krása – nehledáme všichni totéž, ale každý to svoje,“ uzavírá doktorka Fifková.

Jak jste na tom se sebedůvěrou vy, milé čtenářky? Co si myslíte, že muže přitahuje právě na vás? Napište nám o tom!

Reklama

Načítám