Hlavní obsah

Co jíst a pít, abyste nebyli cítit potem?

Foto: thinkstock

Hlavně některé koření a alkohol dokážou vaše tělo orosit potemFoto: thinkstock

Reklama

Jaká strava vám pomůže, abyste se méně potily? Které potraviny je lepší vynechat, abyste nebyly nepříjemně cítit? Co tedy jíst a čemu se vyhnout? Zjišťovali jsme pro vás!

Článek

O zápach či zpocené tělo například během dne v práci nestojí nikdo. Co vám pomůže, abyste nic takového řešit nemuseli? Záleží nejen na vaší denní hygieně, oblečení, ale také na tom, co sníte a vypijete. Stačí proto snížit příjem jídel či pití, které vaše tělo zahřívají. Tyhle potraviny a tekutiny jsou také nevhodné pro lidi se zvýšeným krevním tlakem. Jaké přesně to tedy jsou?

Koření a byliny

Zahřívají: Mezi ingredience, co umí zvýšit vaši tělesnou teplotu, patří například kurkuma, sůl, kari, zázvor, křen, cibule, sůl, chilli, pepř, skořice, anýz nebo česnek. „Všechny tělo umí zahřívat, proto použití jejich většího množství je vhodné spíše v zimě než v letních měsících,“ uvádí koučka životního stylu Aneta Procházková. Právě jejich omezení a nahrazení třeba čerstvými zelenými bylinkami sníží vaše pocení.

Ochlazují: V létě se naopak spíše potřebujete ochladit, a to některé byliny umí. „Z bylinek tělo ochlazuje například máta, petržel nebo fenykl,“ uvádí propagátor zdravého životního stylu a lektor powerjógy Václav Krejčík. Proto právě je zařazujte do salátů.

Foto: thinkstock

V ochlazování těla vám prospějí vhodné byliny a ovoce ve vodě, třeba máta s limetkouFoto: thinkstock

Pití a tekutiny

Zahřívají:O tom, že vám alkohol, hlavně tvrdý, zvedne teplotu těla, není pochyb. Proto chystáte-li se na pracovní party, rande, večírek, kde není zrovna vhodné mít mokré podpaží či ruce, zvolněte v počtech drinků. Jakmile totiž větší množství alkoholu zkombinujete s ostrým jídlem, pomazánkou, pochutinami, je na trapas zaděláno…

Stejné účinky mají pak také „energy drinky", coca-cola, káva, silný černý čaj, červené víno. Vzhledem k obsahu termolátek zvyšují krevní tlak, zatěžují srdce, zvyšují tělesnou teplotu... Hodně chlazené nápoje či kostky ledu v drinku jsou ve vedru spíše nebezpečím pro tělo než pomocníkem

Ochlazují: Vsaďte raději na vlažné ovocné čaje, čaje z máty, odvar ze šalvěje, zelené čaje, případně bílé víno, vodu, minerálku s citronem.

Foto: thinkstock

Víc než kdykoli právě v letních měsících zapíjejte alkohol vodouFoto: thinkstock

Jídla a potraviny

Zahřívají: Těžší typy masa – husa, kachna, vepřové, jehněčí, uzeniny, ale i tučnější ryby, jako je losos či úhoř. „V létě je proto lepší tohle maso omezit,“ uvádí specialista na ajurvédu Ing. Jaroslav Mikšík. Mezi další zahřívací potraviny patří plísňové sýry, kakao, rýže, máslo, vejce, sušené ovoce, jáhly, pohanka, sója, ovesná kaše…

Ochlazují:Mléčné výrobky, zeleninové šťávy, tropické ovoce, klíčky, brambory, produkty z bílé mouky… Dobré je tedy do jídelníčku zařadit více ochlazujících syrových potravin, jako je čerstvé ovoce – maliny, brusinky, borůvky, dále pak hroznové víno, melouny a nenadýmavou zeleninu.

Chcete-li se tedy snížit pocení i zápach, zkuste se zamyslet a změnit svůj jídelníček. Co myslíte?

Reklama

Načítám