Hlavní obsah

Co jste (ne)věděli o gelových nehtech

Foto: thinkstock

Vaše nehty nemusejí být nikterak pěkné, ale když je překryjete nehty gelovými, mohou vaše ruce vypadat dokonaleFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Díky gelovým nehtům dnes doslova každá žena může mít nádherné ruce, které se tak stanou její skutečnou ozdobou. Mnohé dámy se proto již staly pravidelnými návštěvnicemi nehtových studií. Přesto málokterá ví, co to vlastně gelové nehty jsou, jak by se měly správně modelovat a co od nich může čekat.

Článek

Gelové nehty tvoří zpravidla tip (tenoučký plastový nehet, který se lepí na špičku nehtu přírodního) a UV gel. Ačkoli jsou gelové nehty umělé, jejich vzhled je velmi přirozený a odolnost poměrně vysoká, což je vlastnost materiálu vytvrzenému v UV lampě. Dalšími výhodami je poměrně nízká cena a také vysoká variabilita tvarů.

Jedinou vadou na kráse je omezená životnost. Zatímco při odchodu od manikérky si připadáte jako královny krásy, po pár týdnech začínají nehty odrůstat a je potřeba znovu vyhledávat pomoc manikérky – a samozřejmě znovu platit.

Gelové nehty – kdy ano, a kdy ne?

Pokud jsou však krásné nehty vaším snem a nebojíte se obětovat mu jednou za měsíc několik hodin a pár set korun, není důvod si „gelovky“ nepořídit. Jsou vhodné pro každou ženu, která má alespoň průměrně zdravé nehty, neléčí se antibiotiky či chemoterapií. „Nehty by určitě měly být pevné a nelámavé. Na tom, v jakém stavu nehet je, velice záleží. Třeba na nehty s plísní se gelové nehty absolutně nehodí, a některé ženy ani netuší, že plíseň na nehtech mají. Při potížích s plísní doporučuji jednoznačně návštěvu dermatologa. Na lámavé nehty postačí třeba gel s hedvábím Dekor za 41 korun,“ říká manikérka Jana Prokopová ze společnosti Anpro.

Dlouhodobě můžete zlepšit stav svých nehtů především pomocí stravy – čerstvých, zdravých potravin bohatých na vitaminy a minerály – a také vyživující kosmetiky. Pomoci může například maska na ruce (Enii-Nails, 249 Kč), nebo krém, například Specialists (Juvena, 765 Kč) či Nailactan (Mavala, 605 Kč).

Tip redakce: Pro všechny milovnice barev zde máme inspiraci: Laky na nehty: Tyhle barvičky unosíte!.

Foto: archiv firem

Zleva: zpevňující gel Dekor (49 Kč), maska na ruce Enii-nails (249 Kč)Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

Zleva: Specialists (Juvena, 765 Kč), Nailactan (Mavala, 605 Kč)Foto: archiv firem

Chce to důkladnou přípravu a kvalitní modeláž

Nejpodstatnější je dobře provedená modeláž za pomoci kvalitních produktů. Modeláž gelových nehtů je otázkou několika hodin, neboť celý proces má svá přesná pravidla. K přípravě neodmyslitelně patří dezinfekce, odlakování původních nehtů, ošetření a odstranění kůžičky, broušení a čištění stejně jako čisté nástroje a poctivá aplikace přípravků. „Přípravě věnujeme velkou péči. Pokud není nehet správně připraven, modeláž není úspěšná,“ upozorňuje manikérka Monika Kavková z pražského studia Visage.

Jakmile odstartuje tvorba nových nehtů, převážná odpovědnost je na manikérce a produktech, které musejí být i správně skladované. Pokud tomu tak není, může gel tvrdnout, tvořit hrudky nebo bublinky, které pak na nehtech nevypadají hezky.

Gelů existuje řada druhů, lišících se v barvě či hustotě. Pozitivní ohlasy má například řada Enii-Nails, O. P. I. či Hotcha. Variantou k UV gelu je pak akryl, který zasychá přirozeně bez lampy, a pomocí kterého můžete mít nehty ještě odolnější. Nevýhodou je ale nepříjemný zápach při aplikaci.

Foto: archiv firmy

Řada manikúry Enii-nails obsahuje řadu komponentůFoto: archiv firmy

Foto: archiv firem

Přípravky O. P. I. využívá spousta nehtových studiíFoto: archiv firem

Jak vznikne nový nehet?

Samotná modeláž gelových nehtů zahrnuje přilepení adekvátně velkého tipu speciálním lepidlem. Je přitom velmi důležité, aby tipy držely skutečně pevně. Následuje krácení tipu, broušení přechodu mezi přírodním nehtem a tipem a tvarování. Po odstranění prachu a odmaštění přírodního nehtu přichází na řadu první vrstva gelu a vytvrzení v UV lampě. Pokud máte zájem o francouzskou manikúru, nyní přihází její čas. Když se nepoužije probarvený, ale průhledný bezbarvý gel, lze jeho první vrstvu upravit třeba lakováním, malbou, vkládáním kamínků...Po zaschnutí laku pak následuje další vrstva gelu a další vytvrzení v lampě. Podle hustoty gelu je pak aplikována někdy i vrstva třetí, případně lesk na nehty.

Co po modeláži

Gelové nehty vám pak vydrží krásné přibližně tři týdny – pak bude potřeba je znovu doplnit, zejména v místě, kde odrůstají. Může se vám ale také stát, že se mnohem dříve odlomí či poškodí. Například při turnaji v bowlingu nebo domácím úklidu. „Zákaznice by měla vědět, že například nemá používat chemické přípravky bez rukavic,“ říká Monika Kavková.

Stejně tak se nedoporučuje nehty dlouhodobě máčet. Po koupeli pak věnujte dostatek času vysušení. Kromě toho by také mělo být pravidlem, že gelové nehty se nestříhají, nýbrž pilují, a to ideálně jen v jednom směru, jemným pilníkem. V opačném případě si často nechtěně uštípnete více nehtu, než jste měly v úmyslu. Pilník se vám pak bude hodit i v případě, že už se budete chtít s gelovými nehty rozloučit. Jakmile se totiž gel na vašich přírodních nehtech vytvrdí v UV lampě, odstranit ho lze jedině zbroušením.

A co vy? Jaké máte zkušenosti s gelovými nehty? Poraďte ostatním v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám