Hlavní obsah

Zápichy do truhlíků nebo květináčů: Zkraťte si čekání na květiny!

Foto: Profimedia

Než takhle krásně rozkvetou, oživte květináče a truhlíky třeba vlastnoručně vyrobeným zápichemFoto: Profimedia

Reklama

Nejsou pro vás jarně osázené truhlíky dost bohaté? Než se pořádně rozrostou, nebo je zaplníte letničkami, můžete je doladit – třeba za pomoci vlastnoručně vyrobených zápichů.

Článek

Zápichy – tedy cosi na špejli nebo drátku. To je velmi snadno využitelná dekorace, která může ozdobit vaše truhlíky či květináče. A nemusíte být kdovíjak zruční a movití!

Hrátky s drátky

Potřebujete pouze drátek, který se dobře tvaruje – a pak třeba korálky, bambulky nebo jiné pomocné dekorace. Je velmi snadné z drátku vytvarovat srdíčko nebo kolečko, které se po připevnění na špejli stane zajímavou dekorací. Cena drátku na obě dekorace nepřesáhla 30 Kč.

Foto: Eva Malúšová

Drátky se prodávají v různých barvách, takže můžete vymyslet i to, jak je kombinovat. Na drátky lze ale i navléknout korálky nebo malé kuličky z vlny či plstiFoto: Eva Malúšová

Když se ježí peří

Jarně a docela zajímavě v truhlíku budou vypadat i trsy z barvených pírek. Koupit je můžete v potřebách pro výtvarníky, ale i v květinářství. Příprava svazků je naprosto jednoduchá – prostě je přivážete ke špejli drátkem tak, aby špejle nebyla vidět.

Foto: Eva Malúšová

Vypadá lépe, když zápichy s pírky mají různou délku. Když je dobře svážete, nemusíte se bát, že je poškodí vítr, naopak v něm budou ještě hezčíFoto: Eva Malúšová

Dvojnásobně zapíchnuté

Velké špendlíky s ozdobnou hlavičkou, korkovou zátku, stužku a špejle. To jediné potřebujete na výrobu slunce či květiny, které zhotovíte za chvilku.

Z korkové zátky, ideálně od sektu, odřízněte asi centimetr silné kolečko. Pokud máte zátku od sektu, využijte její silnější konec, který je zaoblený a bude vypadat víc jako střed květiny. Do něj udělejte otvor a zapíchněte špejli. Pak stačí po obvodu zapíchnout i špendlíky. Opatrně na prsty, občas špendlík prosviští korkem a mohli byste si ublížit. Až budete s rozmístěním špendlíků spokojeni, omotejte je stužkou.

Foto: Eva Malúšová

Nemusíte se držet jednoho odstínu, ale naopak experimentovat. Stužek také může být víc a mohou mít různé barvy, což vytvoří také zajímavý efekt. Cena nepřesáhla 25 KčFoto: Eva Malúšová

Rozkvetlé za minutu

Už se vám stýská po rozkvetlém truhlíku? Pak si pár květů udělejte ze zbytků látky nebo balicího papíru. Postup si můžete zvolit podle toho, co je vám milejší. Oranžovo-červený květ je z asi deseticentimetrového pruhu látky, kterou přehnete a nastehujete. Když pak nit zatáhnete, vyrobí se květ vlastně sám. Stačí ho jen zapošít, a aby nebyl střed vidět, přelepit knoflíkem nebo kolečkem látky.

Zelený květ je ze čtverečků látky, které poskládáte na polovinu, zase na polovinu a pak do trojúhelníčku, který tavnou pistolí přilepíte ke kolečku kartonu. Po zaschnutí stačí přelepit střed dalším kolečkem a ozdobit stočeným proužkem látky.

Papírová květina je vyrobená z obyčejného hnědého balicího papíru, který nastříháte na různě široké čtverečky, ze kterých vystřihnete lístky. Ty můžete slepit buď rovnou k sobě, nebo jimi oblepit zbytek korkové zátky, která vám zbyla po výrobě květiny ze špendlíků.

Foto: Eva Malúšová

Podle toho, zda květiny budou na dešti, nebo doma, použijte vhodné suroviny. Kartonová kolečka, na kterých je díky lepení dost hmoty z tavné pistole, trochu nepohody vydrží. Jelikož jsme pracovali se zbytky materiálů, jsou tyto květiny skoro zadarmoFoto: Eva Malúšová

Dejte do toho srdce

Do interiéru je vhodný zápich se srdíčky. Je vyroben z tvrdého papíru, který natřete lepidlem a položíte do polystyrenových dekorativních kuliček. Po zaschnutí vypadají jako sladká lízátka se zdobením.

Foto: Eva Malúšová

I když kuličky po zaschnutí lepidla docela drží, nedoporučujeme s nimi nějak zásadně manipulovat, nebo je vystavovat vlhku či větru. Náklady se vejdou do 10 KčFoto: Eva Malúšová

Ptáček froťáček

Z kartonu a hadříku na utírání prachu můžete vyrobit roztomilého ptáčka. Tělo, zobák i křídlo a oko vystřihněte z kartonu a nalepte na ně látku – například froté utěrku. Tu seženete v mnoha barvách a nebude vám líto ji rozstříhat.

Foto: Eva Malúšová

Látku můžete na karton nalepit i tavnou pistolí, důležité je jen přehnout kraje a látku vypnout. Náklady se vejdou do deseti korun, což je cena celé prachovkyFoto: Eva Malúšová

Také se bavíte výrobou dekorací? Pak budeme rádi, pokud jejich fotografii přidáte do této fotogalerie.

Reklama

Načítám