Hlavní obsah

Co mužům na ženách vadí? V tomhle děláte ty největší chyby!

Foto: FCSCAFEINE, Shutterstock.com

Foto: FCSCAFEINE, Shutterstock.com

Reklama

Jak přežít partnerství a manželství bez úhony? Základem je komunikace, a zejména umění naslouchat. Existují čtyři jednoduché zásady, které ženy velmi často porušují, přitom jsou pro muže nesmírně důležité.

Článek

Český psycholog Jan Novák tvrdí, že jsou i lidé, s nimiž lze žít po určité přípravě a při, dejme tomu, specifickém zacházení. Svatá pravda. Chce to jen znát malé tajemství, hlavně co se týče komunikace.

Světově uznávaná philadelphská terapeutka, psycholožka a autorka mnoha knižních bestsellerů Barbara De Angelis tvrdí, že k jedné z největších stížností, které plynou ze strany mužů, patří ta, že ženy nevědí, jak naslouchat. Skákání do řeči, nepochopení pocitů, dokončování vět… To všechno pánům vadí. Na co se soustředit, pokud váš partner, syn nebo třeba bratr „otevře ústa“ a má nějaké připomínky či výtky? Tyhle čtyři rady jsou k nezaplacení!

1. Nepřerušujte muže, když hledá slova

Muži mají problém soustředit se na dvě věci současně, a proto jim trvá, než se vyjádří, a navíc si dávají záležet na výsledku. Z tohoto důvodu není vhodné je přerušovat, nedej bože předbíhat a vnucovat jim své názory. Pozor si dejte hlavně na momenty, kdy se muž nadechne nebo odmlčí. Neznamená to, že skončil… Vaše netrpělivost mu opravdu nepomůže.

„Pokud se váš partner pokouší vyznat se ve svých pocitech, což je umění, které se mnozí muži stále učí, a vy na něj začnete mluvit, jeho koncentraci narušíte,“ otevřeně varuje psycholožka, která kapitolu o naslouchání zahrnula do své knihy Tajemství mužů, která by každá žena měla znát. Před čím dalším varuje?

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Ženy si obvykle ujasňují myšlenky mluvením, kdežto muži říkají nahlas až výsledek toho, k čemu v duchu dospěliFoto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

2. Poskytujte verbální i vizuální narážky

Může být vystresovaný, rozháraný, nesvůj, uspěchaný. Pomozte „muži v nesnázích“ tím, že prokážete ochotu naslouchat. Vyplatí se takové aktivní naslouchání, tedy opakování toho, co slyšíte. Kývejte, zamručte, poskytujte zpětnou vazbu. Často stačí jen obvyklé „hm“ nebo „aha“. Pokud budete jen sedět a dívat se do prázdna, nebude to mít žádný efekt už jen proto, že mužské pokolení bylo, je a bude orientováno vizuálně.

3. Pochopte ho

Co když partner řekne, co má srdci, a čeká na vaši odpověď? Radši si ještě jednou zrekapitulujte podané informace, nadechněte se a vyjádřete svůj názor. Hodně záleží, jakým stylem to uděláte. Jeden příklad za všechny:

„Petro, sex jsme neměli už měsíc! Já tě nevzrušuju, nebo proč se pořád vymlouváš na děti a únavu?“ Špatná reakce vypadá asi nějak takhle: „Cože? To vůbec není pravda! Jak tohle můžeš říct? Poslední dobou se chodíš domů akorát vyspat. To mám hned všeho nechat, když se uráčíš přijít?!“ Místo toho zkuste naslouchat správně: „Tobě připadá, že tě odmítám? Tak to mě mrzí, asi se kvůli tomu trápíš.“ Všímáte si rozdílu?

4. Dotýkejte se

Nepřerušujete hovor, kýváte, chápete? V pořádku, akorát nic z toho nebude fungovat, pokud nepřejdete i k fyzickému kontaktu. Právě ten totiž mužům pomáhá zůstat s vámi ve styku a umožňuje jim prociťovat intenzivněji a hlouběji vlastní emoce.

„Držte se za ruce, seďte blízko sebe nebo obejměte muže kolem ramen. Vytvoříte tím větší pocit intimnosti, spoluprožívání a zároveň ho povzbudíte k emocionálně uspokojivější konverzaci,“ uzavírá Barbara De Angelis s tím, že všechny tyto rady se jí v praxi nesmírně osvědčily.

Jak vy komunikujete s muži? Připadá vám, že zmíněné chyby neděláte?

Reklama

Načítám