Hlavní obsah

Co (ne)patří do myčky: nože tam dát můžete, plastové nádoby do horní poličky, nádobí po babičce ne

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myčku má dnes v kuchyni skoro každý. Mytí s ní je pohodlné a vyplatí se i ekonomicky, protože spotřebujete méně vody, než kdybyste myli hromady špinavého nádobí ručně. Jenže ne všechno je vhodné do ní dávat. Co do ní nepatří?

Článek

Myčka ušetří váš čas i ruce a může pomoci snížit spotřebu vody. Jestliže však do ní dáváte vše, co vám přijde pod ruku, zpozorněte. Ne s každým materiálem si totiž poradí úplně dobře a některé kousky se v ní mohou vlivem vyšších teplot a silnější koncentrace mycích přípravků poškodit, nebo dokonce zničit.

Jednou z nejlepších věcí, co můžete při nákupu nového nádobí udělat, je, že se podíváte, zda výrobce daného kousku mytí v myčce doporučuje. Existují ale i obecná pravidla, s jakými materiály byste měli být opatrní. Jaké to jsou?

Dekorovaný porcelán bez glazury

Máte porcelán nebo keramiku s dekoracemi po babičce (hovoříme opravdu o nádobí pocházející z minulého století)? Do myčky rozhodně nepatří. Dekor a jiná zdobení by po čase úplně zmizela, a to určitě nechcete.

Jinou kapitolou je moderní nádobí, které starý porcelán dekoracemi připomíná, ale jeho povrchová úprava je ze sklovité glazury, ta ho v myčce dokonale ochrání.

Broušené sklo a křišťál

Podobně je na tom některé sklo. To běžné bez jakéhokoliv dekoru se nemusíte bát dát do myčky, jakmile je na něm ale nějaké zdobení, zejména pak zlaté, umyjte ho raději ručně. To samé platí i pro křišťálové a broušené kousky. Myčka vám je sice nezničí ani nerozbije, časem však může dojít k jejich zakalení, takže budou vypadat jakoby špinavé.

Pokud máte myčku se speciálním programem na mytí skla, je problém vyřešen. Zajistí šetrnější mytí s menším tlakem a vodou o nižší teplotě, díky čemuž se zachová jeho krása i čistota.

Foto: bonchan, Shutterstock.com

Nebroušené a nezdobené sklo vám myčka krásně umyje. Křišťál a broušené ale myjte ručněFoto: bonchan, Shutterstock.com

Plast (některý)

Co se plastových výrobků týče, není odpověď jednoznačná. Existuje jich spoustu druhů, přičemž některé jsou na myčku lépe dělané než jiné. Vždy se proto řiďte tím, co uvádí výrobce, a pokud ho přímo nedoporučuje, raději mytí v myčce nezkoušejte. To samé platí i pro nádobí z jiného materiálu, ale s plastovými částmi.

Vzhledem k tomu, že vlivem horka může hrozit deformace, je vhodnější dávat plastové nádobí, které může do myčky, raději do horních přihrádek, aby bylo dál od topného tělesa.

Nože s dřevěnou střenkou

V dnešní době už většina výrobců myslí na to, že myčka je běžnou součástí domácností a materiály nádobí se tomu snaží co nejvíce přizpůsobit. Už tedy příliš neplatí zastaralá zásada, že do myčky nepatří žádné nože. Ty kvalitní z nerezové oceli mycí cykly vydrží, je ovšem dobré dát je do samostatné přihrádky, aby se s dalším příborem či nádobím vzájemně nepoškodily.

Pozor si ale dejte na nože s dřevěnou rukojetí. Dřevo si totiž s myčkou moc nerozumí. Nemusí ho poškodit, ale riziko tu je, zvláště při dlouhodobějším mytí. Nože s dřevěnou střenkou myjte tedy raději ručně.

Foto: jmarkow, Shutterstock.com

Do myčky jsou vhodné nože z nerezové oceli, dejte je ale raději odděleně od ostatního nádobíFoto: jmarkow, Shutterstock.com

Dřevo obecně

Dřevěné výrobky obecně mohou vlivem vyšších teplot a mycích přípravků praskat, měnit barvu a kroutit se. Platí to zejména pro kusy z velmi tenkých dřívek a ty slepené z několika dílů. Dřevo navíc vsakuje pachy i chemikálie, jež se v něm pak mohou držet. Pokud to tedy výrobce plně nedoporučuje a máte čas, raději dřevo umyjte pod tekoucí vodou.

Cín, hliník, litina...

Do myčky nepatří měděné, litinové, hliníkové a cínované nádobí, jehož povrch může po vícero mycích cyklech černat a rezivět.

Opatrní buďte i s titanem. Přestože je vůči mechanickému poškození odolný, při umývání si příliš nerozumí s agresivními čisticími přípravky. Jestli ale používáte ekologické prostředky, nemáte se čeho bát.

U teflonu pečlivě sledujte doporučení výrobce. V případě, že jeho mytí v myčce není povoleno či doporučeno, vyhněte se mu. Hrozí, že se časem začne jeho povrch narušovat, v nejhorším případě odlupovat.

Foto: Yulia_B, Shutterstock.com

Po vaření vám myčka usnadní práci. Jen si dejte pozor, z jakého materiálu jsou hrnce a pánve Foto: Yulia_B, Shutterstock.com

Související témata:

Načítám