Hlavní obsah

Nejčastější závady spotřebičů: za co si můžete sami špatnou manipulací a co s tím

Foto: Zivica Kerkez, Shutterstock.com

Foto: Zivica Kerkez, Shutterstock.com

Reklama

Investice do nové pračky, sušičky nebo myčky bývá výraznějším zásahem do rodinného rozpočtu, takže logicky očekáváte, že vám budou sloužit léta, bez nutnosti oprav. Co když ale za případnou závadu tak trochu můžete?

Článek

Když vám dovezou novou pračku nebo lednici, doufáte, že vydrží alespoň deset let pracovat, než bude potřeba si pořídit novou. Ne vždy se tento předpoklad vyplní, dílem i proto, že ne vždy se o spotřebič staráte tak, jak by potřeboval. „Mezi nejčastěji porouchané domácí spotřebiče – ve 40 % – patří pračka, pak lednička – 21 % a myčka – 16 %,“ říká Martin Pejsar z BNP Paribas Cardif. Jaké problémy a proč jsou právě u této trojice nejčastější?

Nejčastější závady praček

Pračka se nejčastěji porouchá v prvních pěti letech, problém ale může nastat už při prvním praní. „Například když spotřebitelé zapomenou před prvním použitím odstranit přepravní tyče chránící buben před vibracemi při přepravě, mohu pračku trvale poškodit,“ varuje Jana Neuszerová, odbornice společnosti Gorenje. I to je důsledek toho, že si málokdo přečte manuál s návodem na správné použití a údržbu přístroje, což platí nejen pro pračky. A jaké jsou nejčastější problémy praček, které už nějakou dobu používáte?

Neodtéká voda. Příčinou bývá zanesený filtr čerpadla, který je umístěn v dolní části pračky. Je zapotřebí ho občas vyšroubovat, vyčistit a vrátit zpátky.

Prádlo je málo vyždímané. Na vině může být přetížení pračky nebo příliš velké kusy, které se při odstřeďování soustředí na jedné straně bubnu. Řešením je prádlo vyndat a vyždímat ve dvou várkách.

Buben pračky se neotáčí. Příčinou může být přetržený nebo spadlý řemen, opotřebení uhlíků na motoru, porucha motoru nebo závada na elektronice. Vliv může mít i časté přetěžování pračky. To má vliv i na životnost ložisek, jejich opotřebení se ohlašuje hučením při otáčení bubnu.

Kovové zvuky při otáčení bubnu. Ty může způsobit předmět za bubnem. „Dejte pozor na to, aby se nezasekly v pračce kostice podprsenky nebo některé kovové součásti oděvů, “ radí Jana Neuszerová. Takové dávejte do pračky v pracím sáčku.

Pračka neohřívá vodu. Prádlo je po vyprání studené a je na něm vidět stopy prášku? Může jít o poruchu topného tělesa, která vyžaduje odborníka, ale přispívá k tomu nadměrné dávkování prášku. Vzniká pak moc pěny, která způsobí přehřívání až spálení topného tělesa.

Prací přípravek se nevyplaví ze zásobníku. Důvodem bývá ucpaná přívodní hadička na vodu a špinavý zásobník. Je potřeba ho pravidelně čistit.

Foto: BearFotos, Shutterstock.com

Po každém praní nechejte pračku otevřenou, aby vyschla, pravidelně myjte i zásobník na prášek a čistěte filtr Foto: BearFotos, Shutterstock.com

Nejčastější problémy s myčkou

I myčka patří mezi spotřebiče, jejichž životnost si přejeme co nejdelší  hlavně proto, že většina z nich je vestavěná do kuchyňské linky a každá manipulace a výměna je složitější. I tady můžete správným zacházením leccos ovlivnit. Co stojí za nejčastějšími problémy?

Pohyb nádobí během mytí nebo bouchání ramen do nádobí. Dali jste do myčky příliš velké kusy nebo poskládali nádobí špatně. Myčku vypněte a nádobí překládejte.

Mléčné skvrny na sklenicích. Pokud jdou setřít, pak v myčce většinou chybí sůl nebo nastavení změkčování vody neodpovídá tvrdosti té vaší. Může to způsobit i nevhodný přípravek na mytí.

Namodralé skvrny na nádobí. Myčce chybí leštidlo nebo je špatně nastaveno jeho dávkování.

Myčka nevypouští nebo nenapouští vodu. Lepší je volat servis, vhodnou prevencí je dbát o pravidelné čištění a odmaštění myčky a čistý filtr v jejím dně.

Nádobí není pořádně umyté. Důvodů může být spousta, ale většinou to je špatně poskládané nádobí, ke kterému se nedostane voda, nedostatek soli a leštidla v myčce, nekvalitní přípravek na mytí nebo program s nízkou teplotou.

Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Většina myček by se měla dvakrát za rok pustit naprázdno jen s čističemFoto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Časté problémy chladniček

Chladnička patří mezi spotřebiče, které pracují nonstop, takže potřebují, abyste jim práci nekomplikovali špatným zacházením.

Voda nebo led v chladničce. Většinou je ucpaná odtoková hadička k výparníku, vyčistěte ji. Na vině může být i časté a dlouhé otvírání lednice.

Nedostatečně chladí. Někdy to způsobuje její umístění vedle topení nebo trouby, stane se, že člověk při ukládání či vyndávání potravin nechtěně otočí kolečkem termostatu, někdy za nedostatečné chlazení může i přeplnění lednice a nepořádek uvnitř.

Vibruje. Překontrolujte, jestli stojí rovně, pokud ne, nastavte nožky. Pokud to nezabere, volejte servis.

Je příliš hlučná. Praskání většinou způsobuje pohyb chladicího média, nezvyklý hluk většinou opotřebení kompresoru, pak je třeba volat servis.

Reklama

Související témata:

Načítám