Hlavní obsah

Chytat dešťovou vodu se vyplatí. A jde to i na balkoně!

Foto: Anton_dios, Shutterstock.com

Foto: Anton_dios, Shutterstock.com

Reklama

Sbírání dešťové vody se vyplatí. Pro rostliny je tou nejpřirozenější zálivkou, lze ji využít i v domácnosti na úklid a praní a nic nestojí. Navíc vám ochrání pračku před vodním kamenem. A sbírat ji můžete i na balkoně!

Článek

Počasí je poslední roky nepředvídatelné a není žádným tajemstvím, že přírodu roky sužovalo nepříjemné sucho, které se může kdykoliv vrátit. Je proto dobré naučit se s vodou šetřit a lépe ji využívat. Jedním z léty prověřených způsobů je sbírání dešťové vody. Proč byste se do něj měli pustit i vy?

Dešťovka na zalévání i úklid

Dešťová voda má celou řadu výhod. Je měkká, neobsahuje chlor, soli či minerály a není očištěná od dusičnanů a jiných potřebných látek. Má ideální pH a teplotu odpovídající venkovnímu prostředí, pro zdraví rostlin je tak po většinu roku tím nejlepším.

Vám dešťovka pomůže ušetřit peníze a využít se dá i v domácnosti. Hodí se například na splachování toalety, mytí auta, při úklidu a na praní prádla. Ocení ji tedy hlavně lidé žijící v oblastech, kde je voda z kohoutku příliš tvrdá nebo obsahuje velký podíl minerálů či jiných látek.

Barely a sudy na vodu

Nejsnadnějším způsobem sběru jsou sudy a barely, třeba ty plastové, kovové nebo dřevěné. Sud by měl být v první řadě pevný, ničím nepoškozený a postavený na co nejrovnějším povrchu. Nevýhodou je, že se v něm voda poměrně rychle kazí a příliš dlouho v něm nezůstane čerstvá. Proto se ho snažte umístit mimo sluneční paprsky. Vodu do něj nejsnáze svedete pomocí okapu a k některým sudům lze pro snadnější používání připojit kohoutek nebo hadici.

Foto: AJSTUDIO PHOTOGRAPHY, Shutterstock.com

Barely na vodu mohou být plastové, kovové i dřevěnéFoto: AJSTUDIO PHOTOGRAPHY, Shutterstock.com

Aby voda déle vydržela

Velikost nádoby se odvíjí především od toho, kolik vody běžně spotřebujete a na co ji chystáte využít. Aby se tolik nekazila, neměla by zůstat příliš dlouho nehybná. Proto je dobré ji pravidelně využívat a přidávat do ní novou. To se ne vždy dá ovlivnit, protože záleží hlavně na přírodě, je ale zbytečné pořizovat si příliš velkou nádrž a vodu v ní hromadit.

Obecně platí, že by uložená voda měla pokrýt vaše nároky na zalévání alespoň na tři týdny, aby vám vydržela v případě delšího období bez dešťů. Na jedno zalití zahrady o rozloze 100 m² je přitom potřeba přibližně kubík vody.

Dešťová voda v domácnosti

Pro využití dešťové vody v domácnosti je důležité myslet na pár věcí. Na odchyt není vhodné používat měděné okapy nebo sbírat vodu z asfaltové či eternitové střešní krytiny. Tyto materiály ji totiž mohou kontaminovat. Zároveň je nutné nainstalovat na okap filtr, nádobu udržovat zakrytou víkem a ideálně ji umístit pod zem.

Na vytírání či běžný úklid si vystačíte s běžným sběrem do sudu, jestli ji ale budete chtít využít i na splachování či praní, je třeba zajistit její přívod do domu a oddělit ho od rozvodu pitné vody, tedy zřídit si takzvaný dvojí rozvod. Ideální je nechat si na něj vypracovat projekt, využití dešťové vody v domácnosti vám totiž musí schválit místní vodárna.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Dešťovku využijete i při úklidu domácnosti, tím dost ušetříte za voduFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Dešťovkou proti vodnímu kameni

Proč zvážit praní dešťovkou? Díky tomu, že je měkká, nevytváří vodní kámen a mnohem méně zanáší spotřebič i potrubí. Navíc se v ní lépe rozpouští prací prášek a tím se snižuje jeho spotřeba. Nejlépe ji využijete v pračkách s oddělenými přípojkami ke dvěma různým zdrojům vody, které si umí zvolit, jakou vodu v jednotlivých fázích praní využijí a pitnou vodu použijí až při posledním máchání.

Sbírat se dá i na balkoně

Pokud máte balkon, nemusíte se sběru dešťové vody vzdát ani v paneláku. Potěšíte tím své pokojovky nebo třeba bylinkovou zahrádku.

Nejjednodušší je přichytit okap na balkon nad vámi a vodu nechat stéct do kanystru na vašem balkoně. Kanystr by měl být neprůhledný a přikrytý víkem, aby byl chráněný před sluncem, nečistotami a komáry, kteří by si z něj mohli udělat líheň. Pro pořízení okapu budete samozřejmě potřebovat povolení majitele balkonu, případně bytového komplexu.

Dotace Dešťovka

Pokud se vodu chystáte sbírat ve větším množství, řešením jsou retenční nádrže, tedy nádoby na sbírání svrchní vody. Můžete je mít postavené na zahradě, lépe ale uděláte, když je schováte pod zem. Voda bude lépe chráněna proti slunci i teplotním výkyvům a zůstane déle čerstvá. Na pořízení nádrže můžete získat i dotaci Dešťovka, jejíž výše se odvíjí od účelu, pro nějž budete vodu sbírat. Dotaci je možné získat i na další vylepšení domu, například střechu pokrytou zelení.

Balkon vám může alespoň z části nahradit celou zahradu. Vypěstujte si na něm květiny, ovoce i zeleninu!

Reklama

Související témata:

Načítám