Hlavní obsah

Dřevěný nábytek: Správná péče se vyplatí

Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Reklama

Péče o dřevěný nábytek není příliš složitá, a pokud se mu budete věnovat pravidelně, odmění se vám dlouhou výdrží a krásným vzhledem. Jak na to?

Článek

Aby vám nábytek vydržel a zachoval si i v budoucnu svůj krásný vzhled, nestačí ho jen jednou za čas oprášit prachovkou. Ale nebojte, péče o něj nezabere příliš dlouho, jen je potřeba dodržovat pár pravidel. Co vyžaduje lamino, masiv nebo dýha? A jak se postarat o exotické dřeviny? Zjistili jsme to za vás!

Dřevo si s vodou nerozumí, tak opatrně

Dřevo je hodně citlivé na vodu, při čištění proto používejte důkladně vyždímaný jemný hadřík a očištěný povrch následně osušte suchou utěrkou. Špatně snáší také drsné houbičky, abrazivní prostředky (lešticí a brusné pasty) a čističe na bázi rozpouštědla. Vybírejte tedy prostředky určené přímo pro nábytek a řiďte se pokyny na obalu.

Prostředek nestříkejte přímo na nábytek, ale nanášejte ho hadříkem nebo utěrkou. Před prvním použitím vyzkoušejte jeho reakci se dřevem na malé, špatně viditelné části.

Foto: yurakrasil, Shutterstock.com

Prostředek nestříkejte přímo na nábytek, ale na hadřík nebo utěrkuFoto: yurakrasil, Shutterstock.com

U lamina pozor na spoje

Lamino je v současnosti nejpoužívanějším materiálem pro nábytek. Jeho povrch je poměrně odolný a snadno se udržuje. Jeho slabinou je voda a vlhkost, převážně ve špatně lepených spojích a hranách. Prach z něj utírejte obyčejnou prachovkou nebo jemným hadříkem. Při čištění si vystačíte s šetrným čisticím přípravkem a utěrkou. Použít můžete i vlažnou mýdlovou vodou, hadřík pořádně vyždímejte a lamino poté vysušte. Důkladní buďte hlavně v okolí hran.

Masiv vyžaduje pravidelnost

Na nábytek z masivu se před používáním nanáší ochranná vrstva laku nebo oleje. Většinou to udělá výrobce a vás čeká jen udržování a průběžné čištění. Nábytek z masivu je dobré udržovat pravidelně a jednou týdně ho setřít lehce vlhčeným hadříkem a následně osušit.

Na lak buďte jemní

Péče o lakovaný nábytek je poměrně snadná, pozor si musíte dát hlavně na poškrábání. K odstranění prachu a menších nečistot stačí pečlivě vyždímaný jemný hadřík. V případě většího znečištění použijte přípravek vhodný na lakovaný materiál. I při správné péči je možné, že lak časem popraská. V tu chvíli je nutné celý kus zbrousit a přelakovat. Zvládnout se to dá svépomocí, pokud si na to ale netroufáte, svěřte vše do rukou profesionála.

Foto: margostock, Shutterstock.com

Na lakované povrchy používejte jen jemné materiály a prostředkyFoto: margostock, Shutterstock.com

Dýha potřebuje určité podmínky

Dýhu nevystavujte přímému slunci, velkým teplotním změnám a působení alkoholu. Nemá ráda ani vlhkost a vodu, proto při jejím čištění používejte jemně navlhčený hadřík. O dýhu ošetřenou lakem se starejte jako o jakýkoliv jiný lakovaný nábytek. Pokud dojde u tenké dýhy k poškození laku, může se při obrušování poničit i horní vrstva materiálu. Proto postupujte velice opatrně.

Luxusnější nábytek potřebuje olej

Olejem se nejčastěji ošetřuje dražší nábytek z masivu. Na jeho čištění je vhodný jemný hadřík navlhčený mýdlovou vodou. Jednou ročně aplikujte na interiérový i venkovní nábytek (u exotického dřeva ideálně 3x do roka) vyživující přírodní olej. Celý povrch pečlivě zbavte veškerého prachu a olej nanášejte v několika vrstvách. Každou nechte dobře zaschnout a zbytky setřete hadříkem. Pokud dojde k poškození, jako jsou rýhy a větší skvrny, je potřeba povrch obrousit brusným papírem (například jemným smirkovým) a napustit olejem.

Exotické dřevo impregnujte

Stále větší popularitě se těší nábytek z exotického dřeva. Je odolný vůči vlhkosti a vodě, hodí se tedy i do koupelny nebo na zahradu. Většinou se prodává bez povrchové úpravy, proto se doporučuje provádět pravidelně impregnaci. Používejte oleje určené pro tvrdá exotická dřeva, naneste je ve směru dřevěných vláken a nechte vpít. Nanést můžete i více vrstev. Na pravidelnou údržbu si vystačíte s prachovkou, případně s mýdlovou vodou a hadříkem.

Věnujete péči o svůj nábytek zvláštní pozornost, nebo ho jen pravidelně zbavujete prachu? A která místa byste neměli opomenout při úklidu?

Reklama

Načítám