Hlavní obsah

Jak si usnadnit vaření a pečení? Pomůže titan i silikon!

Foto: La Almara

Foto: La Almara

Reklama

Jak to udělat, abyste bábovku vždycky vyklopili celou, smažili skoro bez tuku a mytí nádob šlo jako po másle? Na to vše je jedna zaručená odpověď: vyberte si nádobí z kvalitního materiálu. Který to ale je?

Článek

Jestli právě uvažujete o nové formě na pečení, pánvičce nebo sadě hrnců, měli byste si rozmyslet, který materiál pro vás bude ten pravý. „Měl by nabídnout komfort při vaření, snadné mytí, ale třeba i možnost servírování pokrmů z plotny či trouby přímo na stůl nebo uložení do chladničky nebo mrazáku. A samozřejmě i co nejzdravější přípravu,“ říká Iva Pavlousková, tisková mluvčí Datartu.

Nerezové nádobí

Nerez je univerzální řešení pro každého – je dostatečně odolný proti poškození i korozi, dobře se tvaruje, snadno udržuje – může do myčky, dlouho vydrží. Většinou je vhodný i na indukci. „Kvalitní hrnce z nerezové oceli mají silné dno, které se nepřipaluje, jsou odolné vůči vysokým teplotám. I když materiál nereaguje s většinou kuchyňských chemikálií, při dlouhodobějším skladování kyselých nebo zásaditých potravin nebo při mytí v myčce na něm po nějaké době vzniknou skvrny a časem se také jeho povrch opálí,“ říká Iva Pavlousková. To, že nerez patří mezi nejhůř vodivé materiály, řeší výrobci vrstvením povrchového plechu a jeho prokládáním dobře vodivými kovy, většinou hliníkem či mědí.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Sada hrnců Tefal Hero z kvalitní nerezové oceli, skleněné poklice s parním ventilem, silné sendvičové dno Induction pro rychlejší vaření, 3799 Kč. Nerezové nádobí Blaumann Jumbo Gourmet line BL-1637, kvalitní nerezová ocel s pětivrstvým povrchem, ergonomická rukojeť, 1299 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Astra, nerezová pánev, průměr 20 cm, objem 1,5 l, leštěný povrch, ergonomické úchyty, i pro indukci, mytí v myčce, 531 Kč. Pánev All Steel Plus Fiskars, 28 cm, objem 2,5 l, z nerezové oceli, extra silné dno s pěti vrstvami, keramický povrch Ceratec, na indukci i do myčky, 1959 KčFoto: Archiv firem

Teflonové nádobí

Teflon vyhoví těm, kteří neradi myjí nádobí a chtějí jíst zdravěji – je tradičním nepřilnavým povrchem, šetří spotřebu tuku při vaření a pečení, stačí ho většinou jen otřít ubrouskem, a je umyto. Tento povrch je nutné chránit před poškrábáním.

Je dobré vědět, že teflon je patentovaný název jednoho konkrétního výrobce. Ostatní mohou nabízet povrch s jiným názvem, složením a vlastnostmi, takže je dobré se držet doporučení výrobce o správné údržbě, ale třeba i maximální teplotě zahřátí.

O tom, kdy a jak může teflonové nádobí škodit, se dočtete v článku Teflonové nádobí: opravdu vám může ničit zdraví?

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Plech na pečení Tefal EasyGrip, 36 x 23 cm, nepřilnavý povrch, rovnoměrně rozvádí teplo, pokrm se nepřipálí, zdravotně nezávadný, 349 Kč. Forma na bábovku, průměr 28 cm, objem 2,3 l, litý hliník, nepřilnavý povrch bez PFOA, v e-shopu Chefshop za 1199 Kč. Kulatá dortová forma BergHoff, průměr 26 cm, výška 7 cm, nepřilnavá vrstva Ferno Green bez PFOA, v e-shopu Homeware za 560 KčFoto: Archiv firem

Titanové nádobí

Titanové nádobí je dražší a potěší zejména ty, kteří chtějí vařit maximálně pohodlně a bez připálení – má základ z hliníku, na který se nanáší několik vrstev rozemleté keramiky s oxidem titaničitým. Výsledkem je dokonale nepřilnavá a odolná vrstva, která může být doplněna například granitem. Toto nádobí se snadno udržuje, nemusíte na něj dávat moc tuku, může do myčky. Hodí se na vaření, dušení, pečení i zapékání a udržuje teplotu pokrmu ještě dlouho po vypnutí spotřebičů.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Titanový hrnec Eta Titanium Plus, objem 6,3 l, hmotnost 3 kg, s granitovým povrchem, 1999 Kč. Klausberg, sada titanových hrnců Wood Line, trojitá nepřilnavá vrstva granitu, v e-shopu Kuchyně–jídelna za 2010 Kč. Protitan pekáč na kačenu se skleněným víkem od Top Alulit, linie Granit, 25 x 35 x 13 cm, objem 7,9 l, litý hliník, v e-shopu Znackovenadobi za 2399 KčFoto: Archiv firem

Litinové nádobí

Litinové nádobí je „nesmrtelné“ díky své odolnosti, vhodné je hlavně pro ty, kteří rádi a hodně vaří. Hodí se na všechny druhy sporáků a do všech trub, vyniká skvělou akumulační schopností, hodí se i na úsporné, pomalé pečení a vaření. I litinové nádobí bez smaltovaného povrchu může být nepřilnavé, stačí, když se vypálí. Stane se tak používáním, anebo to můžete udělat sami: pečlivě nádobu uvnitř vydrhněte drátěnkou, omyjte ji a po zaschnutí vymažte olejem. Nechte vypálit v troubě při teplotě kolem 120 °C dvě hodiny. 

Litinové nádobí je ale často pokryto vrstvou smaltu, který je odolný vůči vysokým teplotám i chemikáliím. Ten rozhodně nevypalujte. Jeho výhodou je velmi snadné mytí, kdy se dají drobné přichyceniny lehce odmočit. Nevýhodou litiny je ovšem v obou typech její vysoká hmotnost.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Litinový hrnec Lava Metal, objem 4,7 l, hmotnost 6,8 kg, síla dna 5 mm, síla stěn 4 mm, na Zboží.cz seženete od 1659 Kč. Grilovací litinová pánev Lodge, průměr 26 cm, hmotnost 2,7 kg, 1190 Kč. Litinová forma na bábovku Belis Queen Line, průměr 27 cm, hmotnost 4,5 kg, v e-shopu Od kulináře za 999 KčFoto: Archiv firem

Keramické a skleněné nádobí

Keramiku a sklo ocení ti, kteří nemají plynový sporák a dají i na to, aby vařili v pohledném nádobí. Nádobí z těchto materiálů nesmí přijít do kontaktu s přímým ohněm. „Musíte počítat s tím, že pečení v keramické formě trvá delší dobu, a hlavně nesmíte zapomenout ji pořádně vymazat. Moučníky jsou z ní ale výborné. Tyto materiály totiž absorbují teplo, které postupně uvolňují, takže koláče a nákypy jsou krásně a rovnoměrně propečené,“ říká Ondřej Suchan, vedoucí prodejny Chefshop.

Nádobí z keramiky i skla můžete dát z trouby dát rovnou na stůl a servírovat, po vychladnutí pak do lednice a mrazáku. Nevýhodou může být to, že nádoby z těchto materiálů bývají těžké, a také křehké, čili pád či náraz nevydrží.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Forma Emile Henry, průměr 28 cm, burgundská keramika odolná proti nárazům, poškrábání a teplotním šokům, v e-shopu Chefshop za 865 Kč. Keramická zadělávací mísa na těsto, průměr 22 cm, ručně vyráběná ze silné a kvalitní keramiky, do myčky i mikrovlnky, v e-shopu La Almara za 459 Kč. Římský hrnec Pataki Kerámia, 38 x 26 x 18 cm, objem 7 l, bez glazury, v e-shopu Kuchynskepotreby za 485 KčFoto: Archiv firem

Silikonové formy

Silikon budou milovat všichni, kteří rádi pečou sladké a zdobí. Nehodí se na přímý oheň, lze ho proříznout a při nesprávném skladování se může deformovat. Kromě toho ale přináší samé klady –  je lehký, nepřilnavý, stálobarevný, s dlouhodobou životností a nepohlcuje pachy, snese teploty od –40 °C do +230 °C. Můžete ho použít do všech druhů trub, včetně mikrovlnné. Velmi snadno se udržuje. „Při mytí v myčce se může stát, že se nevymyjí všechny záhyby formy, proto je někdy lepší to udělat ručně,“ doplňuje Tereza Olszyński z e-shopu La Almara a dodává: „Také bych si dávala pozor na velmi levné silikonové výrobky, lepší je si připlatit za produkt renomovaného výrobce a neriskovat, že použitý materiál bude zdraví škodlivý.“

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Netradiční silikonová vysoká forma na bábovku Katedrála, výška 10,5 cm, průměr 22,5 cm, v e-shopu Dedra za 169 Kč. Forma na makronky Tescoma Delícia SiliconPrime, 39 x 27 cm, 299 Kč. Clever Baking Bábovka Villeroy & Boch, průměr 25 cm, s odnímatelnou střední částí na dávkování ingrediencí, v e-shopu Luxury Table za 1082 KčFoto: Archiv firem

Na jaký materiál v kuchyni nedáte dopustit vy?

Reklama

Načítám