Hlavní obsah

Co obsahuje cukrářské zdobení? Cukr, ale i hliník nebo mleté broučky

Foto: Thinkstock

Vašim dortům a sladkostem dodají šmrnc, ale třeba i trochu hliníkuFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sypete na svoje moučníky kupované cukrářské zdobení? Možná vás překvapí, co všechno v něm je. Podívali jsme se na to za vás!

Článek

Že bude v cukrářském zdobení cukr, to je asi jasné. Ale čekali byste tam hliník, oxidy železa nebo titanovou bělobu? Právě ty jsme objevili v několika druzích zdobení, která jsme našli na trhu. Zvolili jsme ta nejběžnější cukrová, čokoládová i jiná a seřadili je v hodnocení podle ceny za 100 gramů.

Gunthart Ozdoba z cukru – písmenka

Foto: archiv redakce

Složení: cukr, rýžová mouka, zcela hydrogenizovaný podzemnicový olej, bramborový škrob, aroma, barviva: E101, E 120, E132, E160a. Cena: 100 g za 39,90 KčFoto: archiv redakce

Hodnocení:Pod čísly éček se skrývá riboflavin, košenila, tedy barvivo pocházející z mletých brouků (prý se podílí na vzniku hyperaktivity dětí), potravinářská modř a karoteny. Překvapením může být použití oleje – v tomto případě hydrogenizovaného, tedy uměle ztužovaného, tuku z arašídů. Vzhledem k obsaženým barvivům bychom posypem šetřili, zvlášť, pokud jde o moučník pro děti.

Stříbrné a bílé kuličky Dr. Oetker

Foto: archiv redakce

Složení: cukr, pšeničný škrob, glukózový sirup, barviva (titanová běloba, oxidy železa a hydroxidy železa, pigment hliník), protispékavá látka (křemičitan draselno-hlinitý), pepřová želatina, rostlinný tuk, lešticí látky (včelí vosk, šelak). Cena: 65 g za 39,90 Kč/ za 100 g 61,40 KčFoto: archiv redakce

Hodnocení:I když se můžete divit, že v něčem k jídlu je titanová běloba, je to velmi často používaná látka. Pod označením E171 ji můžete najít i v pastách na zuby, žvýkačkách, ale i v opalovacích krémech. Nesmí se používat jen do potravin pro děti. O její škodlivosti se vedou spory, ale prokázána nebyla.

V těchto kuličkách najdete i méně obvyklé látky, jako je oxid železa a hydroxid železa. Jsou považována za bezpečná éčka s označením E172. Při větší spotřebě je problematičtější křemičitan draselno-hlinitý, čili E555, který obsahuje hliník. Tady bychom tedy sypali na dorty opravdu lehce.

Juweel Sweet decor Strouhaná hořká čokoláda

Foto: archiv redakce

Složení: Kakaová hmota 49 % hmotnosti, cukr, kakaové máslo 2 % hmotnosti, emulgátory: sójový lecitin, polyglycerol-polyricin-oleát. Cena: 100 g za 24,90 KčFoto: archiv redakce

Hodnocení: Hořká čokoláda musí obsahovat minimálně 35 % kakaové sušiny, což tato bohatě splňuje. I další použité látky jsou považovány za bezpečné, čili posypat si dort tímto zdobením klidně můžete.

Cukrářské zdobení barevné Carla

Foto: archiv redakce

Složení: cukr, glukózový sirup, dextrin, pšeničná mouka, přírodní barviva (košenila, kurkumin, annato, karoteny), barvivo (brilantní modř), aroma, leštící látky (včelí vosk žlutý, talek, parafinový olej). Cena: 21,90 Kč za 80 g/100 g za 27,40 KčFoto: archiv redakce

Hodnocení:Možná se zarazíte na obsahu dextrinu E1400, ale jde o bezpečnou, a dokonce tělu přínosnou látku vyráběnou ze škrobové pasty. Za problematická lze považovat opět jen barviva – již zmíněnou košenilu, ale i annato, na které si mají dávat pozor alergici. Diskutuje se i o škodlivosti brilantní modři, tedy E 133, na ní by si měli dát pozor lidé alergičtí na aspirin. I tady doporučujeme používat jen malé množství zdobení.

Griliáš Kovandovi

Foto: archiv redakce

Složení: cukr 80 %, lískové ořechy 20 %. Cena: 80 g za 39,90 Kč/ za 100 g 49,90 KčFoto: archiv redakce

Hodnocení: I doma byste si vyrobili griliáš z těchto surovin, jen to většinou bývá v poměru jedna ku jedné, kdežto tady má cukr těžkou přesilovku. Ale jinak je složení zcela v pohodě.

Cukrová číslice na dort Cake

Foto: archiv redakce

Složení: cukr, škrob, glukózovaný sirup, aroma, sušené vaječné bílky, barvia: košenila, amoniakový sulfitový karamel a titanová běloba. Cena: 11 g za 19,90 Kč/100 g za 181 KčFoto: archiv redakce

Hodnocení:Dekorace z cukrového komprimátu se svíčkou ve vrchní části je méně obvyklou ozdobou. Vzhledem k použitým barvivům bychom její konzumaci spíše nedoporučovali, i když jde o tak malé množství. Je třeba vědět, že zmíněný karamel se vyrábí z různých druhů cukrů (glukóza, laktóza, atd.), které mohou být vyráběny z pšenice, proto by se měli jeho konzumaci vyvarovat alergici a nemocní s celiakií.

E150c a E150d, tedy amoniakový a amoniak sulfitový karamel mohou snižovat vstřebávání různých druhů léků (například na epilepsii).

Závěr:Dekorace na moučníky a cukroví obsahují látky, kterým by se měly vyhnout hlavně děti – ale v těchto výrobcích pro ně nejsou velkým nebezpečím, vzhledem k tomu, kolik se jich používá. Co se ceny týče, ve valné většině platíte hlavně za cukr a směs éček. Je tedy na vašem uvážení, zda se bez těchto dekorací obejdete, nebo je pro vás vzhled důležitý natolik, že do nich investujete.

Používáte při pečení cukrářské zdobení? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám