Hlavní obsah

Vinná klobása: 3 pečené variace. Neskutečně dobré!

Foto: Jakub Jurdič

Z vinné klobásy jde připravit nejeden chuťový zážitek!Foto: Jakub Jurdič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vinnou klobásu většina z vás určitě zná v její klasické podobě – stočenou do šneka a osmaženou buď jen tak, nebo v trojobalu. My jsme se dnes vrhli na pečené variace: pozor, všechny jsou návykové!

Článek

Když jsem před nedávnem byla o víkendu u maminky a ta mi předložila pochoutku mého dětství a rychlé levné jídlo let studentských, tedy šneka z bílé klobásy s brambory, zhrozila jsem se jedné věci: že jsem za dva roky působení na ProŽeny.cz ještě nevěnovala vinné klobáse ani jeden jediný článek.

Pokud tedy klobásu neděláte jen proto, že je její příprava prostě neuvěřitelně rychlá, ale milujete ji stejně jako já hlavně kvůli její jemné chuti, vyzkoušejte všechny tři dnešní recepty. Jeden je lepší než druhý, o čemž svědčí i to, že se na ně fotograf Kuba vrhl s takovou rychlostí, že jsme je málem ani nestihli vyfotit :-).

Klobása pečená se zeleninou

Na 3 porce potřebujete:asi 300 g vinné klobásy, 2 stonky řapíkatého celeru, 2 papriky, 1/2 velké cibule, 3 plátky slaniny, 6 brambor, hladkou mouku na obalení, sůl, čerstvě mletý pepř, podle aktuálního stavu čerstvé bylinky a olivový olej.

Foto: Jakub Jurdič

Klobásu můžete zapéct se zeleninou podle aktuální sezonyFoto: Jakub Jurdič

Postup:Zeleninu můžete použít prakticky jakoukoli, já jsem tentokrát v lednici našla papriku a cibuli a přikoupila si jen řapíkatý celer. Ten nasekejte na tenké plátky a orestujte dozlatova na olivovém oleji. Brambory omyjte, nakrájejte na tenké plátky a dejte na 10 minut předvařit do osolené vody. Klobásu smotejte do tří šneků, každý z nich zpevněte propíchnutím špejlí a obalte v hladké mouce.

Cibuli a papriku nakrájejte na kolečka a pečicí papír na plechu potřete troškou oleje. Teď už stačí vrstvit: na plech položte klobásu, na ni dejte cibuli, plátek slaniny, papriku a orestovaný celer. Navrch dejte plátky brambor a vše opepřete. Podle sezony můžete vrstvy proložit čerstvými bylinkami. Plech vložte do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia a pečte asi 30–35 minut dozlatova.

Koláč s klobásou, cibulí, jablky a šalvějí

Na 4 porce potřebujete: 250 g základního kynutého těsta (použijte třeba to z receptu na focacciu zde), 350 g vinné klobásy (ideálně silnější verzi), řepkový olej na smažení, 1 červenou cibuli, 1/2 červeného jablka, hrst čerstvé šalvěje, 2 lžíce olivového oleje a 2 lžíce ostré hořčice.

Foto: Jakub Jurdič

Kombinace jemné klobásy, jablek, cibule a hořčice je netradiční, ale chuťově dokonalá!Foto: Jakub Jurdič

Postup: Kdysi jsem někde zahlédla podobný recept s kuličkami z mletého masa, z vinné klobásy je to lepší. A ještě, než začnete protestovat: ne, kuličky z ní se nerozpadnou, naopak krásně drží pohromadě! Troubu zapněte na 200 stupňů. V pánvi rozpalte na střední teplotu dostatečnou vrstvu oleje. Z klobásy vytlačujte kousky masa a ty vkládejte do oleje, střívko samozřejmě jednou čas odstřihněte, ať nepřekáží ;-). Kuličky osmažte ze všech stran dozlatova, dohromady to netrvá déle než 3 minuty.

Na plech nebo do zapékací misky dejte na pečicí papír vyválené kynuté těsto, použít ale jde i těsto křehké nebo listové. Cibuli nakrájejte na osminky, jablko na tenké měsíčky, šalvěj nasekejte nahrubo a vše promíchejte s trochou olivového oleje. Těsto potřete hořčicí a rozložte na něj směs jablek a cibule a předsmažené kuličky. Vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 30–35 minut dozlatova. Hotovo!

„Full English“ z jednoho pekáčku

Na 4 porce potřebujete: 300 g vinné klobásy, 6–8 vajec, 4 malá rajčata, 100 g slaniny vcelku (tu můžete vynechat), 1 rohlík, 1 lžíci hrubozrnné hořčice, 1 lžíci medu, 50 g másla a pažitku na posypání. Aby jídlo bylo jako opravdu „full English breakfast“, teda pravá anglická snídaně, můžete podávat s ohřátými fazolemi v rajčatové omáčce!

Foto: Jakub Jurdič

Klobásky, vajíčka, rajčata a toasty. Anglická snídaně vás zasytí na celý den!Foto: Jakub Jurdič

Postup: Klobásu postupně kroucením rozdělte na asi 6–8 cm dlouhé kousky – maso ve střívku vždy prsty promáčkněte, v tomto místě střívko důkladně několikrát překruťte a následně rozřízněte nebo přestřihněte. Rajčata příčně rozpulte a oboje urovnejte do zapékací misky vymazané kouskem másla. Tu pak vložte do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečte asi 20 minut.

Hořčici smíchejte s medem, rozpusťte zbytek másla a rohlík nakrájejte na tenká kolečka. Misku vyjměte z trouby a klobásky pokapejte připraveným hořčičným dresinkem. Mezi klobásy a rajčata rozklepněte vajíčka a navrch položte několik koleček rohlíku, která jste vždy z horní strany namočili v másle. Žloutky vajec zlehka osolte a vše vraťte ještě asi na 15 minut do trouby, záleží, jak moc tekuté či hotové žloutky vajec chcete mít. Podávejte se zmíněnými fazolemi nebo prostě jen tak.

Jak děláváte vinnou klobásu vy? Klasicky ji smažíte, nebo se občas pustíte i do nějakého jiného receptu?

Načítám