Hlavní obsah

Co se sbírkou oblázků? Proměňte ji ve svícen, číslo popisné nebo stojan na mobil!

Foto: shutterstock

Foto: shutterstock

Reklama

Vozíte si kamínky z dovolené u moře, z výletů, sbíráte je na procházce? Pak se vám rozhodně hodí pár tipů, jak je využít při výrobě dekorací!

Článek

Pokud oceníte přírodní krásu oblázků všech tvarů, velikostí a barev, můžete si jimi vyzdobit byt. Neznamená to ale, že budou jen tak ležet na misce, i když i to je prima. Můžete je použít také trochu kreativněji a udělat z nich například stojánek na mobil, domovní číslo nebo svícen. Pokud oceníte inspiraci, máme pro vás pár nápadů.

Domino pro berušky

S kamínky může být i zábava – stačí, když je nabarvíte a zahrajete si s nimi domino. Hrací plochu můžete namalovat třeba křídou na betonový chodník nebo stůl na terase.

Foto: Eva Malúšová

Kameny mohou být jen bílé a černé, ale nebyla by to škoda?Foto: Eva Malúšová

Kamenný květináč

Kamínky dekorovaný květináč se vám na balkoně nebo parapetu rozhodně větrem nepřeklopí. Kamínky lepte dvousložkovým lepidlem, které je určeno na sklo a keramiku. Pokud bude vystaven dešti, nakonec přetřete či přestříkejte bezbarvým lakem.

Foto: Eva Malúšová

Mezi kamínky můžete občas nalepit i mušličku nebo barevný korálekFoto: Eva Malúšová

Kamenný závěs

Do rohu terasy, ale klidně i na zeď můžete pověsit drátěný závěs s kamínky. Když ho dáte zespoda závěsného květináče, bude ten stabilnější při větším větru. Výroba je velmi jednoduchá – stačí koupit měkký, tvarovatelný drátek a kamínky jím ovázat tak, aby nevypadly.

Foto: Eva Malúšová

I v tomto případě můžete kamínky střídat s kousky barevného sklaFoto: Eva Malúšová

Hora se svíčkou

Vyberte podobně velké, ale i trochu ploché kamínky a postavte z nich podobnou věž, která poslouží jako krásný svícen. Kamínky můžete obarvit, pomalovat nebo přelakovat, ale jak vidíte, lze je nechat i přírodní. Poréznější kamínky udrží i tavná pistole, ostatní lepte dvousložkovým lepidlem.

Foto: Eva Malúšová

Podobná věž z velkých valounů se může stát dominantou zahradyFoto: Eva Malúšová

Kámen ve skle

Ze zavařovací sklenice nebo jiné vhodné nádoby si díky kamínkům můžete velmi lehce udělat závěsnou lucernu. Poutko na zavěšení je z drátu.

Foto: Eva Malúšová

Lucerna se hodí ven i dovnitř a můžete do ní použít různé druhy svíčekFoto: Eva Malúšová

Stojánek na mobil

Oblázky z pláže či jiné drobné kamínky se hodí i při výrobě stojánku na mobil. Kamínky spojte tavnou pistolí, a až dokonale zaschne, natřete je ještě celé lepidlem – v tomto případě to je lepidlo s flitry, které dodají kamínkům trochu lesku.

Foto: Eva Malúšová

Pevnější dno stojánku vyrobíte, když kamínky přilepíte například na kus kartonu nebo korkuFoto: Eva Malúšová

Číslo popisné

Chcete být originální už u vstupních dveří nebo branky? Tak si vyrobte číslo popisné právě z kamínků. Těžko si troufnete lepit kameny přímo na sloupek nebo zeď, tak se vyplatí použít třeba menší betonovou dlaždici nebo jiný odolný materiál. Na něj si pak kamínky rozložte do požadovaného tvaru a opatrně označte jejich polohu tužkou. Dodržujte doporučení z obalu lepidla a nechejte spoj řádně vyzrát, než tabulku umístíte ke dveřím.

Foto: Eva Malúšová

Kamínky můžete pomalovat či natřít, použijte ale jen takové barvy, které se v dešti neroztečouFoto: Eva Malúšová

A jak to udělat, aby na vás působil dobře kámen v interiéru? Tady se dozvíte, jak si s ním poradit.

Reklama

Načítám