Hlavní obsah

Čočka na kyselo se slaninou a vajíčkem

Hodnocení:
(11)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Jen máloco vás postaví na nohy tak dobře, jako klasická česká čočka na kyselo. Ať už jste večer pili nebo ne, na Nový rok by na vašem stole neměla chybět!

Ingredience pro:
4 porce
Čočka
  • 250 g hnědé čočky
  • 1 bobkový list
  • 1/2 lžičky tymiánu
  • sůl
  • 1 cibule
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
  • ocet 8%
  • mletý černý pepř
K podávání
  • 4 plátky uzeného masa
  • 4 vejce
  • 4 kyselé okurky
  • 1 cibule
  • řepkový olej
Článek

Postup

Krok 1: Čočku den předem namočte, poté slejte a zalejte čistou vodou, aby hladina sahala asi 1 cm nad ni. Osolte, přidejte bobkový list a tymián a povařte do změknutí. Mezitím na troše oleje osmažte cibuli, osolte, zasypejte moukou, ještě chvilku opékejte a zřeďte trochou vody (pokud se nevyvařila všechna voda z čočky, použijte tu). Přidejte čočku, nechte společně povařit a ochuťte octem a čerstvě mletým pepřem.

Krok 2: Podávejte s opečeným nebo uvařeným uzeným, volskými oky, okurkami a opečenou cibulkou.

Co připravit předem: Předem rozhodně namočte čočku, mnohem rychleji se pak uvaří. Jestli čekáte opravdu „výživné" ráno, raději ji i uvařte, ať máte na oběd o starost méně.

A co jíte na Nový rok vy?

ynezorPumanzeSaNyknalC