Hlavní obsah
3,2
(104)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Jen máloco vás postaví na nohy tak dobře, jako klasická česká čočka na kyselo. Ať už jste večer pili nebo ne, na Nový rok by na vašem stole neměla chybět!

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Čočka
  • 250 g hnědé čočky
  • 1 list bobkového listu
  • 1/2 lžičky čerstvého tymiánu
  • 1 lžička soli
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce octa 8%
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
K podávání
  • 4 plátky uzeného masa
  • 4 ks vejce
  • 4 ks kyselých okurek
  • 1 ks cibule
  • 5 lžic řepkového oleje
Článek

Postup

01.

Čočku den předem namočte, poté slejte a zalejte čistou vodou, aby hladina sahala asi 1 cm nad ni. Pokud jste nestihli namočit, nevadí, jen musíte vařit o to déle.

Osolte, přidejte bobkový list a tymián a povařte do změknutí. Mezitím na troše oleje osmažte cibuli, osolte, zasypejte moukou, ještě chvilku opékejte a zřeďte trochou vody (pokud se nevyvařila všechna voda z čočky, použijte tu). Přidejte čočku, nechte společně povařit a ochuťte octem a čerstvě mletým pepřem.

Krok 2: Podávejte s opečeným nebo uvařeným uzeným, volskými oky, okurkami a opečenou cibulkou.

Co připravit předem: Předem rozhodně namočte čočku, mnohem rychleji se pak uvaří. Jestli čekáte opravdu „výživné" ráno, raději ji i uvařte, ať máte na oběd o starost méně.

A co jíte na Nový rok vy?

Související témata:

Načítám