Hlavní obsah

Coco Chanel: Žena, která změnila svět!

Foto: javno.com

Coco Chanel změnila svět módyFoto: javno.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Autorka celé řady módních vynálezů, které nám věrně a samozřejmě slouží dodnes. Pokaždé myslela v první řadě na to, aby se ženy v jejích modelech cítily pohodlně a její styl ovlivňuje naše současné šatníky. Jaká vlastně byla?

Článek

Narodila se 19. srpna 1883 v malém francouzském městečku Saumur. Pravým jménem Gabrielle Bonheur Chanel. Jako jedna z prvních zástupkyň ženského pohlaví se nebála ostříhat si vlasy úplně nakrátko a nejen tím vnesla do světa ženské módy prvky pánského stylu. Kdyby nebylo její tvrdohlavosti, asi bychom dodnes nosily nepohodlné, nepraktické a hlavně svíravé šaty.  Kromě parfémů se proslavila i svým stylovým pojetím dámského oblečení.

Nelítostný boj za své sny

V životě to neměla lehké. Předčasně dopěla, když se musela po smrti matky a následném zmizení jejího otce postarat o své čtyři sourozence, které vychovávala v sirotčinci. Už tehdy věděla, že jediný recept na to, jak se zbavit chudoby, je tvrdá práce. Byla sebevědomá a hlavně věřila v lepší budoucnost, což jí pomáhalo v osobním nelítostném boji za své sny, představy a touhy. Nejprve to zkoušela v kabaretu jako zpěvačka. Tam získala svou přezdívku Coco (vycházelo to z nápěvku, který zpívala... Ko-Ko-Ri-Ko). Už tehdy se výrazně oblékala a svým stylem se lišila od ostatních dívek. A právě láska k módě ji nakonec dohnala k budování kariéry oděvní návrhářky. Nebyl to ovšem její nápad, ale přátel, kteří bezmezně obdivovali její vlastnoručně vyráběné originální klobouky a začali jí zadávat první zakázky.

Foto: kreativita.net

Nejproslulejší parfém - Chanel No.5Foto: kreativita.net

Milenecké avantýry

Drobná žena (měřila 158 cm) nikdy neměla děti. Za své jediné dítě považovala firmu Chanel, které obětovala celý svůj život. Ač slavná a muži obletovaná, provázela ji vnitřní samota. Muži ovšem sehráli v jejím životě zásadní roli. Přednost dávala charizmatickým boháčům, ráda se od nich nechala hýčkat.

Kromě mužů měla slabost i pro parfémy. Její slavný kousek Chanel N ° 5 z roku 1921 s kubistickým flakonem (název vychází z pověrčivosti návrhářky, jelikož číslo 5 bylo její šťastné) nadchl ženy po celém světě. Marylin Monroe o něm prohlásila, že je to jediná věc, kterou si na sebe před spaním obléká. V parfému bylo poprvé v historii přiznáno do té doby odmítané použití syntetických prvků. Ještě dnes se prodá na 70 000 flakonů ročně.

Módní ikona ovlivňovala zejména umělecké kruhy, ve kterých se pohybovala. Sama se ovšem stala ženou č. 1 pro spoustu svých milenců. Všichni její muži byli pro ni inspirací, z jejích modelů to bylo patrné. Obsahovaly prvky tradiční pro rodnou zemi jejího momentálního partnera.

Ženskost především

Firmu založila v roce 1910 v Paříži. Ve svém butiku v legendární čtvrti Rue Cambon navrhovala vysoce elegantní a pohodlné oblečení, které i nosila. Nechtěla však dělat módu pro bohaté dámy. Chtěla tvořit oblečení, které by mohly nosit všechny ženy. Její modely jsou plné volnosti a ženskosti. Netrvalo dlouho a stala se miláčkem nejen celé Paříže. Obdivovatele si získala svým ojedinělým šarmem, nápaditostí a svéhlavou povahou.

Foto: peatom.info

Coco tvořila módu pro všechny ženyFoto: peatom.info

Mezi revoluční novinky, které s sebou přinesla, patřily např. lakované boty na nízkém podpatku s černou špičkou nebo „malé černé" šaty, které podle ní musela mít každá žena ve svém šatníku. Potrpěla si i na netradiční kombinaci látek a materiálů. Slavný módní dům v současnosti vlastní pravnuci Pierra Wertheimera Alain a Gerard. Pierr byl obchodním partnerem Coco Chanel už od roku 1924. Dnes oblečení navrhuje známý návrhář Karl Lagerfeld.

Francie ji odsoudila

Během 2. světové války se na nějakou dobu odmlčela. Dokonce svůj módní dům na čas zavřela. Její návrat v roce 1954 významně poznamenala její avantýra s německým špionem během války. (Bylo jí úctyhodných 71 let.) Ani tehdy to neměla lehké. Obrátily se proti ní francouzské módní časopisy, které se snažily její návrat všemožně znemožnit. Byla odsouzena ještě dříve, než mohla představit svou novou kolekci. Coco Chanel se ovšem navždy zapsala do dějin módy a její tehdejší novinky jsou i dnes stále moderní. Že měla smysl pro styl, dokazovala prakticky do posledního dechu a ve svém kostýmu v hotelu Ritz také zemřela.

Foto: rowthree.com

Coco Chanel představuje ve filmu Audrey TautouFoto: rowthree.com

Pozvánka do kina

Už v roce 1969 se život Coco Chanel stal předlohou velmi úspešného broadwayského muzikálu, kde si hlavní roli zahrála Katherine Hepburn. Že filmaře tato módní ikona zaujala, dokazuje i film, který se teď právě chystá do našich kin a vy tak máte jedinečnou příležitost prožít její životní příběh. Pod taktovkou režisérky a také scénáristky Anne Fontain si hlavní roli zahrála Audrey Tautou. Další role ztvárnili např. Benoit Poelvoorde, Alessandro Nivola, Marie Gillain. Více info najdete na zahraničních stránkách filmu: http://wwws.warnerbros.fr/cocoavantchanel/.

Reklama

Související témata:

Načítám