Hlavní obsah

Kynutý čokoládový pletenec krok za krokem. Naučte se ho s námi!

Foto: Greta Blumajerová

Upečte si tradiční sladkost židovské a východoevropské kuchyně – kynutou babku!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Cukroví i vánočka už jsou snědené a rodina (no dobře, možná trochu i vy sami) se opět pídí po něčem sladkém? Upečte si tradiční kynutý pletenec podle našeho návodu krok za krokem!

Článek

Babka je kynuté pečivo na pomezí sladkého chleba a koláče s původem ve východoevropské a židovské kuchyni. Odtud se ale rozšířilo i do ostatních koutů světa – populární je hlavně v Severní Americe. Voní po másle a skořici a naplnit je můžete v podstatě čímkoli sladkým.

Kynutá babka

Na 2 koláče potřebujete: ¾ kostky droždí, ½ hrnku mléka, 4 a ½ hrnku hladké mouky, 1/3 hrnku cukru krupice, 3 vejce, 125 g másla, ¼ lžičky soli, ½ lžičky vanilkového extraktu, mouku na podsypání

Na čokoládovou náplň: 60 g čokolády na vaření, 62,5 g másla, 1,5 lžíce cukru moučka, 2 lžíce holandského kakaa, ½ lžičky skořice

Na ovocnou náplň: ½ sklenice výraznějšího džemu (jahody, lesní ovoce, borůvky), 2 lžíce mandlových lupínků

Foto: Greta Blumajerová

Kynuté máslové těsto doplňte čokoládovou, ovocnou či skořicovou náplníFoto: Greta Blumajerová

Postup: Droždí rozdrobte do misky, zasypejte lžící cukru a míchejte do rozpuštění. Přidejte polovinu ohřátého mléka a 2 lžíce mouky a nechte asi 10 minut v teple vzejít kvásek. Jestli máte doma spíš zimu, vyhřejte troubu na 50 °C, vypněte ji a těsta nechte kynout v ní. Mezitím ve větší míse smíchejte zbylou mouku, cukr, mléko, vejce, rozpuštěné máslo, sůl a vanilku. Přidejte vzešlý kvásek a vypracujte hladké těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte v teple asi hodinu kynout. Mezitím smíchejte rozpuštěnou čokoládu a máslo s cukrem, kakaem a skořicí.

Foto: Greta Blumajerová

Droždí rozpusťte se lžící cukru, přidejte dvě lžíce mouky a polovinu teplého mléka a nechte v teple vzejítFoto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Mezitím v míse smíchejte všechny zbývající surovinyFoto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Přidejte vzešlý kvásekFoto: Greta Blumajerová

Vykynuté těsto rozdělte na dvě poloviny, na pomoučené ploše vyválejte na tenký čtverec a kromě asi 1 cm okrajů celé potřete čokoládou. Zarolujte a dejte na 15 minut zatuhnout do mrazáku – náplň tak při následném krájení nevyteče. Poté roládu podélně rozkrojte a spleťte do copu. Stejně postupujte s druhou polovinou těsta a džemem. Díl s džemem ještě posypejte mandlemi. Pletence nechte ještě asi 40 minut v teple kynout a poté pečte při 180 °C 30 až 40 minut.

Foto: Greta Blumajerová

A vše zpracujte na hladké těstoFoto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Po vykynutí polovinu těsta rozválejte, potřete náplní, zarolujte a nechte v mrazáku zatuhnout. Ostrým nožem pak roládu podélně rozřízněteFoto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Oba konce spleťte do copu a nechte ještě asi 40 minut kynoutFoto: Greta Blumajerová

  • Koláč můžete upéct i s makovou či ořechovou náplní nebo použít svoji oblíbenou sladkou pomazánku (třeba domácí nugetu či nutellu).
  • Aby pletence lépe držely tvar, a byly vyšší, upečte je ve formě na biskupský chlebíček.
  • Pro svátečnější verzi ještě posypejte koláč drobenkou nebo ho ihned po upečení potřete sirupem svařeným z půl hrnku vody a půl hrnku cukru krupice.
Foto: Greta Blumajerová

U nás už to nádherně voní...Foto: Greta Blumajerová

Chystáte se o víkendu péct, nebo ještě dojíždíte cukroví?

Reklama

Související témata:

Načítám