Hlavní obsah

Crêpes Suzette: pomerančové palačinky

Hodnocení:
(141)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
10 minut
Náročnost
nízká

Tradiční francouzský dezert vyzdvihuje zdánlivě obyčejné palačinky lahodným karamelovo-pomerančovým sirupem. Hotové jsou během pár minut, tak zkuste tuhle léty ověřenou klasiku také ochutnat!

Ingredience pro:
2 porce
Na palačinky
  • 1 vejce
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 60 g polohrubé mouky
  • 120 ml mléka
  • tuk na smažení
Na sirup
  • 30 g cukru krupice
  • 50 g másla
  • 1 pomeranč
  • 50 ml pomerančového likéru
Článek

Postup

Krok 1: Všechny ingredience na palačinky prošlehejte (mouku můžete dát klidně hladkou), a pokud máte čas, nechte asi 20 minut odležet, s těstem se pak bude lépe pracovat a palačinky se nebudou trhat.

Krok 2: Mezitím nechte zkaramelizovat cukr s máslem, přilijte vymačkanou pomerančovou šťávu a podle chuti i trošku ostrouhané kůry (když jí je moc, nebo použijete i bílou část, může být hořká) a nechte pár minut provařit do zhoustnutí. Já jsem si pár dílků pomeranče vyloupala a na závěr přidala k sirupu. 

Krok 3: Na máslem nebo olejem potřené pánvi usmažte čtyři palačinky.

Krok 4: Usmažené palačinky složte napůl a ještě jednou napůl do šátečku a nechte prohřát v sirupu. Nyní se rozhodněte, jestli alkohol vmícháte přímo k sirupu, nebo budete dezert zapalovat. V tom případě vše přelijte panákem likéru Grand Marnier, Cointreau či jiného likéru typu triple sec, případně i koňakem nebo brandy, a opatrně zapalte.

Tip: Omáčku dochuťte trochou citronové šťávy, dodá jí příjemný šmrnc.

Máte radši palačinky na slano nebo na sladko?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek