Hlavní obsah

Že jsou palačinky nuda? Vsaďte na barevné těsto i originální náplně!

Foto: Greta Blumajerová

Palačinky poslouží jako dezert i elegantní hlavní chod

Suroviny na ně sice máte většinou doma, ale palačinky vám nepřipadají jako zrovna originální jídlo? S našimi tipy se to zaručeně změní – vsaďte na barevné těsto a originální náplně!

Článek

Palačinky jsou neuvěřitelně variabilní – můžou být zelené (jako tyto špenátové), na slano (naše oblíbené jsou maďarské hortobágy) i na sladko (třeba „opilé“ pomerančové). Stačí prostě málo, a hned je na světě originální jídlo nebo dezert. Dneska jsme vsadili na růžové těsto, bezlepkovou variantu s masovou náplní a voňavý citronovo-makový dezert s jahodami. Varování: riziko mizení palačinek už při smažení!

Řepné palačinky se špenátem

Na 4 porce potřebujete:1 řepu, 2 vejce, ¼ lžičky soli, 2 lžíce oleje, 200 g hladké mouky, 320 ml mléka

Na náplň: 3 lžíce olivového oleje, 1 cibuli, 3 stroužky česneku, 400 g mrazeného špenátu, 2 hrsti mrazené kukuřice, 2 hrsti černých oliv, sůl, pepř, 2 lžíce krémového sýra (Mandava, Buko, Gervais)

K podávání: 100 ml majonézy (část můžete vyměnit za jogurt), hrst čerstvé bazalky, lžíci citronové šťávy

Foto: Greta Blumajerová

Řepa dodá těstu nádhernou barvu a lehce nasládlou chuť

Postup: Řepu oloupejte, nastrouhejte najemno a tyčovým mixérem ještě rozmixujte. Přidejte vajíčka, sůl, olej, mouku a mléko a vypracujte řidší těsto, které nechte alespoň hodinu odstát. Nasucho z něj pak pečte tenké palačinky.

Na náplň nechte na oleji zesklovatět najemno pokrájenou cibulku, přidejte plátky česneku a po asi půl minutě i špenát. Za občasného míchání nechte pod pokličkou změknout, poté vmíchejte kukuřici a pokrájené olivy, osolte, opepřete a už jen prohřejte. Na závěr vmíchejte sýr.

Bazalku rozmixujte s majonézou a citronovou šťávou a podávejte k palačinkám naplněným špenátovou směsí.

Tip: Z řepy použijte jen šťávu (nastrouhanou ji do těsta vymačkejte přes sítko), těsto oslaďte lžící moučkového cukru a podávejte na sladko s horkým lesním ovocem a zakysanou smetanou.

Bezlepkové pohankové palačinky s kuřecí náplní

Na 4 porce potřebujete: 2 vejce, 2 lžíce oleje, ¼ lžičky soli, 200 g pohankové mouky (hladké nebo polohrubé), 400 ml mléka

Na náplň: 1 cibuli, olivový olej, 500 g kuřecích prsou, 2 stroužky česneku, lžíci sladké papriky, lžičku oregana, 4 rajčata, sůl, pepř, lžíci citronové šťávy, 120 g krémového sýra (Mandava, Buko, Gervais), 100 g tvrdého sýra

Foto: Greta Blumajerová

Bezlepkové balíčky v sobě skrývají krémovou sýrovou náplň s rajčaty a kuřetem

Postup: Z vajec, oleje, soli, mouky a mléka umíchejte hladké těsto, které nechte alespoň hodinu odstát. Mezitím si připravte náplň: nakrájenou cibuli zpěňte na troše oleje, přidejte na malé kousky pokrájené kuře a ze všech stran opečte. Zasypejte paprikou a plátky česneku, nechte jen chvilinku rozvonět a vmíchejte na malé kousky nakrájená rajčata. Osolte a asi 15 minut poduste do změknutí. Na závěr omáčku dochuťte čerstvě mletým pepřem a citronovou šťávou a zjemněte krémovým sýrem. Nechte trochu vychladnout a vmíchejte nahrubo nastrouhaný tvrdý sýr.

Z těsta nasucho upečte asi 8 velkých palačinek, rozdělte do nich náplň, zabalte do balíčku a znova z obou stran trochu opečte.

Tip: Balíčky s náplní si připravte předem a před podáváním je na pánvi jen ohřejte. Místo syrového masa můžete použít i zbytky grilovaného kuřete nebo uzená stehna.

Citronovo-makové palačinky

Na 4 dezertní porce potřebujete:1 vejce, lžíci moučkového cukru, lžíci slunečnicového oleje nebo másla, ¼ lžičky soli, 200 ml mléka, 100 g hladké mouky, 1,5 lžíce máku, kůru z ½ citronu

K podávání:250 g jahod, moučkový cukr, kelímek řeckého jogurtu (150 g)

Foto: Greta Blumajerová

Při ochutnávání byly v redakci jasným favoritem makové palačinky, kterým dodala svěží chuť a vůni citronová kůra. Určitě ji nevynechejte!

Postup: Z vejce, cukru, oleje, soli, mléka a mouky vypracujte hladké těsto, vmíchejte mák a citronovou kůru a nechte alespoň hodinu odležet.

Polovinu jahod a asi dvě lžíce cukru povařte do zhoustnutí, během vaření rozmačkejte vidličkou. Zbylé jahody pokrájejte na čtvrtky. Z těsta pečte nasucho tenké palačinky, které podávejte s jogurtem a povařenými i čerstvými jahodami.

Tip: Výraznou chuť citronu si vychutnáte i v citronovém cheesecaku, sněhových košíčkách s citronovým krémem a samozřejmě domácím citronovém extraktu.

Jaká je vaše nejoblíbenější náplň do palačinek?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama