Hlavní obsah
3,0
(181)
Foto: Marianna Bartková

Foto: Marianna Bartková

Kombinace křehkého máslového těsta a šťavnaté citrusové náplně je u dezertů sázkou na jistotu. My jsme dali pomeranče, ale použít můžete i citrony nebo grepy, jen pak přidejte trochu cukru.

10 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáč o rozměrech 20 × 30 cm
Těsto
  • 200 g hladké mouky
  • 50 g kokosu
  • 50 g cukru moučka
  • 150 g másla
  • 1 špetka soli
  • 4 lžíce vody
Poleva
  • 2 ks pomeranče
  • 4 ks vejce
  • 150 g cukru moučka
  • 35 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
Článek

Postup

01.

Všechny suroviny na těsto (kromě vody) dejte do mixéru a promixujte na strukturu drobenky. Po lžících přidejte tolik vody, aby se hmota spojila v hladké těsto. Pokud nemáte mixér, máslo nechte změknout na pokojovou teplotu (jinak může být studené) a pomozte si rukama.

02.

Těsto natlačte do pekáčku nebo koláčové formy vyložené zmuchlaným a znovu rozloženým pečicím papírem (lépe sedne do formy) a pečte 20 minut při 180 °C.

Foto: Marianna Bartková

Na závěr můžete koláč zlehka pocukrovatFoto: Marianna Bartková

03.

Mezitím zlehka ostrouhejte oranžovou část kůry (ta bílá je hořká) ze 2 chemicky neošetřených pomerančů a vymačkejte z nich šťávu. Obojí prošlehejte s vejci, cukrem, moukou a solí. Kdo má radši sladší, přidá cukr.

04.

Krém nalijte na předpečený korpus a pečte dalších 20 až 25 minut, až povrch zatuhne. Po vychladnutí krájejte na kostky a případně poprašte moučkovým cukrem. Řezy jsou nejlepší až druhý den, tak to zkuste vydržet!

Foto: Marianna Bartková

Pokud vydržíte do druhého dne, řezy se krásně rozležíFoto: Marianna Bartková

Tip

Do náplně přidejte i trochu citronové šťávy, bude mít větší říz.

Pomerančové kostky jsou podobné citronovým řezům, ale jemnější. Na stejné bázi funguje i křehký pomerančový koláč se sněhem, tak zkuste příště ten.

Reklama

Načítám