Hlavní obsah

Pomerančový koláč z křehkého těsta a šťavnaté polevy

Hodnocení:
(127)
Foto: Marianna Bartková
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
nízká

Kombinace křehkého máslového těsta a šťavnaté citrusové náplně je u dezertů sázkou na jistotu. Já jsem dala pomeranče, ale použít můžete i citrony nebo grepy, jen pak přidejte trochu cukru.

Ingredience pro:
1 pekáč o rozměrech 20 × 30 cm
Na těsto
  • 200 g hladké mouky
  • 50 g kokosu
  • 50 g cukru moučka
  • 150 g másla
  • 1 špetka soli
  • 4 lžíce vody
Na krém
  • 2 pomeranče
  • 4 vejce
  • 150 g cukru moučka
  • 35 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
Článek

Postup

Krok 1: Všechny suroviny na těsto (kromě vody) dejte do mixéru a promixujte na strukturu drobenky. Po lžících přidejte tolik vody, aby se hmota spojila v hladké těsto. Pokud nemáte mixér, máslo nechte změknout na pokojovou teplotu (jinak může být studené) a pomozte si rukama.

Krok 2: Těsto natlačte do pekáčku nebo koláčové formy vyložené zmuchlaným a znovu rozloženým pečicím papírem (lépe sedne do formy) a pečte 20 minut při 180 °C.

Foto: Marianna Bartková

Na závěr můžete koláč zlehka pocukrovat

Krok 3: Mezitím zlehka ostrouhejte oranžovou část kůry (ta bílá je hořká) ze 2 chemicky neošetřených pomerančů a vymačkejte z nich šťávu. Obojí prošlehejte s vejci, cukrem, moukou a solí. Cukru můžete přidat, já mám raději méně sladké moučníky, a také záleží na sladkosti pomerančů.

Krok 4: Krém nalijte na předpečený korpus a pečte dalších 20 až 25 minut, až povrch zatuhne. Po vychladnutí krájejte na kostky a případně poprašte moučkovým cukrem. Řezy jsou nejlepší až druhý den, tak to zkuste vydržet!

Foto: Marianna Bartková

Pokud vydržíte do druhého dne, řezy se krásně rozleží

Tip: Do náplně přidejte i trochu citronové šťávy, bude mít větší říz.

Pomerančové kostky jsou podobné citronovým řezům, ale jemnější. Na stejné bázi funguje i křehký pomerančový koláč se sněhem, tak zkuste příště ten.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama