Hlavní obsah

Palačinky nikdy nezklamou. Vyzkoušejte tři ovocné varianty!

Foto: David Háva

Co myslíte, je možné takovým dobrotám odolat?

Zapečené s tvarohem banánem a smetanou, zdobené karamelizovanými nektarinkami nebo malinové s čokoládovým krémem? Řeč je o palačinkách. Pusťte se do nich hned!

Článek

Víte, jak na dokonalé palačinky? Máme pro vás pár tipů, aby se vám vždy podařily.

  • Základem je správná pánev. Ideální je pořídit si přímo palačinkovou, na které se nesmaží nic jiného.
  • Do těsta dávejte minimum cukru, aby se nelepilo. Ostatně pokud je sladká náplň, nemusí být samotná palačinka vůbec sladká.
  • Jednou z babských rad je potřít před pečením pánev syrovým bramborem. Palačinky se pak nelepí ani netrhají.
  • Dbejte na správné dávkování surovin a těsto pořádně rozšlehejte, aby bylo nadýchané (tip na těsto najdete ve článku Babiččiny recepty: Ideální dobrota na léto? Poctivé palačinky!).
  • Můžete do něj i přidat trochu másla a oleje, nemusíte pak už dávat žádný tuk na pánev.

Zapečené s banánem

Na 4 až 6 porcí potřebujete: 500 ml polotučného mléka, 3 vejce, 300 g hladké mouky, špetku soli, máslo na smažení.

Na náplň: 500 g polotučného tvarohu, 3 lžíce třtinového cukru, 2 banány.

K zapečení: 2 vejce, 200 ml smetany na šlehání, 1 vanilkový cukr, máslo na vymazání formy

Foto: David Háva

Takhle podle nás vypadá dokonalá nedělní snídaně

Postup: Z mouky, mléka, vejce a špetky soli umíchejte pomocí metličky hladké a nadýchané těsto. Na másle pak usmažte asi 15 až 20 palačinek. Banány rozmačkejte vidličkou a smíchejte je s tvarohem a třtinovým cukrem. Všechny palačinky potřete a zatočte. Pak je nakrájejte na 3 díly, které pak skládejte do máslem vymazané formy. Vejce, smetanu a vanilkový cukr promíchejte. Nalejte na palačinky a dejte zapéct na 15 až 20 minut do trouby předehřáté na 180 °C.

Tip: Do tvarohu vmíchejte semínka z poloviny vanilkového lusku.

S karamelizovanými nektarinkami

Na 4 porce potřebujete: 250 ml mléka, 150 g pohankové mouky, 130 g hladké mouky, špetku soli, 2 vejce, máslo na smažení.

Na náplň: 4 nektarinky, 1 lžíci másla, 2 lžíce třtinového cukru, 4 lžíce meruňkového džemu, oblíbenou zmrzlinu

Foto: David Háva

Skvělý letní dezert, který vám bude opravdu chutnat

Postup: Suroviny na těsto důkladně promíchejte a na másle usmažte asi 12 tenkých palačinek. Nektarinky nakrájejte na měsíčky a krátce je opečte na másle. Zasypte cukrem a nechte mírně zkaramelizovat. Palačinky potřete džemem, ozdobte nektarinkami a nakonec přidejte zmrzlinu podle chuti.

Tip: Místo zmrzliny můžete na každou porci přidat kopeček zakysané smetany.

S malinami a oříškovým krémem

Na 4 porce potřebujete: 250 ml polotučného mléka, 2 vejce, 270 g hladké mouky, 1 lžičku kakaa, špetku soli, máslo na smažení.

Na zdobení: 400 g mascarpone, 200 g nutelly, 300 g čerstvých malin, moučkový cukr na posypání

Foto: David Háva

Maliny dají každému dezertu šmrnc

Postup: Z mléka, vajec, mouky, kakaa a špetky soli ušlehejte nadýchané palačinkové těsto. Na pánvi pak na másle osmažte 12 až 15 tenkých palačinek. Nutellu s mascarpone důkladně promíchejte. Krémem pak potřete palačinky a přeložte je. Ozdobte je malinami, pocukrujte a podávejte.

Tip: Palačinky můžete ještě dozdobit zkaramelizovanými oříšky.

Patříte mezi palačinkové milovníky? Jaké jsou vaše triky pro dokonalý výsledek?

ynezorPumanzeSaNyknalC