Hlavní obsah

Crossfit: Novinka pro dokonalou postavu!

Foto: Mia Mirrelli

Nové cvičení z Ameriky je zaměřené hlavně na fyzičku. Zaujme i vás?Foto: Mia Mirrelli

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete získat skutečně dobrou fyzičku, rychlost a sílu? Nebaví vás klasické posilovny plné namakaných kulturistů? Vyzkoušejte cvičení Crossfit – nový a úplně jiný trénink, než znáte z fitness center. Na první pohled drsný a velmi intenzivní program si získává stále více fanynek i mezi ženami. Proč? Podívejte se na naši videoreportáž, kterou z Crossfitu přinášíme.

Článek

Cvičení Crossfit se skutečně výrazně odlišuje od klasických posiloven a fitness center. Ač celý program pochází ze Spojených států, kde je využíván pro zvyšování kondice hasičů, policistů nebo armády, je určen pro širokou veřejnost bez ohledu na věk, pohlaví nebo kondici. Cílem zde totiž není nabírání svalové hmoty, ale spíše rozvoj kondice, obratnosti, rychlosti a celkové síly. Zkrátka kompletní funkční trénink, ve kterém procvičíte a posílíte vše, co člověk potřebuje i v běžném životě. (Chcete zjistit více o funkčním tréninku? Přečtěte si článek Hit v hubnutí: funkční trénink!.)

Chcete vidět, jak takový Crossfit trénink vypadá v reálu? Podívejte se na naše video.

Tomu odpovídá i trénink, který je zde každý den pro všechny stejný a mění se až následující den. Během týdne se střídají tři druhy tréninku – se zaměřením na sílu, vytrvalost a kondici a třetí je kombinace obou předchozích. Záleží tedy, který den přijdete, a podle toho budete procvičovat i dané schopnosti.

„Všechny tréninky se skládají z velmi malého počtu cviků, které se většinou v několika sériích opakují. Hodně cvičíte s vlastní vahou, ale využíváte i gymnastické nářadí, jako jsou bradla nebo kruhy. Je to logické, gymnasté jsou nejsilnější a nejvšestraněji zaměření sportovci, a proto se trénink inspiruje i jejich cvičením. Po docvičení posledního cviku si na tabuli, kterou zde máte vyvěšenou, napíšete čas, za který jste zvládli trénink odcvičit, a postupně tak můžete sledovat, jak se zlepšujete nebo jak na tom jste v porovnání s ostatními,“ vysvětluje zakladatel Crossfitu v Praze Zdeněk Weig.

Foto: Mia Mirrelli

Na lekcích někdy bývá i více žen než mužůFoto: Mia Mirrelli

Ženám vstup povolen

Vejdete-li do pražského klubu Crossfit, máte nejprve pocit, že jste se ocitli v pravé pánské „bušírně“. Syrové prostředí, přítmí a všudypřítomný pach potu. Ještě než ale stihnete utéct v domnění, že ženám je zde vstup zakázán popřípadě dovolen pouze na vlastní nebezpečí, objeví se první zástupkyně ženského pohlaví a postupně přicházejí další. Navíc nejde o žádné kulturistky ani mužatky, ale hezké a štíhlé holky. Co je na cvičení v Crossfitu láká a přitahuje? Nejde o trénink spíše pro pány?

„Rozhodně si nemyslím, že by byl Crossfit pouze pro chlapy. Naopak, chodí sem i spousta žen a s většinou jsme se shodly v tom, že cvičení nás baví především proto, že si tady skutečně sáhneme při každém tréninku na dno a fyzička se zlepšuje neuvěřitelně rychle. Nemluvě o shozených kilogramech a pevnější postavě. To ale není v Crossfitu to hlavní – důraz se zde klade na kondici, a ne na to, kdo kolik váží, měří nebo jak vypadá. Nikdo si tu na rozdíl od běžných fitek na nic nehraje, a to je fajn,“ říká šestadvacetiletá Kateřina.

Trénink zvládne i začátečník

Zdá se vám, že takový trénink nemůžete nikdy zvládnout? Nebojte se, i když jsou tréninky pro všechny stejné, Zdeněk jednotlivé cviky začátečníkům a slabším ženám vždy upraví. „Pokud přijdete poprvé, vezmu si vás stranou, ukážu vám, jak se co cvičí, a případně některé věci zjednodušíme. Je jasné, že co jeden zvládne ‚levou zadní‛, člověk, který nikdy necvičil, na poprvé nedá,“ uklidňuje instruktor Zdeněk. (Nejste si jisti kondicí? Zjistěte to v článku Jakou máte kondici? Otestujte se!.)

Frekvenci cvičení vám nikdo předem neurčuje, každý chodí cvičit podle svých potřeb a podle toho, jak mu to čas dovolí. „Pokud se rozhodnete cvičit Crossfit pouze jako doplněk ke svému hlavnímu sportu, bude vám stačit cvičení dvakrát týdně. Chcete-li se ale Crossfitu věnovat naplno, doporučím vám chodit alespoň 4–5x týdně," říká Zdeněk.

V každém případě si můžete být jisti jednou věcí. Pokud vás cvičení Crossfit chytne, už vás jen tak nepustí. Kromě skvělé party, prostředí, které vás motivuje ke stále lepším výsledkům i potřebných endorfinů vás zde totiž nakazí nadšení a chuť do sportu, se kterým sem všichni přicházejí.

Zaujalo vás cvičení Crossfit? Máte chuť jej vyzkoušet?

Reklama

Související témata:

Načítám